0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Georg Brandes imponerende stambog

Gennem mere end et halvt århundrede mødtes litteraturkritikeren Georg Brandes med alle de andre berømtheder i Europa. Hans snobbede datter Edith sørgede for, at de alle bidrog til familiens stambog - fra P.S. Krøyer til Albert Einstein. Stambogen er nu sat til salg.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Polfoto
Foto: Polfoto
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

P.S. Krøyer griber blyanten. Effektivt fanger kunstneren de viltre lokker og det karakteristiske udtryk i Georg Brandes' ansigt.

Krøyer dedikerer portrættet til Edith Brandes, den kendte mands datter, som straks indlemmer det i familiens stambog.

En bog, som fra slutningen af 1800-tallet til 1940'erne kommer til at dokumentere, hvordan kulturpersonligheder fra hele Europa konstant runder stuerne hjemme hos Brandes eller krydser familiens og især farmands vej.

Fra en russisk prinsesse
1. marts er det tykke familiealbum sat til salg hos auktionshuset Bruun Rasmussen i København. Vurderingen lyder på en halv mio. kr.

Begrundelsen for den meget høje pris skal findes i listen over bidragyderne. Det er mildt sagt ikke moster Karen og onkel Svend, der har afleveret deres tak for mad-rim i en beskeden gæstebog.

Næh, i det tykke, grønne velouralbum flyder de kunstnerisk svungne fyldepennebogstaver hen over side efter side. Ikke sjældent efterfulgt af personlige hilsner til Edith Brandes eller til hendes far, Georg.

»Albummet blev foræret til familien Brandes af en russisk prinsesse, og gennem flere årtier blev det Brandes' datter Edith, der satte sig for at samle minder og vidnesbyrd om sin fars store personlighed og venskaber«, fortæller kommunikationsdirektør Sebastian Lerche fra Bruun Rasmussen.

Verden vil bedrages
Af bogen fremgår det også, siger han, at Edith tydeligvis fik stor hjælp fra sin far til at samle de kendte folks hilsener, som nogle gange er en personlig hilsen kradset ned på et brevpapir fra et parisisk hotel, andre gange er små kunstværker.

Og atter andre gange kan være enten et ukommenteret visitkort som fra tyske Bismarck eller en underskrift og tre små ord som fra en af verdens mest berømte videnskabsmænd. Albert Einstein, eksempelvis.

Han har med små, sirlige bogstaver skrevet 'Verden vil bedrages', om end han gjorde det på latin, da han afleverede sin hilsen i 1920. Og den intelligente videnskabsmand lod sin lille hilsen stå helt uden kommentarer, hvorefter det står enhver frit for at tænke, hvad berømtheden mon har hentydet til.

Kulturelle kendisser
Men Einstein behøvede bestemt ikke føle sig alene hjemme hos Brandes. Berømthederne vandrede bogstaveligt talt ind og ud af stuerne. Fra det danske parnas og fra det store udland.

Tag bare forfatterne, for nu at starte et sted.
Thomas Mann, Rainer Maria Rilke, Emile Zola, Lev Tolstoj, Stefan Zweig, Henrik Pontoppidan, Henrik Ibsen, Jeppe Aakjær, Bjørnstjerne Bjørnson, Herman Bang, August Strindberg, Henry James, Selma Lagerlöf og Amalie Skram.

Eller den musikalske verdens berømtheder som Edvard Grieg, Maurice Ravel, J.P.E. Hartmann og Igor Stravinsky.

Og kunstnere som Auguste Rodin, Claude Monet og Michael og Anna Ancher. De to sidstnævnte har i øvrigt - som Skagenskollegaen Krøyer - afleveret små blyantskitser, som samlere formentlig ville betale anseelige beløb for at få lov at klippe ud af Brandes-stambogen.

Michael Ancher med en næsten arketypisk, sammenbidt fisker med sydvest. Anna Ancher med en melankolsk udseende fiskerkone, hvis tunge træk indrammes af et tørklæde.

En mand af betydning
Hertil kommer folk fra samfundslivet i øvrigt. 'Fürst von Bismarck, Kanzler des deutschen Reiches', som der så effektfuldt står med gotiske bogstaver på det visitkort, han har afleveret til Edith og co., der også har