Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Anna Mejlhede er 38 år og sognepræst i Sct. Andreas Kirke og Vor Frue Kirke. Har før ’Du som er i himlene’ udgivet ’Kys dit kaos – livet er alligevel noget rod’ sammen med Nastja Arcel (Aschehoug, 2006).

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sig mig lige - Anna Mejlhede

57 procent af danskerne beder til Gud jævnligt, viste en undersøgelse i fjor. Sognepræst Anna Mejlhede tror, der er flere. Bønnen er en fantastisk mulighed for hjælp, trøst og styrke, oplever hun og har derfor skrevet en bog alene om det. ’Du som er i himlene’, en lille blå bog med græsstrå og en mariehøne på vej til vejrs på omslaget, er tænkt som en praktisk håndbog til den uvante bedende.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Oplever du en stigende efterspørgsel efter at lære at bede? »Ja. Bøn og meditation – meditation er også en form for bøn – er meget oppe i tiden. Vi lever i et så polariseret samfund, hvor der er valg, der skal træffes hver eneste dag, og det er farligt at være til«.

Er det anderledes end tidligere?

»Det tror jeg ikke, men vi har fået overskud til at se det«.

Er det et overskudsfænomen at komme op over hverdagen og mærke fare og frygt?

»Ja, det tror jeg, det er, på den måde, vi gør det i vores samfund. Hvis man besøger en lille fattig familie i Malawi eller en zone, der er hærget af krig, vil man møde en helt anden form for frygt og livsnærhed samtidig. Der ved man, at man kan miste livet. Hos os handler frygten om at spilde livet, mens vi lever«.

Er det den fare, du ser os forsøge at beskytte os imod ved at søge bønnen?

»Ja. Tænk – spild af liv, hvor forfærdeligt!! Sådan har rigtig mange mennesker det. Og det vil jo også være forfærdeligt, især hvis man tror på, at der kun er et liv. Vi har meget større frihed og langt flere muligheder i dag, og tanken om ikke at kunne gribe de muligheder for til sidst at ligge på dødslejet og sige »jeg nåede ingenting, jeg fik intet gjort af det, der er vigtigt«, den skræmmer. Bønnen samler tankerne for den, der beder, og giver en ro og en bevidsthed om, at nu har jeg gjort, hvad jeg kunne. Jeg har oven i købet også lagt mit liv i noget størres hænder«.

Hvordan ved du, at du får svar på bønnen?

»Man kan ikke vide det. Ligesom man heller ikke kan vide, at Gud er til. Man kan mærke det som en bedre ro indeni. Bønner kan selvfølgelig også gå i opfyldelse på mere konkret måde, men man skal bare vide, at selv om man beder, er det ikke sikkert, at man får, hvad man beder om. Bønnen kan ikke kræve. Men den pålægger dig heller ikke skyld. Der findes ikke noget »hvis det ikke går dig, som du bad om, er det, fordi du ikke har gjort det godt nok«. Der findes ikke noget »så har du ikke bedt godt nok«. Derfor lærer Jesus disciplene at bede Fadervor, så de ikke skal tro, at de skal bede på en særlig lækker måde, for at Gud hører dem. Og det tager noget skyld fra mennesket, nogle kilo af skuldrene. Du kan ikke gøre så meget selv. Bønnen er en måde at skubbe opad og lægge byrder fra sig, og det har det moderne menneske virkelig brug for. Vi er mere ansvarsfulde end nogensinde før i historien. Især kvinderne mellem 25 og 55 år, der lever med kravet om perfekthed«.

Hvornår har du sidst tvivlet på Gud?

»I går! Et menneske fik mig til at tvivle på både kærligheden og Gud. Men hvad er alternativet til at tro? For mig findes det ikke. Tvivlen kommer ind, vi har den alle sammen, derfor vælger jeg at se tvivlen som en mulighed for at få tænkt ud i hjørnerne, så troen ikke bare bliver en fuldstændig fornuftsafskåret tro«.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden