Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Livets besværlige spørgsmål

I det tilfælde, at De aldrig har slået et menneske ihjel - Livets besværlige og ubehagelige spørgsmål stillet af Max Frisch.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

I det tilfælde, at De aldrig har slået et menneske ihjel: Hvordan forklarer De så over for Dem selv, at det aldrig er kommet så vidt?«.

»Ville De gerne være Deres kone?«.

»Findes der venskab uden affinitet mellem personernes humor?«.

»Er De ven med Dem selv?«.

Skemaer med personlige spørgsmål – a la ’Prousts spørgsmål’ – er en journalistisk genre med vind i sejlene for tiden. Og med god grund, for den giver indtryk af, at vi kommer ’tæt på’ denne eller hin person – bliver personlige så at sige – og det er jo efter sigende dét, vi gerne vil.

Nu er chancen her imidlertid for ved samme metode at komme tæt – eller måske bare tættere – på sig selv ved den store schweiziske forfatter Max Frischs mellemkomst.

Af hensyn til vigtigheden
Frischs lille bog ’Spørgeskemaer’ er netop udkommet på dansk, oversat af digteren Maja Lee Langvad, og den kan bedst beskrives som en slags poesibog for voksne. Bogen består af lutter spørgsmål grupperet i elleve skemaer, der hver kredser om hver sit store emne: ægteskab, død, ejendom og venskab blandt andet.

Spørgeskemaerne er oprindelig udvundet af Frischs dagbog fra 1966-1971, som også fungerede som en slags litterært øvelokale for ham.

»Er ægteskabet stadig et problem for Dem?«, lyder et af spørgsmålene, som viser noget af dét, Frisch er god til: Nemlig at indbygge stiltiende antagelser i spørgsmålene, som på en gang skaber fortrolighed og sætter fælder op for den adspurgte. Det gør også de færdigformulerede svarmuligheder, som af og til følger efter spørgsmålene.

Når de virker, spørgsmålene – og det gør mange af dem – provokerer de netop læseren til at tænke selv og til at tænke videre. Det gør de også ved hjælp af små, men syleskarpe præciseringer af dagligsproget – som i dette eksempel: »Er det lykkedes Dem at lære Deres børn at kende, dvs. ikke at se dem som sønner eller døtre?«.

At det er en forfatter, der sætter dagsordenen, fremgår tillige af de mange spørgsmål, der forudsætter umulige situationer eller er af kosmiske eller metafysiske dimensioner. Man er hverken ved præst eller ved psykoanalytiker her, men netop i selskab med en uleflende forfatter, der spørger ikke for svarenes eller opbyggelighedens skyld, men af hensyn til vigtigheden af at forny sin undren og holde sindet åbent og eftertanken vakt også i forhold til livets besværlige og ubehagelige spørgsmål. Som her stilles med stor elegance.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

 • Maud Lervik

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol
  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om vores nattesøvn.

Forsiden