Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sober. Bag Helle Helles hårfine registrering af tilværelsens trivialiteter tikker litteraturens store spørgsmål. Stemmeføringen er fornem og sober, vurderer May Schack.  Arkivfoto: Finn Frandsen

Sober. Bag Helle Helles hårfine registrering af tilværelsens trivialiteter tikker litteraturens store spørgsmål. Stemmeføringen er fornem og sober, vurderer May Schack. Arkivfoto: Finn Frandsen

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvad er et liv?

Helle Helles diamantskarpe sprog tilfører danskrealisme en ny dimension, der får de upåagtede eksistenser til at komme til syne – og syne af noget

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forventningerne til en ny Helle Helle-roman er høje efter ’Rødby-Puttgarten’ fra 2005, der blev både en kritikersucces og et publikumsgennembrud.

De indfries til fulde med ’Ned til hundene’, endnu en roman om såkaldt almindelige mennesker, der har, hvad man plejer at kalde et indholdsløst liv.

Sådan ser deres liv ud på overfladen. Men der er meget mere at sige om det. Helle Helle siger det.

Hendes 42-årige kvindelige jegfortæller er forfatter og god til at skildre »jeg-svage individer«, som en studiekredsleder siger.

En besked, der modtages med en vis ironisk distance ligesom vennens udsagn om hendes bøger, som han finder interessante. »Alle de følelser, sagde han. Som ikke er der«.

Hendes eget liv foregår for nedrullede gardiner og med en følelse af, at løbet er kørt i forhold til lægemanden og tilværelsen som sådan.

I slutningen af romanen bliver hun spurgt om, hvad det, hun skriver, handler om: »Det handler mest sådan om almindelige mennesker. – Det lyder kedeligt. Hvad laver de? – Drikker kaffe og snakker og sådan noget. – Hold da op«.

Ja, hold da op – more kan man sig over Helle Helles replikbehandling, der i sine nedskrællede dagligdags formuleringer både kan skabe komik og en underbund af rystelser. For bag den hårfine registrering af tilværelsens trivialiteter tikker litteraturens store spørgsmål.

Før i tiden hed et af dem: Hvem er jeg? Hos Helle Helle hedder det: Hvad er et liv?

En lille orkan
ROMANEN BEGYNDER i et nulpunkt.

»Jeg leder efter et sted at græde«, lyder indgangssætningen, der formuleres af jegfortælleren, der sidder ved et busstoppested langt ude på landet et sted i Sydsjælland.

Den bus kommer ikke før dagen efter, oplyser en forbipasserende hende om. En lille orkan er også på vej, så lidt efter tropper han og konen op for at hente kvinden med rullekufferten.

Hun kan da komme hjem til dem, John og Putte, som de hedder, for de har »ikke en skid at lave alligevel. Vi går bare her med vores piskesmæld«.

Bente, som de kalder vores jegfortæller – hvad hun egentlig hedder, får vi aldrig at vide – lader sig villigt føre ind i deres liv, og de lader sig ikke forstyrre.

De læser lokalblade, ser tv, spiller spil og falder i søvn i sofaen. Der spises og soves meget i denne roman. Det består et liv jo ganske meget af – foruden alle de trivialiteter, der hakkes i stykker, når uheldet er ude, som skaber romanens dramatiske klangbund.

John bliver kørt over af en bil og kommer på hospitalet et par dage. Putte er ved hans side, så Bente overtager pasningen af onklens to jagthunde.

Titlen ’Ned til hundene’ refererer til den daglige gang ned til onklens hus, hvor madskålene fyldes og dyrene lukkes ud. De velopdragne hunde kommer, når fløjten lyder, men hvad skal onklen »i det hele taget med de hunde, det er ikke noget liv for dem at løbe i den gård og sove i stalden«, tænker Bente.

Denne refleksion kaster sit nådesløse lys over alle romanens personer. John og Puttes mekaniske liv, Puttes bror Ibber, der er »nervebetonet« og ligesom dem lever af småjob (og viser sig som en kærlig elsker), den storrygende, knogleskørhedsplagede nabo Elly, der har brug for hjælp til aflevering af lottokuponer og lidt af hvert.

Onklen, der pludselig blev forladt af kone og børn.

En diffus drøm
Og så er der jegfortælleren, der har begivet sig ud i det blå med en diffus drøm om at leje et hus på en øde ø i nærheden (hvad hun ikke har travlt med at få sat i værk).

Og følt befrielsen ved at give op i sofaen (indtil manden gik i gang med noget andet end hende) eller sidde på café og iagttage livet:

»Når jeg sad på den måde, kunne jeg nærmest forsvinde. Jeg blev til ingenting med evnen til at se og høre. Det var en befrielse. Jeg ville ønske, det altid kunne være sådan. Når jeg skrev, forsvandt jeg på samme måde, men nu skrev jeg ikke mere«.

Vi lærer jegfortælleren at kende gennem de indlagte flashbacks og gennem den måde, hun glider så let ind i tilværelsen hos de venlige fremmede og deres lille kreds, hvis liv går ud på at hjælpe hinanden.

»Vi har fået briketter«, oplyser hun de andre. Vi!

De er alle ivrige efter at have hende boende, Ibber, onklen, Putte, der mener, at hun ikke er »gæsteagtig«, men »sådan en veninde, jeg har gået og manglet«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Elly mener, hun er en ulykkesfugl – det er noget med en lotteriseddel, der mangler. Fløjten til hundene er også væk. Det ruller og skrider på alle fronter.

Til sidst er der en opringning til Bente – »Vil du findes«, spørger Putte med røret i hånden. Med denne dobbelttydige bemærkning toner romanen ud. Hvad vil det sige at blive fundet, at findes, at eksistere.

HELLE HELLES prosa er diamantskarpt skåret til.

Den emmer af det henkastede dagligsprog, hun aflytter med sit mesterlige Herman Bang’ske øre, fuldt af underforståede betydninger, der langsomt samles i større mønstre i løbet af romanen.

Det er vældig godt gjort.

Helle Helle har tilført dansk realisme en ny dimension, og man kan kun beundre hendes fornemme og sobre stemmeføring, der får de stille eksistenser til at komme til syne – og til at syne af noget.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden