0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Skriften på væggen

I Shimon Atties fantastiske fotobog om Berlins jødiske kvarter smelter fortid sammen med nutid.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

LEVENDE FORTID. Nutidens gadebillede smelter sammen med fortidens i Shimon Atties fotokunst fra Berlins jødiske kvarter. Foto fra The Writing on the Wall : Shimon Attie

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

I Alte Schönhauser Strasse 48 i Berlin ligger en meget smart boghandel.

Designerreoler, klare farver, rød, gul, orange.

Bogladen hedder Pro qm, og den markedsfører sig meget tysk-intellektuelt som »tematisk boghandel med speciale i by, politik, pop, økonomikritik, arkitektur, design, kunst og teori«.

Navnet betyder 'Pr. kvadratmeter' og har siden starten været grundlæggernes stille protest over husprisernes himmelflugt i den del af Berlin, der efter Murens fald havde de billigste boliger og derfor blev hjemsted for en ny generation af kunstnere, bohemer og magelige livsnydere.

Lige indtil spekulanter begyndte at opkøbe og renovere.

Nazismens jernhæl
Ser man godt efter i boghandlen, er det hele ikke moderigtig nutid. Fliser, kakler og ornamentik på vægge, lofter og gulv afslører spor efter en gammel jødisk butik.

Byer er som løg, de består af lag, og man skal ikke skrælle ret meget spraglet modernitet af vore dages sexede boghandel for at få øje på den kultur, der indtil omkring 1940 dominerede på disse kanter.

Det eneste, kvarteret omkring Alte Schönhauser Strasse mangler, er de oprindelige beboere og deres efterkommere. Og det er der en forklaring på. Gaden var i sin tid en del af Berlins jødiske kvarter, Scheunenviertel - finstere Medine, det mørke kvarter.

En fattig og farverig bydel beboet af tusindvis af jødiske immigranter, Ostjuden, mestendels fra Rusland og Polen, som begyndte at ankomme i begyndelsen af det skæbnesvangre tyvende århundrede.

Mellem 1941 og 1945 blev 35.000 jøder fra Scheunenviertel, reelt en ghetto, deporteret til udryddelseslejre af nazisterne, men allerede fra 1. april 1933, hvor boykotten af jødiske butikker trådte i kraft, havde kvarteret fået den nazistiske jernhæl at føle. Butikker blev jævnligt smadret, indehaverne chikaneret og arresteret.

Fortid og nutid i ét
I dag er alt fredeligt, solen skinner, Bibliopaten græsser, hans afkom drøner rundt i modebutikker på jagt efter hotte mærkevarer, det er tid til en afstikker. Den går til Almstadtstrasse 43 få gader væk, og denne gang er det for at se nærmere på en boghandel, som ikke længere eksisterer.

Ikke en kat ville vide det, heller ikke undertegnede, hvis ikke Shimon Attie, som vi omtalte i sidste uge, havde lavet sin fantastiske fotobog om Berlins jødiske kvarter. Den har mange læsere sendt os post om, vi vil vide mere, hvor kan man få den?, skriver de.

Det sidste vender jeg tilbage til, lad os starte med at se nærmere på billedet her på siden. En blå bil, en rødbrun facade, hvide vinduer og så denne sorte mand med hat på, som er på vej ind i Hebraische Buchhandlung.

En blanding af fortid og nutid og proportioner, der ikke rigtig passer. Fotoet stammer fra Shimon Atties bog, og vi skylder at være lidt mere præcise omkring Atties fotografiske metode, end vi var i sidste uge.

Attie startede med at finde fotografier af de oprindelige jødiske beboere og butikker fra Scheunenviertel i Berlins jødiske arkiver. Disse sort/hvide fotografier affotograferede han til dias. Herefter projicerede han lysbillederne op på de huse, hvor fotografierne i sin tid blev taget.

Under projektionen fotograferede han så hele sceneriet på ny. Resultatet blev, som det ses, at nutidens gadebillede smelter sammen med fortidens billeder. At nyt lys og gammelt lys fanget på brøkdele af sekunder i forskellige tidsaldre skaber en ny helhed, en ny betydning.

Fremmedartet bydel
Takke