0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kanoner ved stranden

Italienske aviser har et tilbud til læserne, det kan være svært at afslå: En god bog.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Der er langt til nærmeste boghandel fra min yndlingsstrand på Sardinien.

11 km derfra ligger der ganske vist en udmærket lille by med en forretning, som foruden papirvarer, kontorudstyr og skolegrej også tilbyder et lille udvalg af temmelig tarvelige krimier og kærlighedshistorier, men vil man i en rigtig boghandel, skal man køre mindst 25 km.

Frister til impulskøb
Til gengæld behøver jeg ikke gå mere end de cirka 100 meter til den kombinerede bar og kiosk på den lokale campingplads for at finde fine og oven i købet meget billige udgaver af nogle af verdenslitteraturens og den sardiske litteraturs væsentligste værker.

Italienske dag- og ugeblade har nemlig i årevis solgt billigudgaver af bøger sammen med det aktuelle nummer af bladet.

Fordelene er indlysende: Bladene får noget ekstra at tilbyde deres læsere og kan samtidig styrke deres profil ved at vælge bestemte temaer - litterære klassikere, kunstbøger, erotikkens mestre, klassiske tegneserier, de store filosoffer eller hvad det nu kan være - og bøgerne kommer ud i landets titusinder af aviskiosker, hvor de frister til impulskøb og når et publikum, hvoraf mange aldrig ville sætte deres ben i en boghandel.

26.000 sider verdenslitteratur
Mellem tyggegummiautomaten og fodboldspillet står der en stander med blandede resteksemplarer fra de forskellige blades tidligere bogserier:

En Koran fra Repubblicas serie 'De store religioner' står side om side med 'Da Vinci Mysteriet' fra samme dagblads nyeste serie, 'Kodenavn: Gåder', og et par bind fra ugebladet L'Espressos 'Bøger for altid'.

'Bøger for altid' er L'Espressos seneste flotte tilbud til de litteraturinteresserede læsere. Mod en ekstrapris på kun 12,90 euro (ca. 100 kr.) får man sammen med bladet et smukt udstyret bind på ca. 1.000 sider med værker af en række af den nyere verdenslitteraturs store navne.

Serien, der er planlagt til at omfatte i alt 26 bind, præsenterer Anton Tjekhov, Joseph Conrad, Stendhal, Dostojevskij, Dickens, Poe, Goethe, Jane Austen, Tolstoj, Robert Musil, Marcel Proust, Daniel Defoe, Kafka, Dickens, Robert Louis Stevenson og Henry James foruden italienerne Italo Svevo og Cesare Pavese.

Hvert nyt bind i serien ledsages af en præsentationsartikel i ugebladet.

Berømte banditter
Mens L'Espresso således lancerer en slags uofficiel verdenskanon, har Sardiniens store lokalavis L'Unione sarda valgt at sammensætte et regionalt 'Identitetsbibliotek' med værker af sardiske forfattere eller af italienske eller udenlandske skribenter, der har beskæftiget sig med øen, f.eks. Lawrence Durrells rejsebog 'Sea and Sardinia'.

Biblioteket omfatter over hundrede bøger, heraf 33 af nobelpristageren Grazia Deledda (1871-1936).

I 'Identitetsbiblioteket' finder man også værker af samtidige sardiske forfattere samt en serie om fodboldholdet Cagliaris historie, en om øens berømte banditter, en om religion og lokale helgener og helligdomme samt en række klassiske historiske, topografiske og sociologiske værker.

Blandt de sidstnævnte er en af de mest interessante den sardiske sociolog og retshistoriker Antonio Pigliarus afhandling fra 1959 om 'Blodhævn som retsorden', der beskriver det sardiske hyrdesamfunds traditionelle normer og adfærdsmønstre og formulerer dem i juridisk sprog, som om de var et formaliseret lovsystem.

Pigliarus bog læses stadig på italienske universiteter, men burde også læses uden for Italien, af alle, der interesserer sig for fænomenerne ære og blodhævn.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce