0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hartvig Frisch med og uden hoved (2)

Fortsættelse fra sidste uge: En morgenstund på gårdspladsen foran Vallekilde Højskole blev Bibliopaten pludselig tiltalt af ingen ringere end Hartvig Frischs svigersøn.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Bibliopaten besøgte bogsamleren Herluf Baggesen, som er svigersøn til forfatteren Hartvig Frisch. - Foto: Pelle Rink

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Tag en kop kaffe til«. Bibliopaten er stadig hjemme hos 88-årige (tidligere kæbekirurg) Herluf Baggesen på Christianshavn, hvor snakken endnu går om Herlufs svigerfar:

Navnkundige Hartvig Frisch, den socialdemokratiske undervisningsminister, der afskaffede brugen af spanskrøret i skolen, og både havde held til at indføre de små bogstaver og bolle-ået.

Herluf har meget spændende materiale med relation til Frisch, men først skal vi lige have rettet en fejl, idet vi i sidste uge kom til at kalde Herlufs nu afdøde hustru for Edith. Den går ikke. Hun hed Mimi! Det var jo Hartvig Frischs kone, der hed Edith, som vor læser Susanne Hjuler fra Klampenborg gør opmærksom på.

Baronesse Blixen
Vi skal i det hele taget love for, at vi har fået post. Antallet af læsere, der i sin tid har haft Hartvig Frisch som lærer på Metropolitanskolen og derfor så ganske udmærket kunne svare på vor quiz, om hvem, det mon var, der var model for den flinke lærer i en vis berømt dansk roman, hvori et maltbolche optræder (se læserbrevene nedenfor), er imponerende stort.

Vi vil i den forbindelse henlede opmærksomheden på læserbrevet fra Jørgen Sonnergaard, den berømte Tintin-oversætter, som oplyser, at den unge lærer faktisk var Enevold Hjejle (Ibens bedstefar?) tilsat lidt Frisch.

Til gengæld er der ikke en eneste, der har kunnet gætte, hvilket øgenavn Karen Blixen gik under i Hartvig Frischs sprogkyndige familie. Forslagene er talrige, men helt forkerte. Svaret findes i et brev, som er i Herluf Baggesens besiddelse.

Frisch skrev det til sin datter: »... Du forstår nok, at det meste af dagen var gået, da vi efter fotografens afgang pludselig ser baronesse Blixen dukke op. Som du nok ved går under øgenavnet 'Seven Cocktails'. Hun var fortryllende og så fuld af nye tanker og besynderlige indfald, at vi hengav os til latterudbrud uden ende. Hun sagde, at hun var blevet inspireret af en debat, hun lige i forgårs havde haft med professor Bohr«.

Den uforglemmelige nytårsaften
Frisch refererer herefter Blixens overvejelser om arv og miljø: »Det, der tæller mest, er miljøets indflydelse som forstærker individets egen vurdering. Tag for eksempel kvinderne, sagde hun. For få år siden ville en kvinde, hvis hun faldt i vandet fra en båd, synke til bunds som en sten, med mindre en herre skyndte sig at redde hende. I dag svømmer de over Kattegat«.

'Seven Cocktails'! Fik De den? Hvis ikke, så betænk, at titlen på verdensdamens litterære debut var 'Seven Gothic Tales'!! (på dansk: 'Syv Fantastiske Fortællinger').

Herluf husker dengang, han og Mimi holdt nytårsaften sammen med Hartvig og Edith Frisch i Hørsholm. Med ved bordet sad også Karen Blixen og Johannes V. Jensen. »Det var en uforglemmelig aften«, beretter Herluf.

Fåmælte Johs. V. Jensen
»Det var nytårsaften 1946-47. Både Karen Blixen og Johannes V. Jensen var nære venner af mine svigerforældre, men havde aldrig truffet hinanden. Denne nytårsaften mødte de hinanden for første gang, og det blev ikke så givende som forventet. Baronessen ankom standsmæssigt med privatchauffør Petersen fra Rungstedlund. Hun bar en sort silkekjole med abeskind slynget o