0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ny bog fra Hitler

Hitler skrev en efterfølger til 'Mein Kampf'. Kun specialister har kendt den, men nu udkommer den i større oplag i USA. Hitler forberedte krigen mod USA i alle detaljer, men samtidig vedtog USA's kongres en serie love om amerikansk neutralitet.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Arkivfoto

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

For langt de fleste mennesker begrænser den tyske fører Adolf Hitlers forfatterskab sig til bogen 'Mein Kampf', der er et orgie af antisemitisme, fremmedhad og sygelig nationalisme.

Men Hitlers forfatterskab begrænser sig ikke til denne bog, der fungerede som åndelig og politisk vejleder for millioner af tyskere mellem 1933 og 1945. Han skrev i sommeren 1928 en efterfølger til bogen, hvor han bl.a. hyldede de amerikanske indvandringslove fra 1924, der udelukkede syge og folk af bestemte racer fra adgang til USA.

Bogen har hidtil kun været kendt af specialister og historikere. Men nu udkommer den i ny oversættelse og redaktion i USA til efteråret, skriver New York Times. Bag udgivelsen står forlaget Enigma Books, der er specialiseret i europæisk historie, og redaktøren er historikeren Gerhard Weinberg, der har skrevet flere bøger om Anden Verdenskrig og Hitlers udenrigspolitik. Han fandt allerede i 1958 manuskriptet til Hitlers anden bog, da han filmede gamle tyske arkiver i en nedlagt torpedofabrik i Virginia.

Hitlers bog nummer to rummer interessant, historisk materiale.

»Det nye er, at den i højere grad end 'Mein Kampf' forklarer, hvordan en alliance med Italien svarer til tyske interesser, og hvordan Tysklands langsigtede mål for erobringer forudsætter en krig mod USA«, siger Gerhard Weinberg til New York Times.

Men Hitler blev ikke taget alvorligt i USA lige så lidt som han blev det i Europa på det tidspunkt. Amerikanerne stod midt i en såkaldt isolationistisk politik, hvor man efter engagementet i Første Verdenskrig valgte at holde sig væk fra det gamle Europas konflikter.

Dertil kom, at der blandt de få kræfter i USA, der fulgte europæisk politik på nærmeste hold, var en vis sympati for Hitlers ideer. En repræsentant for denne linje var f.eks. den indflydelsesrige forretningsmand og senere ambassadør i London, Joseph Kennedy, den senere præsident John F. Kennedys far.

Politiker og ideolog
Hitler skrev bogen kort tid efter valget i 1928, der havde væ