0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Der var engang

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

DRIFT For 25 år siden

... udkom der mange bøger om Freud. Mange af dem kombinerede psykoanalysen med andre ting som kvindesag og marxisme, mens Peter Thielst forsøgte sig med en loyal gennemgang:
»Det er svært både at forstå og forklare Freud. Han er så tilpas kompliceret, at de fleste, der forsøger at få skovlen under ham, ender med at blive slugt selv. Thielst vil især forstå Freud uden at blande sine egne synspunkter ind. Det gør han grundigt og kompetent, selv om det ville være løgn at påstå, at bogen er let at læse. Faktisk er den så svær som Freud selv«.
Ole Thyssen om Peter Thielst: Driftens fortolkninger. Berlingske leksikonbibliotek 1978.

RENSELSE For 10 år siden

... skrev Judy Gammelgaard disputats om katarsisbegrebet i litteraturvidenskab og psykoanalyse:
»Sammen med Breuer udviklede Freud den 'kathartiske metode', der bestod i, at patienten under hypnose rensede sit sind ved at komme af med pinagtige, traumatiske følelser (...) Samme mål ligger i en lang række nyere terapiformer - primalterapi, rebirthing eller de specifikke sorg- og kriseterapier - som Judy Gammelgaard forholder sig kritisk over for. Det gør hun, fordi katharsis ikke er tilstrækkelig for et godt terapiresultat - det er indsigten/forståelsen heller ikke: 'Forståelse, der ikke er ledsaget af en affektiv oplevelse, er virkningsløs, ligesom en affektfuld oplevelse, der ikke ledsages af nogen forståelse, ingen forandring bringer'«.
Bo Møhl om Judy Gammelgaard: Katharsis. Hans Reitzel 1993

UHYGGE For 5 år siden

... udkom Freuds analyse af 'das Unheimliche' i E.T.A. Hoffmanns eventyr 'Sandmanden' på dansk:
»Ud fra en psykoanalytisk betragtning understreger Freud, at det uhyggelige strengt taget ikke er noget nyt eller fremmed, men noget, som sjælelivet fra første færd har været fortrolig med, men som er blevet fortrængt og dermed er blevet fremmedgjort. Det virkeligt uhyggelige er det fortrængtes tilbagevenden, hvad enten det fortrængte nu stammer fra individets barndom i form af traumer eller fra menneskets urtid i form af animisme«.
Christian Braad Thomsen om Sigmund Freud: Det uhyggelige. Politisk Revy 1998

FREUD ONLINE For 1 år siden

... gennemgik to psykologer perspektiverne i, at vore sociale netværk i stigende grad udfolder sig inden for rammerne af the World Wide Web:
»Hemmeligheden i al Hjælpekunst« er ifølge Søren Kierkegaard, at finde sit medmenneske »der, hvor han er, og begynde der« (...) Med udgangspunkt i nyere sprog- og adfærdsteori argumenterer forfatterne overbevisende for det virtuelle rums kommunikative potentialer, og det er spændende at læse deres bud på, hvordan traditionelle terapiformer som psykoanalyse og kognitiv terapi i fremtiden vil kunne overføre deres menneskesyn og metoder til det store, ansigtsløse cyberspace«.
Christian Graugaard om Vilhelm Lønsted og Mads Schramm: www.nærkontakt.net. Dansk Psykologisk Forlag 2002

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce