0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Slip bøgerne løs

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jørgen Saabye
Foto: Jørgen Saabye

Tegning: Jørgen Saabye

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

»You've come to a friendly place«, står der som noget af det første, når man klikker sig ind på webstedet www.bookcrossing.com. Og det er virkelig et venligt sted for bogelskere med lyst til at fyre lidt op under læselysten i denne verden.

Det specielle ved det er, at man ikke bare kan læse om bøger eller diskutere bøger, men også slippe bøger løs - og med lidt held finde ud af, hvor de vandrer hen, når de er trådt ud i 'bogovergangen'.

Ideen blev undfanget i april 2001 af en amerikaner, Ron Hornbaker, der bor i Kansas City og har sit eget softwarefirma. Han havde lyst til at bruge sin it-viden til noget nyt, og han var glad for bøger og lidt ærgerlig over de mange bøger, der samlede støv til ingen verdens nytte på folks reoler, deriblandt hans egne. Derfor fandt han på konceptet »de tre R'er: Read, Register, Release«.

Først læser man en god bog (det gør man jo indimellem), så indregistrerer man den hos BookCrossing, og så sætter man den i cirkulation. Man kan lade bogen ligge på en cafe, man kan sende den til en ven, man kan pakke den ind i plastik og lægge den på en bænk i en park, der spiller en rolle i bogen. Man kan lægge 'Kongens fald' på Sønderborg Slot.

Og når man også har sørget for at forsyne bogen med det BookCrossing-nummer, den får, når man registrerer den, så kan finderen gå ind på webstedet under bogens nummer og skrive en bemærkning om, hvornår den blev fundet, og om den faldt i god jord eller ej - og bagefter lade den gå videre.

Man kan skrive sin egen besked (med nummer) til fremtidige læsere i bogen, eller man kan printe de labels ud, som findes på sitet - med BookCrossings logo, der er en løbende bog på et gult skilt af den slags, der står ved amerikanske fodgængerovergange. Eller man kan variere fremgangsmåderne i det uendelige, for BookCrossing er fleksibelt og anarkistisk som nettet selv.


Alle, der har mærket spændingen ved at smide en flaskepost over bord fra en båd eller en færge, vil genkende fornemmelsen: Hvor driver den hen? Er der nogen, der svarer? Og nu, to år efter starten, er der over 100.000 mennesker over hele verden, der har meldt sig som medlemmer af BookCrossing, og de har indregistreret næsten 300.000 bøger.

Lige nu vokser denne Bogtossernes Berigelsesfront med eksplosiv hast, og sitet har cirka 23 millioner besøg om måneden. Der er selvfølgelig flest BX'ere, som det hedder i den interne jargon, i USA, men i Europa har f.eks. italienerne med begejstring taget ideen til sig, og i Danmark er der allerede omkring 100 medlemmer.

Det er helt gratis og uforpligtende at være medlem. Sitet finansieres på anden vis. Men som medlem får man muligheden for at registrere bøger, og man får et 'screen name', der gør det muligt at blive kontaktet, hvis man vil, uden at blive spammet ned af reklamer og andre massemail. Man opgiver sin e-mail-adresse til BookCrossing, og derfra bliver den ikke givet videre.

Men man kan oprette sin egen medlemsprofil, så anonymt eller åbenlyst, som man har lyst til, angive sin hjemmeside (hvis man har en) eller lade være, og man kan deltage i diskussionsfora - for eksempel i diskussionen om hvorvidt BookCrossing skader eller gavner omsætningen i bogbranchen.

(Gavner, mener de fleste, blandt andet fordi mange bibliomaner, -filer og -pater helst vil beholde deres eget eksemplar af en elsket bog og derfor køber en paperbackudgave eller et antikvarisk eksemplar til at slippe løs.) Det meste foregår på engelsk, men italienerne skriver f.eks. tit og gerne på italiensk om deres bøger, og det samme står naturligvis andre nationer frit for.

På sitet er der hele tiden angivet - konstant opdateret - hvilke tre bøger, der sidst er blevet sendt i omløb, og hvilke tre der sidst er blevet fundet. Og der er i øvrigt et hav af indgange til at søge på medlemmer, bogtitler, presseklip, de mest populære bøger, de mest berejste bøger osv. osv. Det er ret underholdende, og der åbner sig en helt anden læserverden end i markedets bestseller- og aktualitetsfikserede oversigter.

Jeg faldt pladask for ideen, da jeg stødte på BookCrossing for nogle uger siden, og jeg har allerede sendt et par bøger i kredsløb. Ingen tilbagemeldinger endnu, men jeg venter spændt(...)