0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Den store papirkrig (2)

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Polfoto
Foto: Polfoto

Peter Freuchen med begge ben i behold. Polfoto

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Da Deres Bibliopat som teenager var i erhvervspraktik på dagbladet Aktuelt, som dengang blev ledet af forstandige folk af den rette støbning, tilbragte han en stor del af tiden i avisens arkiv. Både i det foto- og billedarkiv som Katzeff, en lille jødisk antikvar og tidligere kz-fange bestyrede, og i det kælderrum, hvor tidligere årgange af verdens ældste arbejderavis befandt sig.

Hvis De har læst Tintin, bør De forestille dem, at den unge Bibliopat var lige så opstemt, som hvis han havde befundet sig i kælderen under Møllenborg med rustninger, sørøverkister og en enkelt globus med en guldskat i inden for rækkevidde.

Det var en fryd at lade blikket løbe hen over de tykke læderindbundne bind for derefter at bakse dem ned fra hylden og lystigt blade sig frem mod omtalen af diverse begivenheder for at erfare, hvad redaktionen havde gjort ud af stort og småt: Gustav Bangs alt for tidlige død i 1915, dobbeltmordet på Peter Bangs Vej, fundet af de første Dødehavsruller i 1947, Beatleskoncerten i K.B. Hallen i 1963 og meget andet.

Enhver læser er lejlighedsvis passager i en tidsmaskine, men tiden dengang i kælderen med de gulnede aviser står for Deres Bibliopat som noget helt særligt - og begejstringen har holdt sig. Læsning af gamle aviser giver en intellektuel, æstetisk og stoflig totaloplevelse, som ingen andre medier kan matche.

Film er fantastisk til at genskabe fortiden rent visuelt, men hverken dokumentarfilm eller spillefilm kommer i nærheden af det indtryk, man kan danne sig også af hverdagslivets mindre begivenheder og af selve mentaliteten i en bestemt epoke ved at læse i gamle aviser.

Selve avisens kropssprog giver en fornemmelse af, hvilket væsentlighedskriterium fortidens redaktører og avissnedkere opererede med. Forholdet mellem udlands- og indlandsdækningen. Typografi, fotografier, tegninger - og annoncer ikke mindst.

Både større billedbårne annoncer og underskoven af rubrikannoncer er fantastisk interessante, fordi de giver et billede af, hvilken verden læserne befandt sig i. Fra tandpastasmil til prisen på at få riet masker sammen i silkestrømper, syet tøj og bragt kul og koks til døren. Handel og vandel, ærbarhed og synd, patos og plattenslageri og personlige annoncer formuleret i en tone, som var der tale om jobansøgninger til den administrerende direktør i ØK.


Vor lille føljeton om krigen mod papiret, som startede i sidste uge, handler, som det ses, denne gang om aviser. Herunder Viggo Hørups gamle avis(er). Kan man, spørger vi ledende, monstro finde årgangene af Politiken Classic i en til formålet indrettet kælder under Den Levende?

Kan man, fremturer vi ufortrødent, monstro erhverve sig ovenfor omtalte totaloplevelse af dagbladet Politiken, som generationerne før én selv investerede så megen kreativ energi i?

Nej! Også her på Rådhuspladsen, hvor de gamle bøger for længst er blevet hældt ud af etablissementets navnkundige antikvariat, har de gamle aviser lidt et forsmædeligt nederlag - af pladshensyn, forstås.

Man henviser pænt til Det Kongelige Bibliotek og til en fiks lille maskine, der kan vise mikrofilmede udsnit af fordums publicistiske herligheder. Hvis man vil læse en enkelt artikel, en boganmeldelse, er mikrofilm o.k., men som det turde være fremgået, er den partielle affotografering af en stor flot avis en pauver erstatning for the real thing.

I USA har Deres Bibliopat besøgt Microsofts museum, hvor det ældste artefakt er omkring 24 år gammelt, men udstillet og beskrevet med stolthed. I den strømlinede medievirksomhed, som Deres Bibliopat arbejder for, er fortiden skammeligt usynlig, selv om man (endnu da) stadig kan gå på opdagelse i de gamle poser med fotografier - se blot hosstående Peter Freuchen-galleri, der består af fotos fra Polfoto.

Næste uge: Nyt om de fatale konsekvenser som mikrofilmning af aviser har haft i USA. Ugen efter: Nyt om de fatale konsekvenser som satellitfilmning og efterfølgende missilbombning af bibliofile skatte har haft i Bagdad - hvis den militære censur vel at mærke tillader det.

Quiz 11 a: »Krig skader ikke en civilisations struktur ved de ødelæggelser, den forvolder, heller ikke ved massakrerne på menneskeliv, men ved at tilskynde til had og uærlighed. Ved at skyde på sin fjende gør man ham ikke ondt i ordets dybeste forstand. Men ved at hade ham, ved at opfinde løgne om ham og få børn til at tro på dem (...) rammer man ikke blot én forgængelig generation, men selve menneskeheden«. Fra essayet 'Civilbombninger' skrevet i 1944 af hvilken engelsk forfatter?

Quiz 11 b: Embedsmand med korslagte ben, griffel og bogrulle udført i malet kalksten for mere end 4.000 år siden. Egyptisk statue. Hvad kaldes den?Freuchens klonk
25 læsere gættede vor quiz 10 a om forfatteren m.m. med træben.

Kære Bibliopat
Quiz 10 a mindede mig om min lærer på universitetet fra dengang, da jeg brugte tre år på at finde ud af, at jeg aldrig kom til at lære at tale grønlandsk. Han var vokset op i en dansk familie i kolonitidens Godhavn og havde som dreng oplevet at høre den store imponerende og karismatiske polarforsker, sømand, fortæller m.m. Peter Freuchen holde foredrag. Emnet huskede han ikke længere, men han kunne stadig høre Pitarssuaqs træben klonke mod gulvbrædderne på podiet i skolestuen, mens han gestikulerede og fortalte.
Benet mistede han under 5. Thuleekspedition, hvor han fik forfrysninger i foden, mens han lå indesneet under sin slæde i en snestorm. Han havde selv flere fantasifulde forklaringer på fremgangsmåden - men det havde han vist generelt. Han var en gudbenådet fortæller og krønikør, som har tryllebundet tusinder med sine historier.
Med venlig hilsen Peter Schøler


Bedre end Gibson
Kun en enkelt nævnte scifi-guruen Bruce Sterling fra quiz 10 b ...

Hej Bibliopat
Jae, en dansk forfatter med træben? Aner det ikke, men hvis han også har træhoved, gætter jeg på Klaus Rifbjerg ... Den hammersvære quiz 10 b? Bruce Sterlings 'Holy Fire' (på dansk 'Hellig ild'). Slå et slag for cyberpunkens teoretiker, som undertegnede finder endnu mere interessant end William Gibson. Især anbe