0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Den Store Papirkrig

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Så gik der endnu en uge, uden at verden gik under - selv om vi endnu ikke er kommet os over, at der siden sidst igen har været brand i biblioteket i Alexandria! Og over at vi har måttet sætte vor bibliopatvimpel på halv stang efter meddelelsen om, at Karen Blixens trofaste husbestyrerinde og kok, Caroline Carlsen, er død.

I modsætning til dengang i oldtiden, hvor Julius Cæsar havde fyrstikkerne fremme, blev branden på biblioteket heldigvis slukket. Og selvom Rungstedlund, hvor Caroline Carlsen boede og nussede om gæsterne til det sidste, har mistet noget af sin sjæl, så var Caroline, der blev ansat af Mor Karen i 1929, hele 92 år, og så nærmer man sig jo unægtelig de sidste sider i den fantastiske fortælling, man måtte være del af.

Selv var vort alter ego i sidste uge del af en anden årsunges fortælling, idet vi på bagsiden af denne sektion anmeldte en bog om F.J. Billeskov Jansen, med hvem vi, som tidligere omtalt, har delt mange ture i etablissementets navnkundige svingdør. Der er to grunde til, at dette skal nævnes. Den ene er at F.J. Billeskov Jansen er svaret på quiz 9 b, idet det netop var ham, der udvirkede, at Bille Augusts film 'Jerusalem' fik en anden slutning, end den, der er i Selma Lagerlöfs kravebensbrækkende roman.

Den anden er, at vi skylder Niels Birger Wamberg en rigtig grønspætteundskyldning. Sagen er, at der i bogen om F.J. Billeskov Jansen, Billedskøn Jansen også kaldet, er medtaget en tekst, som Billedskøn selv har skrevet, selv om den fremstår som et interview, Wamberg har lavet! Vi kaldte interviewet selvfedt, men stakkels Wamberg kan jo ikke gøre for, at Billedskøn tog gas på ham! Vi faldt i Billedskøns snubletråd og undskylder!


Nu vi er ved diverse ulykker - herunder dem, der finder sted på papir, og dem, der går ud over papir - så blænder vi i denne uge op for en rædselsvækkende føljeton om den værste trussel, der eksisterer mod bibliopatien. 'Krigen Mod Papiret' vil vi kalde den, og som (næsten) altid starter vi med en polarforsker.

Sagen er den, at Deres bibliopat for 117. gang havde forladt Jordens overflade for at lede efter gamle fotografier dybt nede i avisens fotoarkiver. Her stødte han på tre gamle billedposer med fotografier af ingen ringere end Peter Freuchen.

Begejstret og forbløffet lagde han det ene foto efter det andet op foran sig: Freuchen som polarekspeditionist, som deltager i det berømte amerikanske quizshow '64 questions', som stjerneforfatter på besøg i Hollywood (sammen med Niels Bohr!), i Moskva og i diverse glamourøse sammenhænge med yppige kvinder iført tætsiddende tøj.

Han ligner en mellemting mellem Johannes Møllehave, Dovregubben og Kaptajn Haddock, og de mange udklip fra diverse danske og amerikanske ugeblade dokumentere til fulde, hvilken celebritet han var.

»Hvad i hede hule centrale helvede har Peter Freuchens privilegerede nisseliv at gøre med trusler mod papir?«, har vor mere krakilske læsere nu lyst til at spørge. Jo, sagen er, at fremtidens bibliopater, hvis de da ikke helt uddør, ikke vil kunne gå på lignende fotodokumentarisk opdagerfærd som den, vi var på med Freuchen i kælderen.

Nutidens (presse)fotografer laver digitale billeder som bearbejdes på skærme og lagres på harddiske eller brændes over på cd'er af plastik. Digital billedbehandling har fordele, men digitaliseringen skaber samtidig et stort sort hul dér, hvor der i stedet kunne have været papirbilleder.

Det såkaldte informationssamfund vil engang i fremtiden blive opfattet som en billedløs fortid, fordi papirmediet, der er genialt, fordi det kommunikerer direkte (uden brug af diverse tekniske hjælpemidler), i vor tid bliver faset ud.

I kælderen under British Library har bibliopaten befølt tusindårige skriftruller og inkunabler i perfekt stand. Vi spørger bare: Kan man være sikker på, at bibliopater (og andre) om tusind år stadig er i stand til at aflæse de elektromagnetiske signaler, som nutidens billeder (og mange tekster) gemmes som?

Papir holder, medmindre en eller anden formastelig da udsætter dem for missiler eller andre Fahrenheit 451-overgreb, men har man først engang valgt at smide papiraviser ud for i stedet at opbevare dem på mikrofilm eller digitalt, er man tvunget ud i et uendeligt forløb af omkonverteringer til stadig nye formater, lagrings- og afspilningsmedier.


Vi kan her ikke lade være med at bringe et citat fra oversvømmelsens Prag, som gik hårdt ud over den tjekkiske nations papirbårne kulturskat. »Alting svulmer op, bøgerne har fordoblet deres omfang, vi kan ikke få dem ud af reolerne, medmindre vi bruger en hakke. Kunsthistorie, værker om arkitektur og diplomati, Steinbecks bøger, alle må hakkes ud«.

Det lyder jo voldsomt, men faktisk blev mange ton af de gennemvædede bøger reddet efter flere måneders såkaldt 'frysetørring', hvorefter de igen kunne vende tilbage til deres gamle knastørre, bladrebare bogjeg. Vor i pap udskårne pointe: Papir er genialt. Fortsættes... Quiz 10 a

: Hvilken dansk forfatter m.m. havde træben?

Quiz 10 b (hammersvær): Hvilken amerikansk sci-fi forfatter har skrevet en bog om et fremtidssamfund, hvor ting med papiromslag, gamle VHS-videokassetter m.m. er eftertragtede samlerobjekter. Hjælp: Ordet ild ('fire') indgår i den engelske titel?Quizløsninger!
Svaret på quiz 9 a om forfattere(n), der har skrevet om livet i Selma Lagerlöfs Mårbacka: Göran Tunstrøm i 'Juleoratoriet' og P.O. Enquist i 'Billedmagerne'. Quiz 9 b: F.J. Billeskov Jansen, se ovenfor.

Mårbacka og Tunström
Kære bibliopat,
Til din trøst er Mårbacka stängt, stängt om vinteren. Vi kørte med vor datter og barnebarn, som skulle på skibakkerne i Sunne sidste vinter - for mig med den bagtanke at se Sunne, hvor en af mine yndlingsforfattere har skrevet fra og boet i, nemlig Göran Tunström! Og så kunne vi, min mand og jeg, samtidig lige kikke på Mårbacka.
Det er altid en speciel, lidt surrealistisk oplevelse at se lokaliteter, som i den grad er indrettet på turister, ligge spøgelsesagtige hen om vinteren. Det kan godt anbefales. Til gengæld har de en dejlig boghandel i Sunne. Det spotter jeg altid straks.
Der faldt jeg bl.a. over en finsk forfatter, Arto Paasilinna, og bogtitlen: 'Kollektivt selvmord'. Det lød som noget af en titel, og den kan varmt anbefales. Det er længe siden, jeg har grinet så meget. Det kan godt bruges indimellem.
Med venlig hilsen Inge Torp


Ulysses in the Sky
Kære bibliopat,
I den hidtidige fortegnelse over kimærer har jeg savnet to klassikere som 'En dansk soldats eventyr' af Helge Martin Møller og 'Gulag Bispetorvet' af Alexander Blütnikow. Jeg har selv haft store problemer med at finde en dansk version af 'Origin of Spices' by Charles da Gama. I mellemtiden har jeg trøstet mig med at lytte til Fruens nyanskaffede genindspilning af 'Ulysses in the Sky with Diamonds' by James McLennon.
Det er længe siden, vi har moret os så meget over et skørt påhit. Umberto Ecos afsnit i 'Foucaults pendul' om umulige bogtitler er nok det nærmeste. For mange år siden blev en af mine bibliotekarvenner præsenteret for en bestilling af 'Langsomt skrider John'. Den hører også til imellem de gode minder.
Venligst Michael Sterll


Ændernes hus
Kære bibliopat!
Pludselig, mens jeg ledte efter 'En Moskva Saga', stod den der, kimæren på kommunebibliotekets reol: Walt Disnabella Allende: 'Ændernes Hus'. Den gad jeg da godt læse på en vinterdag med slud og regn.
Jutta Thuesen, Århus


Farlige fabeldyr
Kære bibliopat.
Måske kan jeg bidrage med flere farlige fabeldyr til din samling:
1) 'Les Fleurs du Maldoror' af Charles Ducasse.
2) 'Fri os fra det onde' af Suzanne Safranski.
3) 'Tom Ripleys hytte' af Harriet Highsmith.
Med venlige hilsner Joel Posner Brønderslev

Få Politiken leveret alle julehelligdagene

Få Politiken leveret hver søndag i en måned + alle julehelligdagene. Du får 8 aviser for 99 kr.

Kom i gang med det samme