0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Der var engang...

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

FORFÆDRE For 25 år siden

... skildrede Ebbe Kløvedal Reich cimbrerne som en charmerende blanding af christianitter og grundtvigske andelsbønder:»Han overbeviser mig ikke om, at vore stammeforfædre var mere lige end andre samfund på samme udviklingstrin. Hvis romerne var mindre lige på samme tid, tror jeg stadig, det skyldes, at deres materielle udvikling var mere fremskreden, ikke at de var anderledes, eller at de havde 'glemt' deres fortid«.
Thomas Bredsdorff om Ebbe Kløvedal Reich: Fæ og frænde. Gyldendal 1977.

PARLØB For 10 år siden

... slap A.S. Byatt to fiktive litteraturhistorikere løs i jagten på en kærlighedsaffære mellem to lige så fiktive victorianske forfattere:»Byatt, engelsk forfatter og litteraturforsker, ved, hvordan man opbygger en krimilignende handling om litterært tyveri. Bruger sin sproglige virtuositet, så man forstår, at ejendomsretten til ord i den grad kan få romanens personer til at miste besindelsen. Byatt ved nemlig, hvad ord gør ved forskere: besætter dem, styrer dem, hvor man skulle tro, det omvendte var tilfældet«.
Marianne Gade om A.S. Byatt: Besættelse. Gyldendal 1992.

VENUSGLÆDE For 5 år siden

... lod argentineren Federico Andahazi en fiktiv renæssancemunk kortlægge et nyt land mellem kvindernes ben: klitoris.»Historien er kulørt som en blodig bøf, melodrama for fuldt udtræk. I krigs- og krisetider og i diktaturer bruges historiske romaner som spejl og allegorier på samtiden. Men det er også en romantisk historisk roman, der ser fortiden som kostumebal, og den har hærget med postmodernismens hang til pasticher og stil-potpourri. Federico Andahazi behersker begge metoder med vittig stilsans«.
Hans Hertel om Federico Andahazi: Anatomen. Gyldendal 1997.

HAPPENING For 1 år siden

... kunne man læse en dansk udgave af pseudonymet Luther Blissetts romansucces om 1500-tallets religionskrig. Da havde personerne bag det frie pseudonym dog for længst aftalt at begå kollektivt selvmord - for derved at åbne op for nye identiteter.»Luther fremstår som en bangebuks, der hytter sin egen ryg og bag og forråder dem, der stod ved hans side i de første år. For en dansker, som gennem folkekirkens belæring altid har fået at vide, at Luther var redningsmanden, er det forfriskende at blive præsenteret for dette Luther-billede«.
Mette Winge om Luther Blissett: Q - Carafas øje. Hovedland 2001.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce