0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Et kanonslag i ungdomsdebatten

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Så står folkeskolen igen for tur. Fru Tørnæs vil styrke bogligheden, og det lyder jo vældig godt, synes vi her i reservatet, hvor vi i dag vil lade interessen samle sig om et dokument fra dengang, hvor bogligheden i folkeskolen var så massiv, at en lille rød bog satte sig for at bryde med den sorte skoles doktriner.

Se, det anede Deres bibliopat jo ikke en brik om, dengang han, endnu ikke helt kønsmoden, i sine forældres bogreol, lys eg, skydedøre, Børge Mogensen vistnok, en dag fandt tre spritnye titler, hvis omslag alle var holdt i røde eller orange nuancer.

Som regel var det Grimbergs Verdenshistorie eller George Brandes, den unge bibliopat bladrede i, men så en dag henledte hans mor, der helt tilfældigt stod og støvede af i umiddelbar nærhed af reolen, hans opmærksomhed på omtalte tre nye bøger. Hun havde lært dem at kende, fordi hun var skolebestyrelsesformand, »og de var sikkert også gode for mig at kigge i«, sagde hun.


Mon ikke. De tre bøger hed 'Stillinger', 'Mand, Pige, Dreng, Kvinde' og 'den lille røde bog for skoleelever' (titlen skal skrives med småt!). De to første var der uhyre interessante billeder i.

Uden at ane, at det han stod med mellem hænderne, skulle blive et par seksual- og ungdomspolitiske klassikere, kiggede bibliopaten herefterdags jævnligt i lekturen, som hans ophav så henkastet havde stillet til hans ivrige, præpubertære rådighed.

De var udgivet af hhv. forlaget Vendelkær og Hans Reitzels frisindede ditto og gjorde et temmelig blivende indtryk. Her i 2002 kan Deres BP endnu huske, hvordan han reagerede, da han første gang så billedet af de to nøgne modeller i 'Mand, Pige, Dreng, Kvinde' dér, hvor de holder hinanden kærligt om nakken mens de kigger på hinandens blottede nedre regioner.

Særligt den unge mandlige models løftede lem gjorde indtryk. Sætninger som »aldrig i livet!«, »ad, hvor ulækkert« samt »tænk at han tør vise hende den« fór gennem bibliopatens hoved.


Også indholdet i 'den lille røde bog for skoleelever' beskæftigede sig med sex, og det er der endnu en hel del mandlige quizløsere, der ikke kan glemme - selvom de husker ganske forkert!

De svarer korrekt, at citatet om de voksne som papirtigre stammer fra omtalte lille røde bog, flere nævner korrekt formand Maos ophavsret til papirtigerbegrebet, men, men, men: Hvad de i øvrigt husker om bogen nærmer sig ønsketænkning.

LH, Svendborg, som vi venligt anonymiserer, skriver: »Jeg havde ikke bogen selv, men det gjorde stort indtryk på mig, da jeg som 10-årig læste i den, engang min storebror havde lånt den af en mere fremmelig klassekamerat. Især gjorde det indtryk, at man kunne få en lærer fyret, hvis man kunne overtale en pige fra klassen til at gå i seng med ham - jeg er siden blevet en slags lærer, men har desværre ikke oplevet så udspekulerede konspiratoriske kvindelige elever«.

Også trofaste Flemming Skipper husker det med pigerne og lærerne.

»Jesper Jensen og provolærerne Bo Dan Andersen og Søren Hansen skrev denne lille røde sag for tidens skoleelever. Af dem på den 'korrekte' side af den politiske kridtstreg karakteriseret som »et kanonslag i ungdomsdebatten«. Alle andre, avisredaktører, pædagoger og det gode borgerskab, rasede over blandt andet denne vejledning i bogen: »Hvis man vil skaffe sig af med en lærer, skal eleverne bare få en af pigerne til at forføre ham og fortælle om det bagefter««.


Det stod der altså ikke, hør blot: »Der er faktisk kun tre ting, der kan bevirke, at en lærer bliver afskediget. Den ene er, hvis han slet ikke kan gennemføre sine timer på grund af ballade. Den anden er, hvis han slår. Den tredje ting er, hvis han går i seng med en elev. (...) Den tredje ting medfører øjeblikkelig afskedigelse. Det skyldes at den moralske indstilling slet ikke er fulgt med tiden. Man anser det for mere forfærdeligt, end at han piner og plager eleverne«.

Bibliopaten mener ikke, man kan kalde ovennævnte for en vejledning i eller opfordring til at knalde dumme lærere ved at beskylde dem for at have knaldet en pige. I øvrigt er bogen, læst i dag, forbløffende seriøs, selvom, eller måske snarere fordi dens underliggende udgangspunkt er, at klassesamfundet bør omstyrtes.

Til læsere under 35 år: 'Klassesamfundet' hentyder ikke til klassetrin og klasselokaler i skolesystemet, men til de antagonistiske modsætninger mellem sociale klasser i samfund, hvor produktionens merresultat tilegnes af dem, der ejer eller bestemmer over produktionsmidlerne, okay?

Quiz 58: »Det blev aldrig sagt lige ud, men det ventedes, at man kom tidligt og begyndte at skovle penge hjem ... og tiltage sig herredømmet over universet«, og »Sherman genoptog sin spadseretur ned mod First Avenue i ophidset tilstand. Det lå i luften. Det var en tidevandsbølge! Overalt! Ikke til at flygte fra! ... Sex!«. Hvilken tyk roman?

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce