0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hr. Arnes talenter

I anledning af 100-året for Arne Ungermanns fødsel genudgives tre af hans i vore dage mindre kendte børnebogsklassikere.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Tegning: Arne Ungermann

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

'Palle alene i verden'
Arne Ungermanns streg har båret flere danske børnebøger til uopslidelig popularitet.

Sammen med Jens Sigsgaard lavede han i 1942 'Palle alene i verden'. En børnebog, som på mere end en måde blev banebrydende.

'Palle alene i verden' var den første af de moderne danske billedbøger, der nåede ud over en snæver kreds af pædagogisk interesserede intellektuelle.

Efter krigen fortsatte Palle sin sejrsgang over hele verden.

Inden da havde Ungermann og Sigsgaard fortsat succesen med børnerimene 'Okker gokker gummiklokker og andre børnerim' (1943) samt 'Abel Spendabel og andre børnerim' (1945).

Snart vidste alle danske børn, at man kunne købe frikadeller i fru Hansens kælder. Ligesom de vidste, hvordan det selvfølgelig måtte se ud, når 'æg' skulle rime på 'skæg'.

Takket være Arne Ungermanns runde, venlige og ikke sjældent ganske upædagogisk bloddryppende streg vidste de også, hvor grueligt galt det kunne gå, når man dristede sig til at spørge »Av godav/ maa jeg laane din Sav?«.

Måske var Arne Ungermann i virkeligheden en af de arkaiske inspirationskilder, da Tobe Hooper i 1974 spillede så blodigt på sav i 'Motorsavsmassakren'?

De første
En børnebilledbog var ensbetydende med 'Den store Bastian' eller 'Peters Jul', da Arne Ungermann i 1925 gjorde sit første spæde forsøg med 'Kaspar Knalds Oplevelser'.

Situationen var uforandret i 1932, da Ungermann kom til at vække vældig furore med en lille billedbog på 16 sider.

Den hed 'Jørgens hjul' og havde undertitlen 'En moderne billedbog for børn. Trafikmidler før og nu'.

Ikke umiddelbart nogen sprængfarlig indholdsbetegnelse skulle man mene, men med sin hyldest til fremskridtets teknologi, sine tilløb til fotomontage og spor af kubisme lagde den litografisk uddannede Ungermann en helt ny fortællestil for børn frem.

Samarbejde med Hans Kirk
Det vakte opsigt. Mindre kontroversielt blev projektet ikke af den ledsagende tekst skrevet af Hans Kirk. Forfatteren til 'Fiskerne' var ikke til sinds at lægge skjul på sit verdensbillede:

»Paa Luksusdamper, første Plads/gaar rige Folk paa Eventyr,/ og ne