0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

På opdagelse i Billeskoven

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg

F.J. Billeskov Jansen med billedet af sig selv. Foto: Thomas Borberg

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Bibliopaten sad på sit kontor med døren på klem ud til den lange gang på tredje sal i det gamle avishus. Fra kontorerne hørtes dæmpet tale og de små binglyde, som computerne afgiver for at melde om modtagelsen af elektronisk post.

Bibliopaten var ved at åbne sine egne mail og konstaterede med stigende beundring for sine læseres enorme viden, at han muligvis var i færd med at studere en kult. Han navngav den på stedet: Billeskovkulten!

Ikke færre end 11 læsere havde besværet sig med at sende stedfæstende oplysninger om det gamle fotografi af F.J. Billeskov Jansen, som vi bragte her i klummen i sidste uge.

Det mest detaljerede brev er fremsendt af stud.mag. Mikkel Lotz Felter, der skriver:

»Kære Bibliopat, som alumne på Regensen kan jeg oplyse, at Billeskov Jansen-billedet bragt i Bøger 29. december må være taget i Regensens gård. Billeskov Jansen læner sig op ad det rækværk, der afskærmer lysgraven ud for fællesbadene og Fægtekælderen i den såkaldte Kaserne (tidligere kaldt Admiralitetet). Vinduet nederst i billedet giver lys til det, der nu er pigernes baderum. Kasernen er Regensens yngste fløj - der var rejsegilde i 1907, samme år som professoren blev født. Tidsfæste billedet nøjagtigt kan jeg ikke, men han boede på Regensen en del af sin studietid, så det er vel fra før han blev kandidat i 1932«.


De fleste nævner omtalte fægtekælderrækværk, men Mikkel Rasmussen har et andet forslag: »Kære Bibliopat. Med hensyn til stedfæstelse af fotografiet af F.J. Billeskov Jansen er jeg ganske overbevist om, at det rækværk, Billeskov læner sig op ad, står i Studiestræde over for Bispetorvet - og det er jo ganske nær universitetets bygninger«. MR tilføjer dog: »Det er selvfølgelig muligt, at lignende rækværk findes andre steder«.

Således opmuntret og informeret krøb bibliopaten straks i sit ekspeditionsantræk og skulle netop til at begive sig af sted ud i metropolens snirkelkrogede indre by for ved selvsyn at løse det vigtige spørgsmål om, hvilket jerngelænder eller rækværk Danmarks store litterat engang lod sig fotografere foran, da han gennem døråbningens sprække - man skulle tro det var løgn, men bibliopaten har masser af vidner - fik øje på ... F.J. Billeskov Jansen!

Et sekund var bibliopaten paf, men så gik det op for ham, at den gamle mester var på besøg for at drikke et glas julegløgg sammen med avisens øvrige bogmennesker, og der gik ikke mange sekunder, førend han ivrigt blev konverseret af bibliopaten, der ikke tøvede med at trække ham ind i sin boghule og dér vise ham det gamle fotografi af ham selv.

Billeskov smilede skælmsk, måske på grund af liflige minder fra pigernes baderum på Regensen, vi ved det ikke og antyder intet, men havde dog ikke nogen præcis erindring om, hvor og hvornår billedet var taget. Konfronteret med bibliopatens nyerhvervede viden nikkede han dog bekræftende, Regensen var en klar mulighed.


Efter en munter fotosession og et par glas glogg begav Billeskov sig mod elevatoren og stueetagens berømte svingdør. Bibliopaten overvejede at spurtløbe ned ad trapperne og stå parat udenfor i det fri for at kunne hoppe ind i svingdøren, netop som Billeskov entrede den indefra, men tøvede, da han kom i tanke om, at han jo da er et voksent menneske.

I stedet sagde han pænt farvel til den 94-årige professor og åbnede et brev fra Lennart Konow fra Kbh. Ø, der viste sig at indeholde en fotokopi af et klassebillede, der blev taget, da F.J. Billeskov Jansen blev student fra Herlufsholm i 1926. Konow tilføjer, at rækværksfotografiet kan være taget i 1932, da Billeskov blev student eller i 1938, da han blev cand.mag. og dr.phil. Tak Konow.

Svaret på quiz 42 om en vis monstrøs roman, som Billeskov har kaldt »et selvskabt sammensurium«, er 'Finnegans Wake' af James Joyce. Ikke færre end halvdelen af de ni, der gættede rigtigt, oplyser (et par med glæde!) aldrig at have læst dette mærkværdige værk.

Quiz 43 , uhyre vanskelig. Hvilken dansk forfatter sagde i en tale, holdt på Møn i juli 1904, følgende: »For tilgavns at blive til noget i Danmark maa man have fældet mig. Vejen gaar over mit Lig. Det er Kongevejen, Alfarvejen. 38 aar igennem er jeg nu bleven nedlagt. Som De ser mig, er jeg intet ringere end de danskes Vej til Ros og Magt. Jeg har afløst det sortladne Hav«?

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu