0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Bogmoms i kulturpolitisk spil

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Dansk litteratur har brug for kontant opmærksomhed fra statens side. Derfor vil forfatterne have den kommende kulturminister til at se på bogmomsen, der sidste år gav staten et overskud på næsten 300 mio. kr., når alle udgifter til litteraturstøtte er trukket fra.

Den danske Forfatterforenings formand, Knud Vilby, kalder bogmomsen for en uanstændig beskatning, som giver danske forfattere elendige arbejdsvilkår.

»Det er uanstændigt, at staten skovler penge ind på litteraturen. Det er som om, staten har vænnet sig til at støtte andre kunstarter, mens man regner med, at bogen klarer sig selv«.

»Nu er det kommet så vidt, så staten tjener mange penge på litteraturen, og det er ikke holdbart«, siger Knud Vilby, der frygter, at bogmomsen sætter gang i en ond spiral med kunstigt høje priser og mindre bogoplag til følge.

Knud Vilby mener samtidig, at forfatternes dårlige økonomi som følge af beskatningen vil afskrække kreative kræfter fra at gå ind i erhvervet, og det vil på sigt kunne ødelægge bredden i dansk litteratur.


Kritikken af bogmomsen bakkes op af Per Legård Nielsen, bestyrelsesmedlem og tidligere formand for den anden danske forfatterforening, Danske Skønlitterære Forfattere.

»Dansk litteratur har vanskelige vilkår, og vi mener, at bogmomsen derfor i langt højere grad skal bruges kulturpolitisk, så vi kan få indsnævert gabet mellem, hvad staten tjener på forfatterne og det, staten giver tilbage igen i form af litteraturstøtte«, siger Legård Nielsen.

Sverige nedsatte i år bogmomsen fra 25 til seks procent, men det er ikke den rette løsning, mener han.

»Det er vores opfattelse, at en reduktion af bogmomsen ikke vil få den store effekt. Hvis staten fjernede bogmomsen, vil bøgerne godt nok blive 20-30 kr. billigere, men det vil ikke ændre afgørende på bogsalget«.

»Ved i stedet at omdirigere nogle af momskronerne tilbage til litteraturen, får man mulighed for at vælge præcist, hvad man vil støtte«, siger Per Legård Nielsen.

Dansk Forfatterforening holder i dag mandag møde om forfatternes økonomiske vilkår, og torsdag har Dansk Litteraturråd arrangeret en paneldiskussion om problemet.

Diskussionen indledes med, at skuespilleren Jesper Christensen læser op af Knut Hamsuns 'Sult', der handler om en forfatter, der lever under desperate økonomiske vilkår.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce