0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Omkom 79 Fjorden efter forsøg hjemrejse

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Lystvandring i Diamanten 2.

Jeg kommer hertil i aftagende Maaneskin, og kunde ikke videre af forfrosninger i Fødderne, og af Mørket«.

Ordene er, ligesom de berømte ord, der udgør denne klummes overskrift, skrevet med frosne fingre, som knap har haft kraft til at føre blyanten over papiret, og det er en ganske særlig oplevelse at læse dem direkte fra den bog, de blev skrevet i for 93 år siden.

Vi befinder os i Det Kongelige Bibliotek, og bogen, Deres klummebestyrer har fået Jesper Düring Jørgensen til at vise sig, må være et af bibliotekets mest bevægende dokumenter.

Glem de sjældne inkunabler, de rigt udsmykkede og smukt indbundne bøger med sider af pergament, og hvad det store bibliotek ellers gemmer på.

Jørgen Brønlunds lille sorte dagbog fra Danmark-Ekspeditionen, hvori han bruger datidsformen 'omkom' om sig selv, da han nedfælder oplysningerne om sit eget, ekspeditionsleder Mylius-Erichsens og N.P. Høeg Hagens endeligt på isen, er et dybt rørende vidnesbyrd fra et menneske i den yderste nød.

Vi har tidligere nævnt bogen i forbindelse med en omtale af maleren Aage Bertelsen, som også var med på danmarksekspeditionen, og det er et længe næret ønske om at få lov at se bogen i virkeligheden, der er gået i opfyldelse for Deres bibliopat.

Dagbogen, der bortset fra dødsbudskabet, er skrevet på grønlandsk blev fundet af eftersøgningsholdets J.P. Koch og Tobias Gabrielsen 19. marts 1908 i den lille klippehule, som Brønlund havde lagt sig til at dø i med sin ladte bøsse på brystet.

Det kortfattede dødsbudskab er blevet endevendt af utallige personer, som har søgt svar på nogle af ubesvarede spørgsmål, der omgærder de tre omkomnes sidste færd og død. Brønlundnotatet er blevet en mytisk meddelelse af den slags, man håber rummer en skjult nøgle, en hidtil uerkendt viden, der kan bidrage til at løse et mysterium. I dette tilfælde om nogle gæve mænds kamp mod naturen - og hinanden.


I sin dagbog fra Den Litterære Ekspedition til Grønland som Mylius gennemførte i 1902, skriver han:

»Der gives intet kammeratskab på en arktisk rejse. Ikke kammeratskab af den rette slags, hvor værdierne står lige, og ene parterne er noget virkelig betydningsfuldt over for hinanden. Den arktiske luft, der siges at være uden bakterier, ejer i hvert fald en farlig smittespore: den personlige ærgerrighed«.

»Så snart det er gået op for den enkelte deltager i en fælles ekspedition, som står lig mange tidligere, ved hvilke mænd blev berømte, gribes han af en uimodståelig trang til at blive nr. 1, til at sikre sig stof til at fange verdens interesse i særlig grad frem for andre«.

Danmark-Ekspeditionen var i høj grad styret af trangen til berømmelse. Seks år efter Mylius' citat fører trangen til at blive nr. 1 til hans og to andre menneskers død. Deres klummebestyrer blader forsigtigt i bogen, som er fugtplettet og skrøbelig, inden Jesper Düring forsigtigt pakker den ned.


Efter at vi i sidste uge havde kigget nærmere på originalmanuskriptet til 'Kongens fald', efterlyste vi i quiz 15 navnet på den tegner, som var med Johannes V. Jensen i Egypten i 1926.

Helle Bønløkke fra Kbh. skriver bl.a.: »Som den flittige danskstuderende jeg er, burde jeg kende svaret på forhånd, men jeg må med skam melde, at jeg var helt blank og måtte derfor tage hjælpemidler i brug. I min bogreol står spritny og stadig ulæst Lars Handestens biografi om bemeldte forfatter. Straks øjnede jeg chancen for at få indviet bogen og slog fluks op på Jensens færden i 1926«.

»I bogens 6. del står der rigtig nok, at JHV var på rejse i Egypten i 1926, men videre står der: »Rejsen til Ægypten blev Jensens sidste rejse på egen hånd«. Så skal man tro Handesten (og det skal man vel), så rejste Jensen alene. Der står ganske dog at han under rejsen brevvekslede med maleren Frits Syberg, men det gælder vel ikke?«.

Nej, det gør ikke og man skal ikke tro Handesten i dette tilfælde, for den socialistiske tegner Anton Hansen, der netop er blevet biograferet, var faktisk med på turen i nogle måneder. Han udgav senere en lille bog om færden.

Quiz 16: Hvilken ekspeditionsdeltager endte med at lave det store rigt illustrerede bogværk om Danmark-Ekspeditionen?

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu