Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JONATHAN BJERG MØLLER
Foto: JONATHAN BJERG MØLLER

Personligt. Flemming Roses bog 'Tavshedens tyranni' udkommer 30. september på Jyllands-Postens Forlag.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Redaktør: Muhammedbog er Flemming Roses personlige testamente

JP's Forlag ser Flemming Roses bog som en udgivelse af international klasse.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jyllands-Postens kulturredaktør Flemming Roses bog om blandt andet Muhammedtegningerne og deres effekt på den muslimske verden vil sætte helt nye rammer for den debat, som vi har været vidne til de seneste fem år.

Det mener forlagschef Kim Hundevadt, JP/Politikens Forlag.

»Jeg er sikker på, at alle vil få stof til eftertanke, og alle vil få udfordret deres standpunkt i sagen«, siger han.

Mere end en almindelig debatbog
Efter Kim Hundevadts mening er ’Tavshedens tyranni’ en bog af international klasse, og selv om den 512 sider lange bog endnu ikke findes i oversættelse, har en række udenlandske forlag vist interesse for udgivelsen.

»Der er tale om forlag, som i forvejen har udgivet bøger af nogle af de store stemmer i netop denne debat«, siger Hundevadt.

Tegningerne er med i bogen som dokumentationFlemming Rose sagde i gårsdagens avis, at han i bogen bare fortæller historien om de 12 tegninger og sætter dem ind i en kontekst om krænkende billeder, og han forventer ingen ny ballade som reaktion på udgivelsen.Kim Hundevadt ser den kommende bog som Flemming Roses personlige testamente i sagen, og der er, siger han, tale om meget mere end bare en almindelig debatbog.

»Det er en personlig dannelsesrejse, en reportagebog, en interviewbog og en analyse af begreber som ytringsfrihed og tolerance. Det er på ingen måde en bog, som har tænkt sig at provokere, og tegningerne er med som dokumentation. De har allerede været trykt i talrige bøger, så hvorfor skulle ikke også Flemming Rose kunne lade dem trykke, men det er da klart, at man som forlag skal overveje konsekvenserne af det, man gør«, siger Kim Hundevadt.

DEBAT

»Vi har ikke på noget tidspunkt overvejet at trykke tegningerne og sprede dem ud over bogen, for det er der intet argument for at gøre. Derimod giver det mening at vise dem, som de i sin tid blev offentliggjort, nemlig samlet på en avisside«, siger Kim Hundevadt.

Præsenteres for udenlandet
Han tør ikke sige, hvor stort førsteoplaget af Flemming Roses bog bliver, men han er ikke bange for, at danskerne de seneste fem år synes, de har fået nok oplysninger om Muhammedtegningerne og det, de førte med sig.

»Bogen er til folk, som har interesse i en meget seriøs og grundig bog, og jeg er sikker på, den får bred appel, og her får man chancen for at komme ud over den perspektivløse diskussion for og imod tegningerne«, siger han.’Tavshedens tyranni’ er i øjeblikket ved at blive oversat, og Jyllands-Postens Forlag vil i de kommende par måneder præsentere den for udenlandske forlag på nogle af efterårets bogmesser.

Den skandinaviske del af bogverdenen mødes i næste måned i Göteborg til ’Bok & Bibliotek’, mens hele den internationale forlagsverden samles i Frankfurt i oktober.

Westergaards erindringer på vej
Flemming Roses bog er ikke den eneste, der trykker de omstridte tegninger i bogform her i efteråret.

Kurt Westergaards berømte tegning med bomben i turbanen bliver trykt i den erindringsbog, som han og journalisten John Lykkegaard sender på markedet.

Bogen gengiver i øvrigt 30 af Westergaards tegninger fra et langt liv som tegner. Bombetegningen vil ikke komme til at pryde forsiden, men den bliver præsenteret inde i bogen.

På forsiden kommer en af Westergaards nyere tegninger, hvor han selv er portrætteret som en slags Don Quixote på hest, og bag ham går et æsel, der på ryggen bærer en slags sarkofag med påskriften ’ytringsfrihed’, og oven på den ligger en sort bombe med ild i lunten.Flemming Roses bog udkommer 30. september på Jyllands-Postens Forlag. Kurt Westergaards bog med titlen ’Manden bag stregen’ udkommer i forbindelse med den danske bogmesse i november.

Oplysningerne om den kommende bog om Kurt Westergaard har betydet, at arabiske medier har ringet til John Lykkegaard, og der går allerede, siger han, historier om, at bogen skulle være fuld af nye karikaturtegninger.

Det er dog ikke tilfældet.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden