Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

BINGO. Kulturminister Per Stig Møller var blandt de første, der læste op på  Københavns Hovedbibliotek i går. Han  læste to af sine egne eventyr, det ene om den hovedløse Sisyfos, mens det tredje eventyr handlede om politik, penge og den skinbarlige virkelighed og 16,4 mio. kr. Foto: Peter Hove Olesen

BINGO. Kulturminister Per Stig Møller var blandt de første, der læste op på Københavns Hovedbibliotek i går. Han læste to af sine egne eventyr, det ene om den hovedløse Sisyfos, mens det tredje eventyr handlede om politik, penge og den skinbarlige virkelighed og 16,4 mio. kr. Foto: Peter Hove Olesen

Bøger

Per Stig havde 16 millioner kroner med til forfatterne

Der var jubel i dag på Københavns Hovedbibliotek. Kulturministeren bevarer litteraturstøtten.

Bøger

Kulturminister Per Stig Møller læste tre små eventyr op på Københavns Hovedbibliotek i dag.

Han gjorde det i sin egenskab af fagbogsforfatter og dermed en af de godt 200 forfattere, som læste op for lånerne og hinanden for at vise, at de sætter pris på den danske litteraturstøtte.

Da Per Stig Møller var færdig med det sidste eventyr, udbrød der spontane klapsalver blandt tilhørerne, smilene blev med ét meget brede, og forfatteren Ida Jessens umiddelbare kommentar var dækkende for de fleste:

»Det var fandeme et godt eventyr«, sagde hun.

Minuttet forinden havde Per Stig Møller læst sin afsluttende tekst.

Den viste sig at være historien om, at regeringen i sit finanslovsforslag for 2011 bevarer de nuværende ekstrabevillinger til litteraturstøtten.

Og så ved jeg ikke, hvad I vil protestere over resten af dagen

Det er 5,5 mio. kroner, som er en årlig forhøjelse af biblioteksafgiften, og det er 10,9 mio. kroner, som ligger i den såkaldte litteraturpulje, hvorfra mange forfattere får årlige arbejdslegater.

Ukendt hvor pengene kommer fra Kulturministeren oplyste, at ekstrabevillingerne ikke alene kommer ind i finansloven for 2011. De bliver også faste, ikketidsbegrænsede bevillinger fremover. »Og så ved jeg ikke, hvad I vil protestere over resten af dagen«, lød det muntert fra kulturministeren, med henvisning til at eftermiddagens arrangement på Hovedbiblioteket netop var sat i værk for at få politikerne på bedre tanker, så litteraturstøtten ville blive bevaret uændret.

DOKUMENTATIONLæs Kulturministeriets pressemeddelelse (Eksternt link)

Per Stig Møller ville ikke fortælle, hvor pengene til bevillingerne skulle komme fra. Han nøjedes med at sige, at Kulturministeriet tidligere har fundet pengene, og »nu har vi fundet dem igen«.

Ministeren er ikke meget for tidsbegrænsede bevillinger
I oplægget til finanslov for 2011 ligger også, at endnu en pulje i litteraturstøtten står til at forsvinde i 2012.

Det er den såkaldte Marienborgpulje, som blev oprettet efter daværende statsminister Anders Fogh Rasmussens møde med danske forfattere på Marienborg i 2004.

Puljen er på omkring 7 mio. kroner, og ifølge kulturministeren vil der blive taget stilling til denne pulje, når den tid nærmer sig.

På Københavns Hovedbibliotek sagde kulturministeren imidlertid også, at han ikke er meget for tidsbegrænsede bevillinger.

Forfatterformanden: Pres virker
Formanden for Dansk Forfatterforening, Lotte Garbers, var svært tilfreds med nyheden fra Per Stig Møller.

»Det viser, at pres og opmærksomhed giver resultater«, sagde hun.

Opmærksomheden på forfatternes aktion har imidlertid ikke kun været for det gode.

De seneste par uger har vist, at der internt hos forfatterne er stor uenighed om, hvorvidt litteraturstøtten nu også fordeles rigtigt. Derfor afviste nogle forfattere at deltage i lørdagens aktion.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce»Debatten har vist, at vi er flere, der er enige, end der er uenige, men diskussionen stopper aldrig, for når man lægger kvalitetskriterier til grund for litteraturstøtten, undgår vi ikke diskussioner. Men hvis vi har lært noget, så er det, at vi må tage diskussionerne helt åbent, for så bliver de måske mindre personfikserede«, sagde Lotte Garbers.

Debatten aftager i takt med pengestrømmen

Hun gjorde det i øvrigt klart, at forfatterne – både i Dansk Forfatterforening og i Danske Skønlitterære Forfattere – har i sinde at kæmpe for, at Marienborgpuljen på 7 mio. kroner også overlever. »Vi gentager Megalitt-oplæsningerne, hvis det er det, der skal til. Vi har stadig plakaterne«, sagde hun. Mange af de fremmødte forfattere var glædeligt overraskede over, at kulturminister Per Stig Møller havde penge med. For Suzanne Brøgger var det et tegn på, at forfatternes aktion faktisk havde nyttet noget.LÆS OGSÅ 160 forfattere råber og læser op mod besparelser Lars Husum var også godt tilfreds med dagens resultat, men han var lige så tilfreds med, at der de seneste par uger har været en åben diskussion om litteraturstøtten. »Jeg kan godt forstå, at nogen har brugt anledningen til at diskutere støtten. Det kan man ikke bebrejde dem, for man bliver nødt til at tage den slags op, når der er fokus på sagen, for ellers er der ingen, der lytter. Nu har debatten kørt både på tv og i aviserne, og diskussionen har jo vist, at nogen føler sig udenfor. Jeg ved egentlig ikke, hvor jeg selv står i diskussionen, men det er sundt at diskutere hele kunststøttesystemet, og jeg håber da, at folk stadig går i clinch med hinanden, selv om det aktuelle støtteproblem er løst. Men realistisk set går debatten nok ned med 80-90 pct. nu«, sagde han. Socialdemokraternes kulturordfører, Mogens Jensen, var også mødt op på Københavns Hovedbibliotek for at følge aktionen for at bevare litteraturstøtten. »Jeg kan godt forstå jubelen hos forfatterne. Nu mangler vi bare, at regeringen finder de sidste 84 mio. kroner, der skal spares på hele kulturområdet, men det er da positivt, at 20 pct. af opgaven er løst«, sagde han.Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce