Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Kampscene. Tom Buk-Swientys fortæller i 'Dommedag Als', opfølgeren til 'Slagtebænk Dybbøl' fra 2008, blandt andet om slaget om Kær by 29. juni 1864, som her er skildret af en samtidig kunstner. Illustration fra bogen
Foto: Illustration fra bogen

Kampscene. Tom Buk-Swientys fortæller i 'Dommedag Als', opfølgeren til 'Slagtebænk Dybbøl' fra 2008, blandt andet om slaget om Kær by 29. juni 1864, som her er skildret af en samtidig kunstner. Illustration fra bogen

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Stem Hvad var årets bog?

Handlede årets bog om miseren i 1864? Eller om Afdeling Q's seneste sag?

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi kommer vidt omkring i afstemningen om årets bog i tid og sted, og også når det gælder genren, har Politiken.dk's læsere valgt bredt.

Og så er der i øvrigt to toere og en firer i feltet:

Både Anne-Lise Marstrand Jørgensens 'Hildegard II' og Tom Buk-Swientys 'Dommedag Als' er opfølgere på tidligere succeser, mens Jussi Adler-Olsens 'Journal nr. 64' er nr. 4 i serien om Carl Mørck og Afdeling Q.

GÅ DIREKTE TIL

Jussi Adler-Olsen: Journal nr. 64

»Der er masser af varme og kolde retter på Olsens overdådige krimibuffet«, skriver Politikens anmelder, og læserne er tilsyneladende enige.

I hvert fald strøg 'Journal nr. 64' straks til toppen af bestsellerlisten. Helt som det plejer at være, når den 60-årige forfatter udsender nyt om Carl Mørck og Afdeling Q.

Politikens anmelder, kriminologen Bo Tao Michaëlis, mener, at der nok »nu og da er rigeligt med smør fra folkekomediens mejeri« i 'Journal nr. 64'.

INTERVIEW

Men krimien »er original med egen særegen ramasjang, et gotisk grotesk rædselskabinet med hårrejsende passager af sublim spænding og melodramatisk sentimentalitet«, lyder det fra Michaëlis, der heller ikke tøver med at sætte prædikatet »internationalt format« på bogen.

LÆS ANMELDELSE

Kandidat 2
Tom Buk-Swienty: Dommedag Als

En anden dansk læser-kandidat til titlen som årets bog er Tom Buk-Swientys dokumentariske beretning om begivenhederne i 1864.

'Dommedag Als' er opfølgeren til 'Slagtebænk Dybbøl' fra 2008, og toeren blev ikke mindst lanceret med den opsigtvækkende historie om, at Kong Christian IX var parat til at sælge sit land til tyskerne mod at beholde sin krone.

HELE HISTORIEN

Men også udfoldelsen af, hvordan den tyske jernkansler Bismarck i det diplomatiske spil behændigt manøvrerede den danske delegation ind i hjørnet, er kostelig læsning.

»Tilsammen er Tom Buk-Swientys to bøger en gave. Det er godt for immunsystemet i en militaristisk tid at få genopfrisket sårfeberen fra Dybbøl«, skriver Politikens anmelder Thomas Bredsdorff.

LÆS ANMELDELSE

Kandidat 3
Anne Lise Marstrand-Jørgensen: Hildegard II

Med historien om Hildegard af Bingen hopper vi fra 1864 og yderligere nogle århundreder tilbage i tiden.

Hildegard var en visionær tysk nonne (1098-1179), som tillige var forfatter, komponist og lægekyndig, og som blandt meget andet grundlagde to klostre ved Rhinen i 1100-tallet.

39-årige Anne Lise Marstrand-Jørgensen udsendte første del af fortællingen om Hildegard i 2009 og fik Weekendavisens litteraturpris for den umage.

Og anden del, som tager tråden op fra cirka 1147, holder niveauet:

»Anne Lise Marstrand-Jørgensen kan skrive en for et moderne menneske helt fremmed tankeverden frem på en ubesværet måde«, lyder det blandt andet i anmeldelsen.

LÆS ANMELDELSE

Kandidat 4
Jonathan Franzen: Freedom

I den udenlandske afdeling er det første læser-bud en bog, der endnu ikke er udkommet på dansk.

LÆS ARTIKEL

Men den nye roman fra 51-årige Franzen har også været en længe imødeset bogbegivenhed for de mange læsere, der faldt for romanen 'Korrektioner' om familien Lambert, som udkom på dansk i 2002.

Otte-ni års venten kan skabe store forventninger. Men 'Freedom' indfrier dem:

»’Freedom’ har alt det, ’Korrektioner’ havde, men samtidig ikke så lidt mere«, skriver Politikens Henrik Palle i sin ovenud begejstrede anmeldelse. Ikke mindst Franzens »glasklare« sprog er en nydelse, skriver han:

»Romanen er fuld af vidunderligt velkonstruerede sætninger af en sådan kaliber, at man har lyst til at få dem korsstingsbroderet og hængt op på væggen«.

LÆS ANMELDELSE

Kandidat 5

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Sofi Oksanen: Renselse

Sidst, men ikke mindst, kan der stemmes på finsk-estiske Sofi Oksanens beretning om det estiske folks lidelser i det 20. århundrede.

'Renselse' er fra 2008, men udkom på dansk i januar, hvor den fik fremragende anmeldelser. Og i slutningen af marts fik den Nordisk Råds litteraturpris.

LÆS ARTIKEL

»Romanens temaer, kærlighed, svigt, magt og magtesløshed, er tidløse. Med et sjældent præcist og rammende sprog beskriver Oksanen, hvad historien gør med det enkelte menneske og historiens tilstedeværelse i nuet«, lød motiveringen fra rådsskomiteen.

SOFI OKSANEN

'Pushdistus', den finske titel for 'Renselse', er god på en uhyggelig måde, mener Politikens anmelder:

»’Renselse’ er ét stort spind af fortielser og løgne, som den slags nu engang opstår og formerer sig, når et sind eller et samfund inficeres af dårligdom«, skriver Lise Garsdal.

LÆS ANMELDELSE

Stem på din kandidat nedenfor.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden