Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
PR-foto
Foto: PR-foto

Strømninger. I en tid, hvor digital kopiering er normen, går dette lyd og billed-kunstværk forklædt som bog i den modsatte retning.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Er det litteratur? Musik? Billedkunst?

Det er det hele, samlet i ét objekt, som udgør en ikke helt almindelig bog.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den bog, jeg sidder med, er magisk.

Der kommer lyde ud af den – en stemningsfuld og til tider kras musik. Når jeg bladrer, skifter musikken. Til gengæld er der ikke meget tekst i den, mest billeder på papir og andre materialer, nogle gange klippet ud, andre gange gennemsigtigt.

Og dér er en ægte tørret blomst, lagt i pres, som en gave kun til mig.

Nej, den er selvfølgelig ikke magisk, men tværtimod meget håndfast og gennemskuelig i sin teknologi. Med bogen følger nemlig et strømkabel og et lydkabel, og på toppen af siderne sidder nogle sensoriske chips, der registrerer, når der bladres.

Voila, et lyd og billed-kunstværk forklædt som bog.

Overraskende godt
At bladre i bogen uden lydene er utilfredsstillende, for når Konrad Korabiewskis industrielle ambientmusik klinger, folder også Littens tegninger, fotocollager, tryk og udklip sig ud i al deres materialitet.

Billeder er aldrig noget rent visuelt, og det viser sig meget konkret her:

Man mærker de forskellige materialer og duften af sværten, som er ganske behagelig. Musikken sætter en stemning, som befrugter billederne, der er grumsede og forfaldslækre, og som frem for alt sætter stemninger af noget dunkelt, anelsesfuldt, lidelsesfuldt, der synes at gå igen på tværs af de meget forskelligartede udtryk.

Musikken blander støjlyde, atmosfæriske elektroniske toner og spor af blæseinstrumenter. Med meget dyb bas og markant rumklang skabes et univers af store vidder, ikke ulig ambientmesteren, norske Biosphere, men mere mørk og industriel.

Musikken flyder og holder ved, dvæler ved stemningerne, kæler og bider indimellem fra sig. Ligesom den befrugter billederne, sker det modsatte også. Man skifter jævnligt fokus mellem de to udtryk, lader dem akkompagnere hinanden, og det gør de overraskende godt.

Tålt ophold
De små tekster fylder ikke meget i udgivelsen. De udsiges rundt omkring på lydsporet og er trykt som en del af bogens brogede grafik.

Bedst er en (formentlig autentisk) gengivelse af en meget vred henstilling fra ’inspektøren’ om, at man skal henvende sig til kontoret, inden man kontakter en håndværker.

Til gengæld er mange af de andre nogle lidt flade eksistentielle udsagn af typen »Du skal være, men må ikke«.

Man aner et budskab om, at mennesket er fremmedgjort, og det er samfundets skyld. Det er muligvis rigtigt, men også en gammel kliché, så længe det ikke bliver konkretiseret. Det gør det så delvis med titlen på et af kapitlerne, ’Tålt ophold’, til hvilken der ydermere er en video på nettet, hvor man ser en mand flakke omkring på Hirsholmene.

På sin trillebør har han et lille hus med en kæmpe parabol. Han finder aldrig hvile.

Værkets aura
Koncentrerer man sig om de dominerende udtryk – musik og billeder/grafik – er der tale om en vellykket og helt speciel oplevelse.

Her er et objekt, der ikke kan kopieres, som er fremstillet i kun 100 eksemplarer med små indlagte unika i hver.

I en tid, hvor digital kopiering er normen, markerer denne udgivelse en modstrøm, en vægt på håndværket, objektet, det særlige, det man kunne kalde værkets ’aura’. Og prisen på 2.000 kr. gør den da også til et samler- og gaveobjekt.

Men frem for alt er det en smuk oplevelse at bladre, lytte, se, røre, lugte, svømme hen, give sig tid.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden