Debat. Direktionsmedlem i den tyske forbundsbank Thilo Sarrazins bog er solgt i et førsteoplag på 90.000 eksemplarer. Foto: AP

Debat. Direktionsmedlem i den tyske forbundsbank Thilo Sarrazins bog er solgt i et førsteoplag på 90.000 eksemplarer. Foto: AP

Bøger

Islamkritiker: Muslimer er dummere end os andre

Tidligere tysk toppolitiker har genindført racebegreber i indvandringsdebatten.

Bøger

Ikke mindre end 600 journalister og fotografer myldrede rundt mellem hinanden, da den tidligere tyske toppolitiker Thilo Sarrazin i mandags præsenterede sin skandaleombruste bog ’Tyskland afskaffer sig selv’ i de berlinske journalisters store konferencerum, et stenkast fra magtens centrum ved Spree-floden.

Tilstrømningen var så stor, at selv Sarrazins forlag, DVA, blev taget på sengen. I løbet af få minutter var alle presseeksemplarer af bogen revet væk. »Vi har leveringsproblemer«, undskyldte en kvindelig forlægger sig med et veltilfreds smil på læben.

LÆS ARTIKEL

De bliver ikke mindre i de kommende dage. Bogen var en eksplosiv sensation, allerede inden den udkom officielt i mandags. Forlaget oplyser, at den på forhånd har solgt 90.000 eksemplarer.

Det er ellers ikke lystlæsning. Thilo Sarrazin begraver i sin 464 sider tykke bog læseren i statistikker, tabeller og mere eller mindre velbelagte citater, der skal bevise, sort på hvidt, at denne gang passer det: Nu går Tyskland virkelig sin undergang i møde.

Omvendt forædling
Sarrazin ser sådan på sagen, at de muslimske indvandrere med deres høje fødselstal, deres, efter hans mening, indskrænkede kultur og manglende vilje og evne til integration snart vil have erobret Tyskland. »Vi bliver fremmede i vores eget land«, advarer han.

Inden da er selve den tyske kultur gået under. Den 65-årige tidligere socialdemokratiske toppolitiker forsvarer i sin bog den tese, at intelligensniveauet er dømt til et stadigt fald og forfald i Tyskland.Årsagen er ifølge Sarrazin, at »underklassen«, herunder især de mange muslimske indvandrere, føder langt flere børn end samfundets øverste lag. Og da »underklassen«, stadig ifølge Sarrazin, er notorisk dummere end eliten, går det den vej, hønsene skraber: tilbage. Intelligens er nemlig, mener Sarrazin, i så vid udstrækning arvelig, at uddannelse ikke kan råde bod på skaderne.

Han mener oven i købet at have fundet belæg for, at forsøg på at fremme social ligestilling gennem uddannelsespolitik får det stik modsatte resultat. Sorteringen bliver endnu hårdere.

Naturlove
Specielt med hensyn til muslimers angiveligt tilbagestående niveau står vi over for noget nær naturlove, skal vi tro Sarrazin. For ingen vil vel påstå, at de muslimske immigranter i Tyskland kommer fra den laveste underklasse i deres land, skriver han. Når de alligevel ikke formår at klare sig lige så godt som andre indvandrergrupper, kan det kun have dybere årsager, lyder hans konklusion.

Da han i søndags blev gået på klingen i et ekstraordinært langt interview i avisen Die Welt, sagde han, at der findes sådan noget som en fransk, en tysk og en hollandsk identitet. »Folks kulturelle egenart er ingen myte, men virkelighed i Europa«, sagde han.

Det tyske establishment sagde fra Derpå ville Die Welt vide, om der så findes sådan noget som en »genetisk identitet«. Sarrazins svar lød således: »Alle jøder deler et bestemt gen. Baskere har bestemte gener, der adskiller sig fra andre«.

Denne rigdom på arvebiologiske teser er hård kost i et land, hvor forestillingen om, at jøder skulle udgøre en race for sig, ikke vækker gode minder. Sarrazins teorier om såvel muslimer som jøder og andre folkeslag blev fra dag 1 mødt med massiv modstand fra alle sider.

Alle jøder deler et bestemt gen. Baskere har bestemte gener, der adskiller sig fra andreI modsætning til den politiske kultur i Tysklands nabolande Østrig, Schweiz, Holland og Danmark, hvor højreradikale og islamkritiske partier er, har været eller er på vej til at blive regeringsgrundlag, sagde det samlede tyske establishment fra i vendinger, der ikke kunne misforstås.

Statistisk modbevist
De tyske medier afviser ikke, at landet har integrationsproblemer, der endda kan være store.

Efter bogens udgivelse i mandags bragte de fleste store aviser ledere, der var hele kataloger over de mange vanskeligheder, man i årevis har kæmpet med i fuld offentlighed.

Det er kun i udlandet, man tror, at Tyskland fortrænger og fortier, at indvandring fra muslimske lande giver kulturelle og sociale spændinger.

LÆS ARTIKEL

Kritikken rettede sig direkte mod den argumentation, der ligger til grund for Sarrazins teorier, og den provokerende måde, han fremfører dem på. I de store medier blev hans teorier omgående lagt på obduktionsbænken: Er der videnskabeligt eller statistisk belæg for hans påstande, eller er der det ikke? Nu skulle der syn for sagn.

Resultatet var ikke opmuntrende for Sarrazin. Faktisk falder fødselsraten blandt tyske andengenerationsindvandrere, og faktisk er antallet af muslimer, der forlader Tyskland, en del større end antallet af muslimer, der emigrerer til Tyskland. Sådan har det været i flere år.

Verbal vold
Den tyske kansler, Angela Merkel, gik i spidsen med ordene om, at Sarrazins udtalelser er »fuldkommen uacceptable«. De udgrænser og viser foragt for hele samfundsgrupper, og de spalter samfundet, sagde hun. Sigmar Gabriel, Socialdemokratiets formand, taler om verbal vold, og hans parti vil have Sarrazin ekskluderet.

Fordømmelserne hagler ned over Sarrazin fra Venstrepartiet og fra det lille liberale regeringsparti, FDP. De Grønne taler ligefrem om »racistisk vanvid«. Det Jødiske Centralråd foreslår Sarrazin, at han søger optagelse i det nynazistiske parti NPD.

Talkshowgæst
Det har på ingen måde betydet, at Sarrazin ikke er kommet til orde. Ugebladet Der Spiegel og boulevardavisen Bild, Tysklands to oplagsstærkeste medier, har begge trykt kapitler fra hans bog. Alle aviser med respekt for sig selv har bragt interview med Sarrazin – det ansete ugeblad Die Zeit talte med ham over hele to sider i sidste uge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hen over weekenden var Thilo Sarrazin gæst i diverse talkshows, hvor han fik lejlighed til at gentage sine synspunkter i al deres brogede mangfoldighed. I mandags var han i ARD, Tysklands første statslige tv-kanal.

Vi bliver fremmede i vores eget landStudieværten Reinhold Beckmann forsøgte at gå til sin gæst, sekunderet af andre inviterede, bl.a. Aygül Özkan, der i delstaten Niedersachsen i foråret blev Tysklands første muslimske minister. Özkan er uddannet jurist og tidligere toprådgiver for store industrivirksomheder.

Under udsendelsen stillede Beckmann om til socialforskeren Naika Foroutan på Humboldt-universitetet i Berlin. Hun er af iransk oprindelse, men optrådte her som videnskabelig ekspert i de forhold, Sarrazin skriver om. Hun kunne ikke bekræfte hans teorier.

Til slut sagde hun for egen regning: »Jeg føler mig som en del af dette land, og jeg bryder mig ikke om, at mit Tyskland bliver ødelagt af hr. Sarrazin«.

Hetz
Men spørgsmålet er, om avisernes og fjernsynets gendrivelse af Sarrazins allermest dristige teser trænger igennem til en befolkning, der let bliver opskræmt af muslimske trusselsbilleder. Der Spiegels redaktør, Erich Follath, skrev forleden:

»Hvis Sarrazin var en enkelt gerningsmand, en ensom mand, der hetzer i ørkenen, kunne man afvise det som et yderligtgående fænomen. Men manden trækker med sine forføreriske fløjtetoner en stribe tilhængere med sig. Der er sæson for skingre toner, og hysterikere har højkonjunktur med deres prygl til islam«.

En af dem, der har øre for Sarrazins lokketoner, er forfatteren Richard Wagner, tidligere gift med nobelpristageren Herta Müller og flygtning fra det kommunistiske Rumænien. Reinhold Beckmanns udsendelse med al sin politiske korrekthed fik Wagner til at tænke på det hedengangne DDR, skrev han på internetsitet med det ironiske navn Godhedens Akse. Wagner må have glemt, at det var yderst sjældent, at DDR’s kritikere kom til orde på det statslige tv.

Tyrkisk støtte
En anden Sarrazin-tilhænger er sociologen Necka Kelek, der var ordstyrer på pressemødet med Sarrazin i mandags. Kelek er en af de mange tyrkiskfødte intellektuelle, der uforfærdet bekæmper en islam, der ikke bekender sig til oplysning, frigørelse og demokrati.

I den konservative Frankfurter Allgemeine Zeitung, FAZ, skrev hun, at Sarrazins teser kunne blive en befrielse for tyske socialpolitikere, bl.a. fordi Sarrazin ikke tror, at fattigdom alene skyldes materielle forhold. Hun glædede sig også over, at Sarrazin ikke skelner mellem islam og islamisme.

»Sarrazin rammer kernen i en politik, der bygger på falske forudsætninger«, skrev hun og lovede læserne, at Sarrazin ikke bliver en tysk Jörg Haider eller Geert Wilders.

Keleks indlæg var dog noget nær en enlig svale i FAZ, der ellers ikke hører til ’godhedsindustrien’, når det gælder muslimer. Ingen avis har taget hårdere fat på Sarrazin end netop FAZ. Allerede i sidste uge gennemgik avisens medarbejder Christian Geyer Sarrazins bog og konstaterede, at den er båret af en biologisk argumentation, der skjuler sig under dækordet ’kultur’.

Hans bog hjælper os med at forstå, hvad der virkelig står på spil

Geyer undrer sig over, at Tysklands omkring 6 procent muslimer skal tillægges skylden for, at den store nation om føje tid går under. Man spørger sig selv, hvad de resterende 94 procent har gjort for deres land i de seneste årtier, skriver Geyer.

Flugt ind i biologien

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Avisens hovedindlæg blev bragt samtidig med bogudgivelsen i mandags. Det var skrevet af FAZ’ medudgiver og kulturredaktør, Frank Schirrmacher, en af landets mest konservative penne.

Han anfører, at Sarrazin i sin bog skriver særdeles mange rigtige og nødvendige ting. Men hans teser har følger, som forfatteren ikke selv tør drage – bl.a. ved bevidst at skjule, hvem han egentlig skylder sine påstande. Sarrazins teser er en fuldstændig nydefinition af begrebet kultur, mener Schirrmacher.

»Man skal ikke undervurdere Sarrazin. Han vil udløse en helt ny politisk debat, der i sin kerne argumenterer biologisk og ikke kulturelt«, skriver FAZ’ kulturredaktør.

Sarrazin taler om arv og arvemateriale, om genetiske og etniske dispositioner, der begrænser det enkelte individs eller hele folks egenskaber. Sarrazin flygter ind i »biologismen«, skriver Schirrmacher.

»Det er et symptom på, at et demografisk såret samfund søger sin udvej i biologien. Det er en fatal blindgyde«, konkluderer FAZ-redaktøren i sin omtale af bogen. Den blindgyde har Tyskland som bekendt befundet sig i en gang tidligere, og det må aldrig gentage sig.

»Hans bog er os til nytte«, skriver Schirrmacher.

»Den hjælper os med at forstå, hvad der virkelig står på spil«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce