Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Bekymret. Grund til bekymring. Leif Davidsen er blandt andet bekymret  over de faldende priser på e-bøger på det amerikanske marked. Selv står han bag et par håndfulde storsælgende thrillerromaner.
Foto: Mik Eskestad (arkiv)

Bekymret. Grund til bekymring. Leif Davidsen er blandt andet bekymret over de faldende priser på e-bøger på det amerikanske marked. Selv står han bag et par håndfulde storsælgende thrillerromaner.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bogfolk afviser Leif Davidsens frygt for e-bøger

Mens forfatter Leif Davidsen frygter e-bøger, ser bogfolk nye muligheder.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jeg synes, det er herligt, at det går så trægt«, skriver forfatteren Leif Davidsen i dagens Kronik om salget af e-bøger i Danmark.

Kronikøren er bange for, at Danmark er for lille til, at forfattere kan leve af download.

LÆS MERE

Han forudser, at bogbranchen vil lide samme skæbne som musikbranchen: I takt med at den digitale bog vinder frem, må forfatterne fremover finde nye måder at tjene penge på, for eksempel ved at holde foredrag, ligesom mange musikere i dag tjener flere penge på koncerter end ved at sælge album.

Men der er stor forskel på, hvad en musiker og en forfatter tilbyder sit publikum, understreger Forfatterforeningens formand, Lotte Garbers:

»Forfattere er ikke dem, der bliver genkendt på stranden. Foredragsmarkedet er for nedadgående, så vi skal stadigvæk koncentrere os om at hente det meste af vores indtjening ind på det direkte salg«, siger forfatterformanden.

Man skal passe på, at man ikke bliver den reaktive gamle forfatter, der ser ud til at leve i fortidenHun er enig med Leif Davidsen i, at bibliotekernes gratis udlån og faldende priser på e-bøger på det amerikanske marked udgør en risiko for danske forfattere.

Boghandlere på nettet
Men Lotte Garbers understreger, at e-bogen samtidig tilbyder forfatteren nye muligheder for at skabe interaktivitet med læseren, at inkorporere levende billeder og musik.

Udnytter man det potentiale, vil det fortsat være muligt for en forfatter at kræve en høj pris for sit håndværk:

»Vi snakker også om en forandring af selve kunsten, og så skal man passe på, at man ikke bliver den reaktive gamle forfatter, der ser ud til at leve i fortiden. Der er trods alt flere muligheder i den her udvikling, end der er hæmninger«.

Leif Davidsen udstikker også en dødsdom over de danske boghandlere. Hvorfor skulle man gå i en butik og købe en digital bog, hvis man kan købe den på internettet eller låne den gratis på biblioteket, spørger forfatteren.»Der er ikke udviklet nogle løsninger på det endnu«, erkender Mogens Eliasson, formand for Boghandlerforeningen. Men han tror stadig på, at det nuværende niveau for salget af e-bøger arbejder for den fysiske boghandels fremtid.

»Det er godt for boghandleren, at det går lidt langsomt (med salget af e-bøger, red.), så man kan nå at indstille sig på udfordringen. Boghandleren er bare nødt til at kende sin besøgelsestid, og det kan man allerede se, at mange gør, når de åbner internetboghandler«.

Storværker på papir

I forlagsbranchen er man heller ikke så bekymret på bøgernes og forfatternes vegne. »For at fortolke Mark Twain: Rygterne om bogens død er stærkt overdrevne«, siger Søren Barslund, formand for Foreningen for Forlagsfolk. »Hvis du vil læse en ny roman, er e-bogen fin. Men til de store værker er den ikke til noget i forhold til den almindelige bog«.

LÆS OGSÅ Men Søren Barslund advarer dog også forlagene mod at tage for let på udfordringerne, der følger med e-bøgerne. »Hvis forlagene ikke finder ud af, hvad de kan gøre for forfatterne på e-bogsmarkedet, så kan vi risikere, at forfatterne i stedet hyrer en freelanceredaktør og derefter selv udgiver bogen på deres hjemmeside. På den måde kan forfatterne springe et led over og tjene flere penge på deres egne bøger, mens forlagene ender som taberne«.Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden