Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

E-BØGER. Gydeldan præsenterer e-bøger på sidste års bogmesse. EU mistænker forlag i flere europæiske lande for at fuske med priserne.
Foto: PER FOLKVER (arkiv)

E-BØGER. Gydeldan præsenterer e-bøger på sidste års bogmesse. EU mistænker forlag i flere europæiske lande for at fuske med priserne.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

EU foretager razzia hos franske forlagsgiganter

EU mistænker forlagsgiganter i flere lande for prisaftaler på e-bøger.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Flammarion, Albin Michel, Hachette og Gallimard.

De verdensberømte franske forlag rimer normalt mere på fine litteraturpriser end razziaer, men ikke desto mindre er det netop det, forlagene blev udsat for i går.

Inspektører fra EU-kommissionens konkurrenceafdeling kom i går på uanmeldt besøg på de prominente adresser på venstre seinebred Paris, hvor de gik igennem computere, mobiltelefoner og dokumenter.

LÆS ARTIKEL

Inspektørerne var på jagt efter beviser, der kan bekræfte kommisionens mistanke om, at flere europæiske forlag fikser priserne på e-bøger med hemmelige aftaler, og dermed holder priserne kunstigt oppe.

Forlag fra mange lande involveret
Samtidig med razziaen mod de franske forlagskæmper blev forlag i flere andre lande ransaget.

»Der er grund til at tro, at de implicerede forlag muligvis har forbrudt sig mod EU's konkurrenceregler, der forbyder karteller og andre konkurrencebegrænsende praksiser«, skriver EU-kommissionen i en erklæring efter razziaerne, men kommissionen nægter at fortælle hvilke forlag, der er mistænkt for at fikse e-bogspriserne.

LÆS ARTIKEL

»Vi vil ikke navngive forlagene eller sige, hvilke lande de kommer fra, for vi er kun i begyndelsen af undersøgelsen. Vi anklager ikke nogen for noget, og vi har ikke nogle beviser. Vi er nødt til at finde ud af, om vores mistanke bliver bekræftet«, siger Amelia Torres, talskvinde for EU's konkurrencekommissær, på et pressemøde.

Ulovligt at lave prisaftaler
Kommissionen oplyser dog, at forlag i »adskillige lande« er berørt.

Ifølge EU-reglerne er det ulovligt at virksomheder indenfor den samme brance indgår hemmelige aftaler, der fastsætter prisen på eksempelvis e-bøger, sådan at prisen ikke bliver reguleret af markedet.

EU-kommissionen skriver i erklæringen, at de uanmeldte razziaer er første led i kampen mod de hemmelige aftaler om at holde priserne på e-bøger oppe, og at de nu vil undersøge sagen til bunds.

Forlag tier om razzia

Efter razzian har flere forlag, blandt andet Random House, verdens største udgiver af engelsksprogede bøger, haft travlt med at fortælle, at de ikke er blevet udsat for en razzia, mens andre forlag har nægtet at be- ellert afkræfte, om de er blevet ransaget.

LÆS ARTIKEL

Hachette og Michel Albin har indrømmet, at de fik uanmeldt besøg af EU-kommisionens konkurrenceafdeling i går.

Francis Esmenard, leder af forlaget Michel Albin, beskylder netbutikken Amazon for at stå bag razziaen.

»Denne operation er kontrolleret af Amazon. De har base i Luxembourg så de ikke skal betale moms i Frankrig, og de vil gerne være i stand til at sælge bøger til hvilken som helst pris, ligesom de gør i USA, hvor de sælger bestsellere for 50 kroner«, siger redaktøren.

Ifølge konkurrencekommissærens talskvinde Amelia Torres er det ikke kun borgerne i de EU-lande, hvor der er foretaget razziaer, der vil få lavere priser på e-bøger i fremtiden hvis EU-kommissionens mistanke viser sig at være berettiget, men også de borgere, der køber e-bøger hos udenlandske forlag på nettet.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden