Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
34-årige Lars Husum er i gang med at skrive opfølgeren til debutromanen.
Foto: Tobias Selnæs Markussen

34-årige Lars Husum er i gang med at skrive opfølgeren til debutromanen.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lars Husum: Nu vil jeg bare skrive

Debutanten Lars Husum havde ikke drømt om at skrive en roman, før han pludselig var i gang med at realisere en ide, han fik over opvasken.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lars Husum kommer fra et vestjysk hjem, hvor man skal kunne bruge sine hænder.

Holde på en hammer. Bøger er ikke det, de bruger mest tid på. Moderen er hjemmehjælper, faderen tidligere Falck-mand, nu ansat i fagforeningen.

Måske læser de en bog eller to om året. Tilsammen.

Forleden dag afleverede posten i Tarm et eksemplar af Lars Husums debutroman hjemme hos forældrene.

»En kæmpesejr« Klokken 20 samme aften talte den 34-årige forfatter med sin mor i telefonen. På det tidspunkt havde hun læst uafbrudt i syv timer. Efter den besked havde forfatteren svært ved at få armene ned. »Det var en kæmpesejr for mig«, siger Lars Husum. På hans forlag gik de lidt mere op i, at andre end forfatterens mor lod sig fange af den tragikomiske fortælling i romanen ’Mit venskab med Jesus Kristus’.

Stor opmærksomhed fra udlandet
Faktisk har historien haft så stor gennemslagskraft, at den var solgt til udgivelse i Frankrig, Sverige og Norge, allerede før den blev udgivet på dansk.

Og når bogen lander hos de første bogkøbere, vil andet oplag af romanen allerede være på vej mod trykken.

Man skulle tro, at bogens succes hos udenlandske forlæggere kunne give forfatteren lidt ro i maven, før anmeldernes dom kommer senere på ugen, men sådan fungerer verden ikke.

Nervøs
Nervøsiteten hos Lars Husum er nu så voldsom, at udgivelsen og modtagelsen er det første, han spekulerer på, når han slår øjnene op om morgenen.

»Her råder fornuften overhovedet ikke, og det virker på mig, som om der er meget, meget lang tid til udgivelsen«, siger Lars Husum

Han er uddannet dramaturg og arbejder for firmaet Workz, som er et såkaldt forandringsfirma, der tidligere hørte under Zentropa-koncernen.

Her har han også arbejdet på fuld tid, mens han har brugt alle ledige timer på at konstruere historien om den voldelige Nikolaj, som en dag bliver opsøgt af en mand, der påstår, han er Jesus Kristus, og som har i sinde at frelse Nikolaj ved blandt andet at bringe ham tilbage til Tarm, hvor både Nikolaj og hans nu afdøde forældre, popsangeringen Grith og postbuddet Allan, har deres rødder.

30 sekunder er væk
»Jeg har altid skrevet mindre tekster, men det har aldrig været min ambition at skrive en roman«, fortæller Lars Husum.

Pludselig en dag dumpede bogtitlen ned i ham, og han smed, hvad han havde i hænderne – det var tilfældigvis en opvaskebørste – og begyndte at skrive.

Og frem dukkede historien om Nikolaj fra Tarm, som han arbejdede på i to år og fik en række mennesker til at læse, før han sendte manuskriptet til Gyldendal.

»Til min overraskelse blev jeg ringet op allerede efter et par dage. Det var Johannes Riis, den litterære direktør. Jeg kan stadig ikke huske de første 30 sekunder af samtalen«.

»Jeg vil skrive«

Lars Husum er stadig i det, han kalder overraskelsesfasen, men han kan mærke, at bogens succes allerede har betydet, at han flytter sine ambitioner. »For mig er det utrolig vigtigt, at bogen vil blive læst af folk, som ikke på forhånd har noget forhold til hverken Vestjylland eller København, men bare læser den som en roman. Men det er svært at forholde sig til, for romanen blev jo nærmest solgt, før den lå der som bog. Sidste punktum satte jeg omkring 1. august. Pludselig er jeg ikke nødvendigvis forfatter ved et tilfælde. Nu har jeg taget en beslutning om, at jeg faktisk vil skrive, og jeg er så småt i gang med noget nyt, som bliver skrevet i nogenlunde den samme tone som ’Mit venskab med Jesus Kristus’. Det er vist bare min tone. Lige nu kan jeg slet ikke forstå, at alle folk ikke bare sidder derhjemme og skriver«, siger han. Pengene fra de udenlandske forlag er endnu ikke så store, at han overvejer at kvitte sit nuværende arbejde som konsulent på fuld tid.Der mangler stadig noget, før han kunne rive et år ud af kalenderen for bare at skrive, men han er da begyndt at lege med tanken om, hvad der skal ske, hvis bogens succes bliver bare en lille smule større.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden