Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
ADRIAN JOACHIM
Foto: ADRIAN JOACHIM

Lukketid. Hver femte kommune har tænkt sig at nedlægge lokalbiblioteker, ligesom der i hver femte kommune er planer om at indskrænke åbningstiden.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hver femte kommune vil lukke biblioteker

Kortere åbningstid og færre filialer er følgen af kommunernes spareplaner, viser to nye rundspørger.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er store besparelser i vente på bibliotekerne rundt om i landet, viser to nye undersøgelser foretaget af henholdsvis Bibliotekarforbundet og Danmarks Biblioteksforening.

I 8 ud af 10 kommuner planlægges der besparelser på bibliotekerne fra nytår, fremgår det af et rundspørge, Bibliotekarforbundet har foretaget til 72 af landets kommuner.

LÆS OGSÅ

Her viser det sig også, at hver femte kommune har tænkt sig at nedlægge lokalbiblioteker, ligesom der i hver femte kommune er planer om at indskrænke åbningstiden.

Jyske og sjællandske lukninger
I et andet rundspørge foretaget af Danmarks Biblioteksforening blandt 93 kommuner kan man se, hvor meget kommunerne vil spare på bibliotekerne.

Og i de 13 kommuner, hvor man går hårdest til bibliotekerne, er der tale om besparelser på mellem 7 og 10 procent.

Samtidig sætter Danmarks Biblioteksforening navn på en række kommuner, der planlægger at lukke filialer næste år.

Det er blandt andre Hillerød og Thisted, hvor to filialer lukker, Aalborg, Sorø, Randers og Silkeborg.

Færre stillinger
I 6 ud af 10 kommuner regner man også med, at der skal nedlægges stillinger på bibliotekerne, eller at ledige stillinger ikke vil blive genbesat.

Men værst er det, at besparelserne falder efter nogle år, hvor der i forvejen er sparet, mener formanden for Bibliotekarforbundet, Pernille Drost, der forudser ringere service, færre materialer og kortere åbningstid.

»Der bliver færre ressourcer at købe både fysiske og digitale materialer for, og der bliver ikke råd til at afholde lige så mange arrangementer. I hver femte kommune lukkes der filialer, selv om undersøgelser viser, at de lokale filialer er ekstremt væsentlige for et levende bymiljø uden for de større byer«, siger hun.

Pernille Drost skønner, at især bibliotekernes åbningstid i aftentimer og på søndage vil blive indskrænket som en følge af besparelserne, og det er uheldigt, mener hun, for det er især på de tidspunkter, at folk strømmer til.

»Man retter altid pilen mod kulturministeren, men reelt er det jo kommunalpolitikerne, der beslutter det her. Og det ville være rart, hvis nogle kommunalpolitikere turde sige, hvad det er, de ønsker og forventer af bibliotekerne. Og hvad det kan blive til med den økonomi, de vil sætte bag. Nu er vi i gang med salamimetoden, men måske bliver man nødt til i nogle kommuner at sige: Fint, så kører vi efter metropoltanken, og så kan vi måske have et enkelt filialbibliotek eller to«, siger Pernille Drost.

Flere opgaver, færre penge
I dag er der 499 såkaldte betjeningssteder i Danmark. Altså steder med bogudlån.

Det er en halvering siden 1980. I 2009 modtog bibliotekerne 36 millioner besøg – en stigning på 5 procent i forhold til året før.

LÆS ARTIKEL

Og det ser ikke ud til, at udlånet af bøger falder, i takt med at efterspørgslen efter digitale medier stiger.

Tværtimod. De seneste år har især jyske biblioteker haft stor succes med at udlåne lydbøger eksempelvis til pendlere, der hører bøgerne, når de kører bil.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I hver femte kommune lukkes der filialer, selv om undersøgelser viser, at de lokale filialer er ekstremt væsentlige for et levende bymiljø uden for de større byer.

Og det overrasker direktøren for Danmarks Biblioteksforening, Michel Steen-Hansen, at politikerne beder bibliotekerne løse stadig flere opgaver, samtidig med at de sparer mere og mere på budgetterne.

»Bibliotekerne skal være borgernes indgang til samfundet, siger man. Og vi kan se, at der kommer flere og flere, og at de låner mere og mere. Vi troede, at politikerne ville skumme fløden og hente, hvad der kunne hentes på kommunalreformen. Men den øvelse kan man jo ikke blive ved med at lave«, siger han.
Færre medarbejdere

Nogle steder vil borgerne mærke besparelserne på, at der bliver færre medarbejdere til at betjene dem.

Og det bliver især et problem for dem, der har mest brug for bibliotekerne, mener han. »Mange kommer jo, fordi de har hjælp behov. Dels til at finde materialer, men også på de områder, hvor kommunerne lukker af og siger, at det må man selv klare digitalt. NemID er der mange, der ikke synes er så nemt. Og de beder ofte om hjælp på bibliotekerne«, siger Michel Steen-Hansen, der finder de planlagte besparelser bekymrende for udvikling af videnssamfundet.

LÆS ARTIKEL »Politikerne siger, at vi skal hjælpe alle med at få en chance, men det kan biblioteket ikke, hvis vi skal blive ved med at skære ned«. Formanden for Kommunernes Landsforenings Børne- og Ungdomsudvalg, Jane Findahl (SF), ønsker ikke at kommentere kommunernes spareplaner, før KL får mere officielle tal ind i næste uge. ¨Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden