Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Utroværdig krimi-heltinde kæmper også mod kræft

Jo Beckmann er hovedpersonen i ny krimiserie, der aldrig rigtigt bliver interessant.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jo Beckmann er designet til at blive hovedperson i en ny krimiserie, skrevet af historiker og forfatter Rasmus Dahlberg og Maria Helleberg, som er mest kendt for sine store historiske romaner, oftest med en kvindelig hovedperson.

Nu er de så blevet forældre til anæstesilægen Jo Beckmann, som er i 30’erne og en rigtig hård banan og ’gang i den’-pige med arbejdssucces, fed lejlighed med udsigt og en række skiftende partnere.

En uforudsigelig modstander
Vi møder Jo på vej op ad Kilimanjaro i selskab med en sexet guide, John, som hun har et godt øje til og omvendt. Jo når sit mål, bjergtoppen og Johns sovepose.

Hendes rejsefælle, bedsteveninden Marie Louise, klarer sig knap så godt, hun må opgive før målet og er med sin dårlige kondition og sin evige snakken til stor irritation for Jo. I hendes liv er der ikke plads til omsvøb og svaghed, og da hun, netop som hun føler sig allermest på toppen efter bjerg og sex, mærker en tydelig knude i sit ene bryst, ramler hendes verden.

LÆS OGSÅ

Hun er ikke længere usårlig, og hun er rædselsslagen, men siger ikke noget til veninden. Således introduceres Jo Beckmann og en af hendes vigtigste modstandere: brystkræft.

Siden kommer en mere synlig morder ind i billedet, da Marie Louise findes grusomt mishandlet og døende, efter at de er kommet hjem til Danmark.

Inden da har Jo forsøgt at kontakte hende med sin angst, men Marie Louise har ikke haft tid til hende, både på grund af arbejde og på grund af en måske ny kæreste i horisonten og en besværlig eksmand i kulissen. Foruden en lille søn.

Fyldt med gimmicks

Politiet kommer på banen, bl.a. en islandsk politimand, der virker noget sær og indelukket. Det skyldes, at hans kone er død af kræft, og han har skrækkelig dårlig samvittighed over, han ikke viste omsorg, men druknede sig i arbejde.

Ligesom Jo prøver at gøre ind imellem lægebesøg og fastsat operation. Hun tumler rundt og roder sig ud i alt muligt, tager et spor fra mordstedet med hjem uden at bruge det til noget som helst. Det flagrer med løse ender, og Jos mistanke til især Marie Louises eksmand.

Dahlberg og Helleberg har fyldt ordentligt på med falske spor og specialeffekter, selv en ulveflok er involveret i finalen. Der er gang i sagerne og også en hel del tomgang med Jo, overmennesket, der falder sammen så let. Hun fremstår ikke spor helstøbt, men skabelonagtig med sin enøjede målrettethed og hensynsløshed.

LÆS OGSÅ

Man bliver meget bange, når man får konstateret kræft, men her virker det som en gimmick, og jeg synes personligt ikke, at brystkræft er en spændende intrige. Ikke at sygdommen er sakrosankt, men den måde, Jo håndterer sine problemer på, virker ikke troværdig i den virkelige verden. Hun udfoldes ikke troværdigt.

Jeg tror ikke på hende, slet ikke da hun hidkalder en nærmest glemt halvsøster. Men ukendt søster og dermed hovedpersonens skrammede familiebaggrund er selvfølgelig god for senere handlingsudvikling.

I ’Liv eller død’ afsløres en morder (med den mest mærkværdige og utroværdige psykologiske profil), og i kommende bøger venter Jos operation og resultatet af den samt hendes mystiske og forsvundne far på dem, der er interesseret. Jeg er ikke.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden