0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Presset på Jørgen Leth stiger

Red Barnet afviste i går at modtage overskuddet fra Bogfest2005, hvor Jørgen Leth var æresgæst. Mandag skal han stå skoleret i Udenrigsministeriet for at forsvare sin titel som honorær konsul. Begge dele sker efter udgivelsen af Leths selvbiografi, der beskriver hashhandel og sex med helt unge indfødte piger.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Da Ulla Terkelsen i går under bogfesten i Århus interviewede Jørgen Leth om hans omdiskuterede selvbiografi, lykkedes det hende at gennemføre samtalen uden at nævne debatten med et ord. Foto: Jonna Fuglsang Keldsen

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Red Barnet meldte i går afbud til Bogfest2005 i Århus, hvor Jørgen Leth præsenterede sin selvbiografi 'Det uperfekte menneske' og sin kortfilm 'Aarhus'.

Red Barnet skulle have modtaget det foreløbige kontante overskud fra Bogfest2005, men da en del af beløbet stammer fra salget af Leths bog, valgte Red Barnet at takke nej:

»Vi vil selvfølgelig ikke modtage penge, der har noget at gøre med hans bog«.

»Red Barnet tager skarpt afstand fra Jørgen Leths beskrivelser af sine handlinger i Haiti«, siger Vibeke Winther, informationsmedarbejder i Red Barnet.

Hashsmugler
I sin selvbiografi beskriver Jørgen Leth blandt andet sine seksuelle forhold og økonomiske modydelser til ganske unge piger fra Haitis fattigste samfundslag.

Samtidig er Jørgen Leth honorær konsul i landet og dermed Danmarks repræsentant.

Og det har rejst en heftig kritik fra såvel politisk hold som fra børne- og kvinderetsforkæmpere, mens landets aviser de seneste dage har bugnet af harmdirrende læserbreve.

Også Udenrigsministeriet er gået ind i sagen, og Leth risikerer at blive fjernet fra posten som honorær konsul i Haiti. Ikke mindst på grund af bogens beskrivelser af Leths år som hashsmugler.

Han fortæller om flere rejser i Beirut og Marokko, hvor han i begyndelsen af 1970'erne smuglede op til 40 kilo hash ad gangen i et hemmeligt rum i sin bil.

»På baggrund af det, som står i Jørgen Leths bog, er der aftalt et møde på mandag. Og før den samtale med ham, har vi ikke lyst til at sige mere. Jørgen Leth har førsteretten til selv at forklare, uddybe eller hvad han nu vil gøre. Selv om det er ulønnet at være honorær konsul, behandler vi dette som en personalesag«, siger Hugo Østergaard-Andersen, administrationschef i Udenrigsministeriet og afviser at kommentere yderligere.

Nyt oplag på vej
'Det uperfekte menneske' er blevet revet ned fra boghandlernes hylder, og første oplag er blevet udsolgt på få dage. Nu er Gyldendal ved at få trykt endnu et oplag, og Jørgen Leths forlag er hverken overrasket over interessen eller den heftige debat:

»Vi havde jo forudset, at den ville vække opsigt, for det er en provokerende bog. Det er noget af det mest provokerende, vi har været med til