Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Demokrat. Ny debatbog viser Tøger Seidenfaden som redaktør, debattør og demokrat.
Foto: MARTIN LEHMANN (arkiv)

Demokrat. Ny debatbog viser Tøger Seidenfaden som redaktør, debattør og demokrat.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Anmeldere: Tøgerbog er en ukritisk helgenkåring

De danske avisanmeldere er ikke ligefrem imponerede af biografien 'Tøger'.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Biografien 'Tøger', der udkommer i dag, skabte allerede før, den kom ud af trykkeriet, debat.

Specielt Tøger Seidenfadens afsløring af ombudsmand Hans Gammeltoft-Hansen som hemmelig kilde i forbindelse med Tamilsagen har skabt debat om det etisk rigtige i den form for betroelser.

LÆS ARTIKEL

Det samme gælder udhængningen af Per Stig Møller.

LÆS ARTIKEL

Men ud over de principielle diskussioner, som bogen kaster af sig, er 'Tøger' ifølge flere af avisernes anmeldelser forholdsvis uinteressant.

Og værre end det. Flere anmeldere skriver decideret, at bogen, skrevet af tidligere Politiken-journalist Stig Andersen, er blevet et hyldesskrift til Tøger. Endda en decideret helgenkåring. Og en i sagens natur ukritisk en af slagsen.

Helgenkåring beror på en løgn
I Ekstra Bladet skriver tidligere chefredaktør Bent Falbert, at Tøger Seidenfaden i bogen stjæler æren for afsløringen af daværende justitsminister Erik Ninn-Hansens ulovlige stop for familiesammenføringer.

»Lad mig tage denne grove forvrængning af virkeligheden først. Tøger hævder ifølge bogens forfatter, at det var hans medarbejder på Weekendavisen, Nils Ufer, der - via kilder som ombudsmand Hans Gammeltoft-Hansen og senere tamilsagens udspørger, advokat Henrik Holm-Nielsen - sørgede for, at der blev rejst sag imod Ninn-Hansen. Tøgers helgenkåring af sig selv beror simpelt hen på løgn - og det kan bevises«.

Med hans alt for tidlige død fik den kreative klasse sit Diana-øjeblik

Også Niels Lillelund i Jyllands-Posten bruger biblen som sammenligning i sin anmeldelse. Han mener at forfatteren Stig Andersen mest fungerer »...som vækkelsesprædikant, Tøger-kultens fremmeste evangelist«.:

»Bogen er er mere end noget andet et symptom på den sære aura, der opstod omkring Tøger Seidenfaden i de sidste år. Med hans alt for tidlige død fik den kreative klasse sit Diana-øjeblik«, skriver Niels Lillelund.

Hvor Bent Falbert sin kritik til trods føler sig godt underholdt af bogen og derfor lander på karakteren 3 ud af 6 er Niels Lillelund provokeret i en sådan grad, at han kun kan svinge sig op på to stjerner.

Ikke alene er bogens stil ifølge hans anmeldelse skrevet som en »stærk klæbrig blanding af Kurt Thyboe og Se & Hør« tilsat kunstig intimitet a la politikerbiografi.

Men det gennemgående ukritiske er dog det værste

»Mens mange forbipasserende får kniven, falder der næppe ét kritisk ord om Tøger Seidenfaden i hele bogen, og heri er der jo også noget paradoksalt. Seidenfaden introduceres som landets fremmeste eksponent for kritisk oplyst debat, men er tilsyneladende ufejlbarlig, bortset fra en enkelt kommafejl, en dårlig karakter i kemi og en excentrisk gallicisme i ny og næ«, skriver Niels Lillelund.

Et forskønnet billede
To stjerner er også hvad 'Tøger' må nøjes med i Berlingske. Her skriver Claes Kastholm, at bogen i virkeligheden slet ikke er nogen biografi men derimod »en hagiografi, en helgenbeskrivelse«.

Anmelderen har selv en fortid på Politiken. Og det er især i beskrivelserne af tiden på Politiken, bogen tegner et forskønnet billede, mener han.

»Problemet er, at Stig Andersen er forelsket i sin hovedperson, der til gengæld er forelsket i sig selv og yderst selvretfærdig, men også besidder en personlig rankhed, der aftvinger respekt«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Et etisk kiks
I Information mener David Rehling, at ukritiskheden afføder et andet problem, nemlig at Tøger Seidenfaden får lov til at beskylde navngivne personer, herunder også tidligere Politiken-chefer som tidligere chefredaktør Per Knudsen og tidligere nyhedschef Anders Krab-Johansen for blandt andet illoyalitet.

»Med disse beskyldninger sværter Tøger Seidenfaden sit eget eftermæle«, siger David Rehling og fortsætter.

»Et eller andet sted er der et etisk kiks. Hvis Seidenfaden ikke selv kunne se, at hans dødelighed ville gøre udfaldene særligt ubehagelige, burde bogens forfatter og/eller forlagskonsulent inden aflevering til tryk have sagt til sig selv: ‘Her er noget galt.’ Og foretaget korrektur i overensstemmelse hermed«.

Ét langt dementi af janteloven

De positive røster skal man til Kristeligt Dagblad - og Politiken - efter.

I Politikens anmeldelse påpeger hovedpersonens afløser som ansvarshavende chefredaktør, Bo Lidegaard, at præmissen ikke er at være særligt kritisk.

»Der er kritisk distance til stoffet, men ikke til personen, og i valgets klarhed ligger en afgørende pointe og kvalitet«.

I forhold til den valgte præmis, mener Bo Lidegaard, at resultatet er vellykket

»Biografien er ét langt dementi af janteloven, fordi den – helt i Tøgers ånd – ikke falder for fristelsen til at forfølge det smålige, men i stedet tager afsæt i det indlysende, at Tøger helt fra sin tidligste ungdom ikke kun troede, at han var noget, men i usædvanlig grad også var det«.

Skriver altså Bo Lidegaard.

ANMELDELSE

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Henrik Jensen, historiker ved RUC og derudover anmelder og klummeskribent ved Kristeligt Dagblad, er ligeledes positiv.

Han mener, at Stig Andersen har skrevet en »grundig og inciterende bog om en central person i den danske offentlighed i de seneste 20 år«. Og han støtter Bo Lidegaards synspunkt, om at bogen ikke er helt ukritisk overfor hovedpersonen:

»Bogen er ikke spor kritisk over for hovedpersonen, men Stig Andersen kan godt stille kritiske spørgsmål. Dog: Tøger får det sidste ord!«

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden