Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

OH LA LA. Krimiforfatterne Jussi Adler-Olsen og Susanne Staun er to Horsens- veteraner.
Foto: Kåre Viemose

OH LA LA. Krimiforfatterne Jussi Adler-Olsen og Susanne Staun er to Horsens- veteraner.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Hvis vi er sure på anmelderne, drikker vi dem fulde og voldtager dem«

På årets krimimesse i Horsens blev der målt bryster og drukket absint.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et stormstød får Anna Grues sorte Ford til at slingre faretruende på asfalten.

Hendes knoer bliver hvide, så hårdt holder hun om rattet nu.

»Vi skal have en rygepause snart«, hvæser hun. Veninden Susanne Staun klapper begejstret i hænderne: »Ja! Så kan det være, at vi møder en sexgal truckdriver. Det ville være dejligt«.

De to krimidronninger svinger ind på en rasteplads, tænder et par mentolcigaretter og læner sig tilbage i sæderne, eftersom der er for meget blæst og for få truckdrivere til, at det er værd at forlade bilen.

Forfatternes lejrskole
Anna Grue, Susanne Staun og den sorte Ford udgør kun en lille del af den kuriøse karavane, som denne fredag eftermiddag kæmper sig gennem Danmark i et rasende stormvejr.

Hundredvis af danske og internationale krimiforfattere, forlagsredaktører og boghandlere har indstillet gps’en på ’Horsens’, hvor årets krimimesse begynder lørdag morgen. For publikum, vel at mærke.

LÆS OGSÅ

Fredag aften er forfatternes, traditionen dikterer stegt flæsk og litervis af fadøl på Café Dolly i Horsens Havn. I nu ti år har byen lagt knejper, hoteller og (nedlagt) statsfængsel til krimimessen, som er en af Europas største.

Og hvad publikum opfatter som en bogmesse, opfatter mange af forfatterne som deres helt egen lejrskole.

Facebook har den seneste uge været fuld af begejstrede ’nu-skal-vi-snart-til-Horsens’-opdateringer fra krimidronninger m/k, og d’damer Grue og Staun har lastet bilen med krimimesse-nødvendigheder såsom ekstra strømpebukser, fransk nougat og en enorm flaske absint.

Weekendavisens bogsektion ligger på bagsædet, og efter en arrig konstatering af, at krimimessen ikke er nævnt med et ord, kaster veninderne sig ud i en vildtvoksende diskussion om Jonathan Franzens roman ’Freedom’, som forvandler sig til en diskussion om Helle Helles minimalistiske skrivestil og forkærlighed for provinsen (Anna Grue er begejstret, Susanne Staun erklærer sig hendes »polære modsætning«), som pludselig bliver afbrudt, da Grue opdager, at den hvide personbil foran kører gennem stormen med noget dinglende fra undervognen.

Hvis vi er sure på anmelderne, drikker vi dem fulde og voldtager dem.»Hvad er det?«, mumler hun og griber endnu hårdere fast om rattet.

Susanne Staun trækker på skuldrene:

»Det er et lig. De forsøger at slide det op, inden de når frem«.

Så tilføjer hun forklarende: »De er løbet tør for syre«.

Drabeligt fredelige mennesker
Han forsøger at bevare roen, den unge receptionist på herregårdshotellet i Horsens, hvor en horde af krimiforfattere og anmeldere skiftevis tjekker ind og kaster sig glædestrålende om halsen på hinanden, mens receptionisten igen og igen må besvare de samme tre spørgsmål:

’Hvor er der et rygerum?’, ’Hvor er der en bar?’, og ’Har I trådløst internet?’.

Et hvin fra lobbyen afslører, at Anna Grue netop har fået et bjørnekram af sin store helt, den svenske krimikonge Håkan Nesser, mens en af Danmarks populæreste og bedst sælgende krimiforfattere, Sara Blædel, giver et stort knus til den bibliotekar Vibeke Johansen, som for ti år siden fik ideen til krimimessen.

Sådan fortsætter aftenen, hvor den stegte flæsk på Café Dolly til flere af forfatternes chok er afløst af sandwich og øl i hotellobbyen.

Det er ikke det eneste, som har forandret sig i år.

Krimimessen er blevet så stor – de seneste fem år er besøgstallet tidoblet – at arrangørerne har lånt idrætshallen over for statsfængslet for at få plads til alt og alle.

Og mens kriminalisterne er enige om, at det er fantastisk med succesen, er nogle af dem dog også en lille smule bekymrede: Er lejrskolestemningen ved at forsvinde?

Vold duer kun i romaner
Er par timer senere ser bekymringerne ud til at være skyllet bort med en cocktail af øl og gensynsglæde. Latterbrøl vælter op fra den sofagruppe, hvor den norske krimiforfatter Gunnar Staalesen – ham med Varg Veum-bøgerne – sidder med sine danske kolleger Gretelise Holm (hende med Karin Sommer-bøgerne), Sara Blædel (Louise Rick-bøgerne), Susanne Staun (Fanny Fiske-bøgerne) og Anna Grue (Dan Sommerdahl-bøgerne) og ikke mindst to af krimimessens nestorer, Anton Koch-Nielsen fra Det Danske Kriminalakademi og anmelderen Bo Tao Michaëlis.

Flokken har forladt diskussionen om, hvorfor mon kulturminister Per Stig Møller for andet år i træk har takket nej til at åbne krimimessen – teorien er, at Danmarks kulturminister trods sit brækkede ben nok skulle have fundet vej til Horsens, hvis han rent faktisk kunne lide krimiromaner – og har i stedet kastet sig over et mere muntert emne:

Her er så meget hyggeligere end på BogForum i København.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

AnnonceSkandalerne i den danske kritikerstand, hvor Weekendavisens Lars Bukdal på kort tid er blevet lovet tæsk af Ib Michael, mens Janus Kodal har slynget en karaffel vand i ansigtet på ham.

Krimiflokken er enige om, at vold kun duer i romaner, men knækker ikke desto mindre sammen af grin over de hidsige litterater.

»Sådan gør vi ikke. Hvis vi er sure på anmelderne, drikker vi dem fulde og voldtager dem«, erklærer Susanne Staun.

Bo Tao Michaëlis ser lidt smigret ud, mens Gunnar Staalesen ser lidt befippet ud.

Sara Blædel henter en omgang øl til alle, og Staalesen forsikrer, at Norge har sine egne kritikerskandaler.»Men faktisk er krimiforfattere de mest fredelige mennesker«, siger han så:

»Vi får vores aggressioner ud, når vi skriver. Og vi bliver så glade, hver gang vi møder hinanden, uanset hvilke lande vi kommer fra, for vi har to store problemer til fælles: At vi altid leder efter et nyt, godt plot. Og at vi altid føler os lidt ringeagtet af andre forfattere«.

Fætter-kusinefesten

Det gamle statsfængsel er smækfuldt af sofamordere, lænestolsdetektiver og andre krimielskere, som er strømmet til i tusindtal for at møde deres yndlingsforfattere.

For det er netop, hvad Horsens kan: Være så intim, at læserne og forfatterne faktisk når at sludre sammen. Som den fynske forfatter Martin Jensen (ham med Eske Litle-bøgerne) – der er kørt fra Assens til Horsens med en busfuld læsere – siger:

»Det her er én stor fætter-kusinefest. Det må minde lidt om Centrumdemokraternes landsmøde i gamle dage. Og de enkelte arrangementer her er så meget hyggeligere end på BogForum i København. I morgen er jeg f.eks. programsat til at drikke kaffe med publikum«, siger han tilfreds og tilføjer: »Men først klokken halvtolv. Så jeg har tænkt mig at nyde festen«. »Festen« er en institution i den danske krimiverden.

Efter lørdagens interview, foredrag, oplæsninger og læsermøder rundt omkring i messeområdet klæder godt 200 forfattere og forlagsfolk om, mens Det Danske Kriminalakademi holder generalforsamling, og derpå spiser og fester de sig gennem aftenen, natten og, for ikke så fås vedkommende, morgenen med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Dette års fest på det gamle herregårdshotel er ingen undtagelse: I lejrskolens ånd har en flok litteraturskribenter smuglet deres egen rødvin med, mens en flok forfattere måler hinandens og tilfældige forbipasserendes bryster i hotelbaren, og en flok krimidronninger tømmer en flaske absint på værelse 432.Søndag er morgenmadsrestauranten fyldt med »utrolig grimme mennesker«, som Susanne Staun prosaisk beskriver den tømmermandsramte flok kriminalister, der forsøger at gennemføre resten af messen ved hjælp af kaffe, hovedpinepiller – og kærlighed til Horsens.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden