Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Gåtur. Stilfærdighedens mester, japanske Jiro Taniguchi, fanger hverdagen med sirlig-lunt gemyt.
Foto: Illustration fra bogen

Gåtur. Stilfærdighedens mester, japanske Jiro Taniguchi, fanger hverdagen med sirlig-lunt gemyt.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Japanske gåture viser vejen til lykken

Jiro Taniguchi viser i 'Manden der går en tur', at man ikke kan forhaste sig med poesi.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spiderman og X-Men. Amerikanerne har leveret muskelsvulmende superhelte i stramtsiddende opfindsomme dragter på samlebånd.

Men tegneseriekunsten har også andre slags helte. Som Supermans diametrale modsætning kommer den navnløse antihelt 'Manden der går tur' slentrende ind i billedet. Mere almindelig end manden, der går tur i sin japanske forstad iklædt briller, brunt tøj og snusfornuftige travesko, kan man næsten ikke blive.
Kan sanse øjeblikket

Og dog. For manden, der går tur, kan noget ualmindeligt. Han kan holde øjne og ører åbne midt i hverdagens stress og jag. Han kan sanse øjeblikket.

LÆS OGSÅ

Han kan fange fuglens fløjt med øret og fuglens flugt med øjet. Han kan finde på at klatre højt op i et træ for at hente en legetøjsflyvemaskine til nogle drenge og så bare blive siddende deroppe, fordi udsigten er flot. Han kan finde på at mærke det våde græs med sine bare tæer og hoppe nøgen i friluftsbadet om natten.
En omvej er en genvej til noget andet

Manden, der går tur, går tur for at gå, ikke for at nå frem hurtigst muligt. En omvej er en genvej til noget andet.
Meget japansk

Jiro Taniguchi blev introduceret på dansk med mesterværket 'Min fjerne barndomsby', der var tegneseriekunstens svar på Proust. 'Manden der går tur' er på en måde endnu mere japansk. Manden tænker sit. Vi får ikke at vide, hvad han tænker. Men vi får det at se!

LÆS OGSÅ

Når det regner, bliver man våd, men er man først rigtig våd, kan man ikke blive vådere. Der er solid zen over mandens ikkeformulerede indsigt og antiaction-tegneseriens filosofiske øjeblik. Bogens kapitler er haikuagtigt tegnet op med få, klare elementer i et møde mellem menneske og omgivelser.

Får man en fodbold i nakken, så brillerne ryger på jorden og går itu, er det jo sådan set bare en mulighed for at se landskabet på en ny måde igennem splintrede glas' prisme.
Sirlig og lun poesi

Slægtskabet medden japanske filmskaber Yasujiro Ozu ('Tokyo Story') er oplagt, og har man som undertegnede været så heldig at se Hokusai-udstillingen i Berlin, vil man også mene at genkende den nøjagtighedens sirlige og lune poesi, som var årsagen til, at Hokusai opfandt manga som tegneseriebegreb i 1814.
Øjeblikkets forløsende potentiale

Det er ikke lutter ligevægt og lagkage. Vi får også manden at se som salaryman vakle hjem godt skidefuld i daggryet. Men selv her har Taniguchi blik for øjeblikkets forløsende potentiale.
LÆS OGSÅ


En svalehale kaster sin smukke skygge på mandens trætte ansigt. Bogens budskab er lige så klart som enkelt: Man kan ikke forhaste sig med poesi. Skynder man sig, suser det forbi. Men ikke for manden, der går tur.

Så i dag gik jeg tur. I parken. Og så godt efter. Et alenetræ for enden af søen i parken var fuldstændig gult i løvet. Det var ikke så skævøjet et syn. Jeg har denne bog mistænkt for at være en bedre guide til lykken end 1.000 selvhjælpsbøger!

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden