Stor. Dybt inde i far bor der en vred mand i en kælder.  Tegning: Gro Dahle

Stor. Dybt inde i far bor der en vred mand i en kælder. Tegning: Gro Dahle

Bøger

Underfundig billedbog kaster glans over hundelivet

Nye billedebøger leger med flyveri, gummistøvlehygge og vrede mænd.

Bøger

Her er hunden Flæske. Den er ikke specielt tyk, men den er lang. Flæske elsker at rode i jorden. Han gnubber snude med mariehønerne. Interesseret studerer han myrernes liv. Og en gang imellem ryger en regnorm ned til tørfoderet.

Flæske har det godt, men han aner ikke, at der er fugle, flyvende grise, rumskibe og trylledrager oppe i himlen, for han gider ikke kigge derop.
Flæske ser OP

'Hunden der ikke troede på OP' er Zenia Johnsens debut som fortæller. Hun har i flere år bestyret og bidraget til det navnkundige site fortællingen.dk, der har reddet mange danskstile i sidste øjeblik. Så hun kender sin hund på gangen.

Og »det startede med, at det regnede«. Da dråberne rammer dyrets snude, så kigger han nemlig OP. Og hvad ser Flæske? Han ser flyvende grise, rumskibe m.m.

Han får lyst til at flyve. Mon det lykkes for ham?
Underfundig fortælling

Historien om Flæske er underfundigt og medvidende fortalt. Sproget er let som en vandbakkelse. Og »når man oplever noget spændende, bliver ens ører mindre«.

Kamila Slocinska kaster glans over hundelivet med indlysende, farvemættede og svævende billeder til en dag i hunden Flæskes liv. Den dag, det regnede. Super!

Elefanten Carl
Super er også samarbejdet imellem Ida Jessen og Hanne Bartholin. De har elefanten til fælles. Dette klodsede, graciøse dyr med håndtag i næsen.

Carl kender vi fra første bog i serien. Den hedder bare 'Carl'. Det er små historier, der kratter i store emner. Først var Carl jaloux. Nu er Carl ond. Næsten. Og så bliver han god.


Grå godhed

Det starter med, at Carl vil koge sin lillebror over komfuret. Han hedder Max. Men da Max ikke kan være i kasserollen, går de ud og leger i regnvejret i stedet. Her sidder lillebrors ene, elskede, gule gummistøvle fast nede i en mudderpøl. Gode råd er dyre. Hvad gør Carl? Han bliver god. Læs selv hvordan.

Forfatteren registrerer de skiftende stemninger hos en elefant i voksealderen. Tegneren lægger bløde farver til historien, mens hendes dyr danser hen over græsplænen.

De store, tunge figurer udstråler ro og nærvær. Grå som godhedens farve.
En skrækkelig historie

Derfor rammer en bog som 'Vrede mand' som en kølle efter al det flyveri og gummistøvlehygge. Historien er fortalt af norske Svein Nyhus, der tidligere i år udkom med den stærkt roste 'Silkesød'.

Sammen med illustratoren Gro Dahle og under banneret »alle-aldres-bog« er Svein Nyhus og tegner ved at bore ind i de dybere lag af far, mor og børn. Denne gang om vold i familien.'Vrede mand' er en skrækkelig historie. Med lidt for mange ord tegner forfatteren et billede af de ordløse stemninger, der hænger som trusler i tapetet og på mors skuldre.

For meget mundvand

Dybt inde i far bor der en vred mand i en kælder. Nu trasker han ud og kravler op ad ribbenene og ind i fars hoved. Mor skriger. Drengen dukker sig. Og bagefter er der undskyldninger, gråd og meningsløs tilgivelse.

Der er stærke ord og registreringer. Men også for meget mundvand.

Hvad der hæver denne billedbog for hele familien op i superligaen, er Gro Dahles billeder af en vred mand.

Det er truende, uhyggeligt og næsten for sandfærdigt. For sådan ser man ud, når man ikke kan kontrollere det. Så sidder man og ruger lysebrunt i lænestolen. Sort om munden. Stor som et bjerg. Man ser op med sammenknebne øjne. Vælter rundt i stuen og lader næverne tale. Allerede på første opslag ligger hammeren ved akvariets fod.

Det er stærke sager. Gengivet i stærke billeder. Bagefter forstår man lidt mere. Og måske går far endelig ned i sin kælder for at se sig selv i øjnene.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce