Død. Erik Haaest boede i Hundslev ved Kerteminde. Han var oprindelig journalist, men er mest kendt som forfatter.
Foto: LARS SKAANING

Død. Erik Haaest boede i Hundslev ved Kerteminde. Han var oprindelig journalist, men er mest kendt som forfatter.

Bøger

Statsstøttet dansk holocaustbenægter er død

Erik Haaest tvivlede på Hitlers gaskamre og kaldte Anne Franks dagbog for en løgn.

Bøger

Den danske journalist, forfatter og holocaustbenægter Erik Haaest er død, 76 år gammel, efter lang tids sygdom.

Han var uddannet journalist ved Skjern Dagblad og Lollands Tidende og arbejdede senere ved B.T., Se og Hør, Ude og Hjemme og Ugens Rapport.

Han var også redaktør for ungdomsbladene Beat og Børge og i en kort årrække for Danske Tidende, der havde tilknytning til Fremskridtspartiet.

Senest kom han dog i vælten, da gamle artikler med holocaustbenægtende påstande kom frem i forbindelse med at han modtog 200.000 kroner i statsstøtte fra Statens Kunstråds litteraturudvalg i 2007.

»Anne Franks dagbog er løgn og svindel« Pengene faldt som støtte til de første to bind af en planlagt trilogi om danske hipo-folk - tyskernes danske håndlangere under besættelsen.

Haaest havde kontrakt på en tredje bog, men den blev aflyst, da Information afslørede, at forfatteren i 1970'erne havde benægtet at holocaust - jødeudryddelserne under Anden Verdenskrig - havde fundet sted.

BAGGRUNDLæs afsløringen i Information (eksternt link)

Det skete i hans selvudgivne skrift Nationaltidende i 1977, hvor han på et midteropslag skrev overskrifter som »Der eksisterede ingen gaskamre i Hitlers kz-lejre« og »Anne Franks dagbog er løgn og svindel«.

Desuden udgav han tekstsamlingen »Det magiske tal«, som består af tekst skrevet af Haaest selv, en oversættelse og kommentering af Richard Harwoods bog 'Did Six Million Really Die?' samt betragtninger over jøder, herunder Hitlers og Luthers.

Harwood er holocaustbenægter og har blandt andet været redaktør for det højreekstremistiske blad Spearhead.

Ven: Erik Haaest var ikke nazist

I en mindetekst i Politiken i dag fortæller vennen Klaus Ewald, at Erik Haaest ikke kun var en kontroversiel konspirationsteoretikker, men en dygtig journalist, som indskriver sig i den danske journalisthistorie.

»Han vil dog først og fremmest blive husket for bøgerne om Anden Verdenskrig«, skriver vennen, som tilføjer at forfatteren ikke var nazist:

»Erik Haaest var ikke dikteret af nogen 'ismer'. Den eneste 'isme', han troede på, var journalismen. Det var ikke omkostningsfrit at beskæftige sig med tabersiden«, skriver Klaus Ewald.

Dansk Institut for Internationale Studier bringer følgende betegnelse af Haaest på sin underside om holocaust.

BAGGRUND Se omtalen på Holocaust.dk ( eksternt link)

»Haaest er først og fremmest konspirationsteoretiker, og holocaust-benægtelse er blot én blandt mange andre konspirationsteorier, han gennem tiden har fremført«.

Ud over journalistikken og en stribe bøger om anden verdenskrig, skrev den fynske forfatter bøger om kriminalsager.

Han skrev to bøger om dobbeltmordet på Peter Bangs Vej i 1948, og i juli sidste år udkom hans sidste bog, der handlede om Amagermanden.

FACEBOOK

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce