Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Finn Frandsen (arkiv)
Foto: Finn Frandsen (arkiv)

succes. Flere låner bøger på deres Kindle eller iPad, og forlagene er betænkelige ved succesen, som de mener kan udhule markedet for e-bøger.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forlag: Gratis udlån af e-bøger er uholdbart

Bibliotekerne udlånte 47.000 e-bøger alene i februar. Forlagene kræver begrænsninger.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det gratis udlån af e-bøger stiger måned for måned på eReolen, som er bibliotekernes digitale tilbud til danskerne. I februar steg antallet af besøgende til 150.000, som tilsammen lånte 47.000 e-bøger. Det er et antal, som ifølge Gyldendals digitale chef Karen Westman Hertz nu overstiger det kommercielle marked.

På Lindhardt og Ringhof siger direktør for forretningsudvikling, Cliff Hansen, at den seneste udvikling i bibliotekernes udlån begynder at få hans advarselslamper til at lyse rødt.

»Når jeg ser på vores salgs- og udviklingskurver før og efter introduktionen af eReolen i november sidste år, så har udlånene hos eReolen haft en negativ effekt på det kommercielle salg«, siger han.

Prøveperiode
Bo Fristed, formand for eReolen, som er ejet af bibliotekerne, ser fuldstændig modsat på udviklingen. Han er overbevist om, at når danskerne i dag i stigende grad har taget e-bøgerne til sig, er det ikke mindst takket være bibliotekernes digitale udlån.

»Man kan jo også se, at salget af forlagenes e-bøger har været støt stigende, og vi har været med til at lære danskerne at bruge e-bøger«, siger Bo Fristed.

LÆS OGSÅ Hertil er svaret fra forlæggerne, at der jo ikke er noget at sige til, at man de seneste måneder har kunnet se en stigning, for salget af e-bøger var i forvejen så lavt, at det kun var i stand til at gå op. »Vi er selvfølgelig rigtig glade for, at eReolen har introduceret e-bøger til en del danskere, som ikke har set dem før, men når jeg ser på mine tal, så kan jeg se en negativ effekt af de store udlån. Nu fungerer eReolen i en prøveperiode, men jeg tror, vi bliver nødt til at have en anden model, når prøveperioden er udløbet«, siger Cliff Hansen. ’Overdrivemodellen’ Her ligger han helt på linje med holdninger hos flere af bogbranchens tunge forlag. Gyldendals digitale chef, Karen Westman Hertz, siger direkte, at der må lægges nogle begrænsninger ind i aftalen med bibliotekerne, når prøveperioden for eReolen udløber 31. oktober. »Vi kan ikke på langt sigt vænne folk til, at digitalt indhold er gratis«, siger hun.

Hermed er banen for alvor kridtet op, inden bibliotekerne og forlæggerne i løbet af de kommende måneder skal forhandle en ny aftale for eReolen. Flere forlag taler om, at enten kan nye titler få indbygget en karenstid, så de først efter en periode kan lånes gratis på biblioteket, eller også kan man forestille sig en model, som ligner den, man har for de trykte bøger.

Selv om digitale bøger i princippet kan udlånes uendeligt, så taler flere forlag om, at man måske skal begrænse udlånet, så en digital bog kun kan lånes ud til én låner ad gangen. Man kan dermed som ved trykte bøger risikere at måtte stå i kø til udlån af digitale bøger. Denne model kaldes ’overdrivemodellen’.

Vil ikke kannibalisere markedet
Bo Fristed fra eReolen er helt på det rene med, at bibliotekerne i de kommende forhandlinger med forlagene blive stillet over for visse krav om begrænsninger i udlånet af de enkelte titler.

»Vi er heller ikke interesseret i, at et frit udlån af e-bøger skal kannibalisere det kommercielle marked«, siger han, uden at han dog vil sige, hvordan den fremtidige aftale med forlagene præcis skal udformes.

Både danske og udenlandske forlag er i stigende grad bekymret over, at de gratis udlån på bibliotekerne underminerer det kommercielle marked for e-bøger. I USA har flere forlag opsagt aftalerne med bibliotekerne, og i Sverige har forlagene Bonnier, Norstedts og Piratförlaget alle lagt karensperioder ind for deres nye e-bøger på bibliotekerne.I Danmark er mere end 60 større og mindre forlag med i forsøget med eReolen i dag, men JP/Politikens Forlag har valgt at sige nej tak. Direktør Lene Juul mener, den nuværende udlånsmodel på bibliotekerne skader salget i butikkerne. Efter hendes opfattelse kan man ikke have en ordning, hvor det er uhyre nemt og gratis at låne en e-bog, samtidig med at man har et e-bogsmarked, som dårligt nok har etableret sig, og hvor priserne stadig ikke har fundet et blivende niveau.

»Jeg mener også, eReolen stadig er for bestsellerfikseret. Man burde vise en større mangfoldighed«, siger Lene Juul, og hun vil se afgørende ændringer i aftalen med eReolen, før forlagets bøger kan udlånes. Først og fremmest udlånsbegrænsninger, men også en større mulighed for at introducere ældre og smalle titler som e-bøger på bibliotekerne.

Bibliotekerne begrænser selv

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Forlagene er imidlertid ikke alene om at ønske begrænsninger på e-bogsudlånet. Det samme gør de folkebiblioteker, som deltager i eReolen. Ofte har bibliotekerne en grænse for, hvor mange samtidige udlån man kan have – i København er det eksempelvis fem – og der er også begrænsninger på, hvor længe man kan låne bøgerne.

LÆS OGSÅ Desuden har flere kommuner lagt et individuelt loft over, hvor mange penge bibliotekerne per måned må bruge på udlån af e-bøger. Ved hvert udlån skal biblioteket betale omkring 18 kr. til rettighedshaverne, og hvis man ikke har kontrol over udgiften ved udlån, risikerer man at få et uventet stort hul i økonomien. Præcis dette skete for svenske biblioteker for nylig, da Zlatan Ibrahimovics selvbiografi, ’Jeg er Zlatan’, blev udgivet. Den blev det helt store tilløbsstykke på de svenske biblioteker. Bogen er i øvrigt netop udgivet som e-bog på dansk. Hos eReolen er den straks blevet den mest udlånte bog.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden