Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Brok. Forfattere er i forvejen et ukollegialt folkefærd, mener Lotte Garbers, og de »fire alfahanner«, som her omgiver forfatterforeningens formand, er ingen undtagelse. Mildest talt.
Foto: Collage -fotografer Lærke Posselt / Martin Lehmann / Jacob Ehrbahn / Thomas Borberg og PR-foto af Garbers.

Brok. Forfattere er i forvejen et ukollegialt folkefærd, mener Lotte Garbers, og de »fire alfahanner«, som her omgiver forfatterforeningens formand, er ingen undtagelse. Mildest talt.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forfatterformand sviner »de fire sure alfahanner«

Lotte Garbers beskylder Sabroe, Leth, Michael og Jensen for ukollegial opførsel.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Forfattere er de mest ukollegiale mennesker, som jeg nogensinde har mødt«.

Sådan lyder det fra den afgående formand i Dansk Forfatterforening, Lotte Garbers, i dagens Jyllands-Posten.

Garbers stopper i sin stilling, fordi hun flytter til Frankrig med sin familie. Men inden da skyder hun med skarpt mod hele forfatterstanden og i særdeleshed de fire kendisser Ib Michael, Carsten Jensen, Jørgen Leth og Morten Sabroe, som i sidste uge skabte stor debat om en undersøgelse af forfatteres arbejds- og livsvilkår.

Undersøgelsen, som blev sat i søen af Politiken i fællesskab med to danske forfatterforeninger, bestod af et spørgeskema, som var sendt til cirka 500 danske forfattere.

Men ikke alle tog imod undersøgelsen med åbne arme. I Information kunne man således læse, hvordan de fire omtalte forfattere rasede imod undersøgelsens præmisser, som de mente, var respektløse og havde en skjult dagsorden om at omprioritere kunststøtten og bibliotekspengene.

LÆS OGSÅ

Jørgen Leth mente, undersøgelsen havde til hensigt at fremstille forfatterne som kvæg, Carsten Jensen skrev, at den tydeligvis kun havde det formål at beskrive forfattere som livsuduelige snyltertyper, der altid står med hånden fremme, mens Morten Sabroe trak paralleller til McCarthy-tiden og mente, at Politiken »gør sig til en nyttig idiot for nogle foreningers særinteresser«.

Fire vrede forfattere
Den kradse kritik får nu Lotte Garbers til at skyde med skarpt tilbage mod de fire herrer.

Her kommer fire alfahanner og bliver vrede over, at en avis forsøger at gå ind og stille nogle af de spørgsmål, som vi ikke ved noget om

»Her kommer fire alfahanner og bliver vrede over, at en avis forsøger at gå ind og stille nogle af de spørgsmål, som vi ikke ved noget om. De fire forfattere har alle deres på det tørre, men det er der rigtig mange af deres kolleger, der ikke har«, siger Lotte Garbers.

Og i øvrigt understreger, at hun taler på sine egne vegne og ikke Dansk Forfatterforenings.

Det må se mærkeligt ud udefra
Ifølge Lotte Garbers er det i øvrigt slet ikke rigtigt, når kvartetten pointerer, at deres bibliotekspenge ikke har noget med kunststøtte at gøre. Efter forfatternes mening lægger undersøgelsens spørgsmål op til en sammenblanding af de to, hvilket kaldes tendentiøst, men det kan de sagtens sige, mener Lotte Garbers.

Netop de fire populære forfattere får nemlig en rigtig stor del af bibliotekspengene.

»Det er vores løn, siger de, og viser dermed, at de er lige så ukollegiale, som de plejer at være. For det passer ikke. Det er kunststøtte. Det står i loven«, siger Lotte Garbers.

LÆS SIGNATUR

Forfatterformanden skyder dog ikke kun efter de fire mandlige forfattere i interviewet i Jyllands-Posten.

Hvis ikke branchen sadler om nu, så dør den stille og roligt

Hele branchen får et fur. Både forlag og boghandlere er for langsomme til at følge med tiden, mener Garbers.

»Hvis man først læser om forfatterne, som sviner hinanden til, og bagefter om forlagene, som tror, at de lever på H.C. Branners tid, så må man jo som læser tænke: De er jo bindegale. Hvis ikke branchen sadler om nu, så dør den stille og roligt«, siger Lotte Garbers, der stopper som formand til nytår.

Bliver flov over standen

Men inden da har hun altså noget, hun skal af med.

Efter tre år på posten som formand for de danske forfattere lader det til, hun har ophobet en vis afmagt over for sin branche.

Og over for sine kolleger - forfatterne - som hun over én kam kalder de mest ukollegiale mennesker, hun nogensinde har mødt.

»De har ingen problemer med at hænge hinanden ud med navns nævnelse i medierne, de stiller sig frem som om, de altid har en bedre sag end dem, de debatterer med, og som de har mere ret til deres holdninger end dem, de træder på«, siger Garbers og fortsætter:

»Når man ikke har fået kunststøtte, siger man, hvem man skriver bedre end, og når de forkerte får penge, bliver de hånet og udstillet som dårlige forfattere«, siger Lotte Garbers i Jyllands-Posten.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS INDLÆG AF MORTEN SABROE

Og gentager sit modsvar til den debat, der har kørt ikke mindst på politiken.dk den seneste uge.

Man kan sige hvad som helst om hvem som helst, når man er forfatter. Det er ikke i orden

»Jeg ville gerne kunne sige, at det er mediernes skyld det hele, men man skal da være et dårligt medie, hvis man ikke blæser til en historie om fire sure alfahanner, hvoraf to af dem sidder på en sydhavsø og skriver, at aviserne er blevet sindssyge, fordi der er nogen, der forsøger at undersøge forfatternes vilkår. Man kan sige hvad som helst om hvem som helst, når man er forfatter. Det er ikke i orden. Det gør mig flov over standen«.

I dag skrev Politiken så i øvrigt om undersøgelsens resultater. Dem kan du læse om herunder.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden