Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Stop. De kan skrive, så fuglene synger, men der er ingen, der skal skrive om dem. I hvert fald ikke baseret på et spørgeskema, som Politiken er involveret i.
Foto: Collage -fotografer fra venstre Lærke Posselt / Martin Lehmann / Jacob Ehrbahn / Thomas Borberg

Stop. De kan skrive, så fuglene synger, men der er ingen, der skal skrive om dem. I hvert fald ikke baseret på et spørgeskema, som Politiken er involveret i.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vrede forfattere raser mod Politiken-undersøgelse

En kvartet af kendte forfattere vil ikke finde sig i at blive udspurgt om deres livsmønstre.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er noget mystisk i gære i forfattermiljøet. Noget, vi andre ikke må få indblik i.

Det får man i hvert fald uvægerligt et indtryk af, efter fire prominente forfattere i dag i Information skyder med skarpt efter Politiken og to forfatterforeninger, fordi de i fællesskab har udsendt et spørgeskema til 500 danske forfattere.

I spørgeskemaet bliver forfatterne spurgt om deres vaner, økonomisk forhold, boligforhold, parforhold samt eventuelle erfaringer med depressioner, kriser og alkoholforbrug.

DOKUMENTATION Se hele spørgeskemaet her

Men det er altså at gå langt over stregen, mener en kvartet bestående af Jørgen Leth, Carsten Jensen, Ib Michael og Morten Sabroe.

De har hver især henvendt sig til henholdsvis Politiken og forfatterforeningerne Danske Skønlitterære Forfattere og Dansk Forfatterforening, fordi de mener, spørgeskemaet lægger op til at beskrive forfatterstanden som en flok fordrukne egoister.

Vi fremstilles som kvæg

Sådan formulerer i hvert fald Jørgen Leth det i dagens Information.

»Den måde, spørgsmålene er stillet op på, tyder på manglende respekt for forfatterprofessionen. Som om forfattere bare er en flok evigt utilfredse og alkoholiserede egoister. Vi fremstilles som kvæg«, siger Jørgen Leth, der ligesom sine tre kolleger helst så, at undersøgelsen helt blev droppet, og forfatterforeningerne beklagede deres medvirken over for deres medlemmer.

Redaktør forstår ikke kritikken
Men det kommer ikke til at ske.

Der har først lige været deadline for indlevering af spørgeskemaerne, og nu går arbejdet i gang med at finde ud af, om der kan udledes noget af besvarelserne, fortæller Politikens Opinionsredaktør, Per Michael Jespersen.

Han skriver desuden i morgen en signatur i Politiken, hvor han stiller sig uforstående over for de fire forfatteres kritik af projektet:

»I al stilfærdighed har Politiken som medie sat sig for at researche og spørge forfatterne i Danmark, hvordan de oplever deres fag, arbejdspresset, præstationspresset, økonomien etc. Det er helt frivilligt, om man vil deltage. Alle er lovet 100 procent anonymitet. Begge forfatterforeninger bakker op og har sendt spørgeskemaerne ud til deres medlemmer. En vendetta mod forfatterne? Jeg fatter ikke pointen«, skriver Per Michael Jespersen blandt andet.

McCarthy-mindelser
Men den forklaring dæmper næppe forfatternes foragt for at blive kigget i kortene.

Ib Michael skriver i et debatindlæg til Politiken (som ikke er trykt, fordi læserne ikke kender til undersøgelsen, men som er gengivet i uddrag i Information), at han »sjældent har følt sig så ydmyget over at skulle tilhøre en stand, som uden videre, af en førende avis får smidt sådan en rundspørge i hovedet«.

Ib Michael spørger samtidig i indlægget, om Politiken er blevet en agent provocateur for en kulturministeriel undersøgelse med det formål at omfordele kunststøtten, mens Morten Sabroe trækker paralleller til McCarthy-tiden og mener, at Politiken »gør sig til en nyttig idiot for nogle foreningers særinteresser«.

Hvad er forskellen på en forfatter og en landmand?
Forfatterforeningerne selv forstår heller ikke det store af kritikken.

Når man kan undersøge arbejds- og leveforhold for sygeplejersker, landmænd og erhvervsledere, så kan man saftsusemig også gøre det for forfattere

Til Information siger formand for Danske Skønlitterære foreninger, Inge Lise Hornemann, at man netop bringer tabu ind i forfatterverdenen, hvis man ikke stiller den slags spørgsmål til sine medlemmer en gang imellem.

»Jeg forstår ikke, hvorfor det skulle være så farligt at spørge til forfatternes følelsesmæssige livsvilkår. De kan jo bare lade være med at svare. Når man kan undersøge arbejds- og leveforhold for sygeplejersker, landmænd og erhvervsledere, så kan man saftsusemig også gøre det for forfattere. Der er bare ikke nogen, der tidligere har gidet gøre det«, siger formanden til Information.

Præmissen er helt tydelig

Forfatterkvartetten er tilsyneladende ikke enige.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

De vil ikke kigges i kortene og er overbevist om, at der ligger skjulte motiver bag undersøgelsen.

Som eksempelvis Carsten Jensen, der ifølge Information skriver i et brev til sin foreningsformand Inge Lise Hornemann:

Danske Skønlitterære Forfattere »har stillet sit medlemskartoket til rådighed for Politiken og en undersøgelse, der helt tydeligt kun har ét formål: at tegne et billede af forfatterne som livsuduelige snyltertyper, der altid står med hånden fremme«.

Om de fire forfattere får ret i deres skrækscenarier, finder vi ud af, når besvarelserne er researchet igennem.

Politiken.dk har i dag forsøgt at få en kommentar fra de fire omtalte forfattere, men det har ikke været muligt.

Læs i morgen hele Opinionsredaktør Per Michael Jespersens signatur om sagen

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden