0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Overdådigt værk fortæller lokalhistorien om Esrum Sø

Selv om man får mere at vide end nødvendigt, er 'Esrum Sø til vands og til lands' turen værd.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Lokalhistorisk arkiv i Fredensborg/ Niels Richter-Friis
Foto: Lokalhistorisk arkiv i Fredensborg/ Niels Richter-Friis

Sø-historie. Mammutværk fortæller detaljeret og præcist om landets anden største sø, Esrum Sø.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Jeg lærte i skolen, at Esrum Sø er Danmarks næststørste. Andet vidste jeg ikke om den indtil for nogle uger siden, da jeg arbejdede mig igennem næsten 600 sider om Esrum Sø. Så nu ved jeg alt om den, også meget mere end nødvendigt.

Sådan er det med stort set alle fagbøger om såkaldt smalle emner – ikke mindst bøger af lokalt tilsnit. Hvis ikke man bor eller har boet i området eller har en anden tilknytning, kan det være lige meget. Esrum Sø er en by i Rusland for en sønderjyde!

Men pligten kaldte, og det er jeg glad for. For tænk, nu ved jeg, at det berømte Fredensborg Slot ligger kun et stenkast fra Esrum Sø; at de kongelige frederiksborgheste har græsset ved søen i 300 år; og at den huser Danmarks måske største bestand af dansemyg – på bare én nat i maj kan 5 milliarder af de harmløse insekter forlade søen og derefter danne så store sværme, at man engang troede, der var ildebrand, og alarmerede brandvæsenet.

Gigantisk
Jeg ved desværre også, at en af Danmarks største forureningsskandaler ligger ved bredden af Esrum Sø. At virksomheden Collstrup imprægnerede træ med det meget giftige stof arsen frem til 1976 og efterlod et område, hvor jorden og diverse vandbassiner stadig er voldsomt forurenet.

Man har beregnet, at det vil koste 250 millioner kroner at rydde op, hvilket gør Collstrup-grunden til den dyreste grund i Danmark at oprense. Det er ikke sket endnu, for man kan ikke finde ud af, hvem der skal betale. Collstrup skal i hvert fald ikke!

LÆS OGSÅ

Og sådan er der så meget. Esrum Sø og omegn er bestemt en studie værd, og det har forfatteren (og fotografen, layouteren og udgiveren) Niels Richter-Friis bevist til overflod med et gigantisk værk, hvor alt-alt-alt, der på en eller anden måde har en eller anden tilknytning til søen og dens omgivelser, er omhyggeligt og detaljeret beskrevet og illustreret.

En pæn del er alment stof, man kan finde alle andre steder også (fugle, planter, fisk). En anden del er lokalt stof af almen interesse som de eksempler, der er nævnt ovenfor. Og en tredje, men omfattende del er lokalt stof, der kun har lokal interesse.

Sjov viden
Til det sidste hører et afsnit om ’Sørup og vaskerierne’. Først sprang jeg det over, men på grund af et smukt maleri kom jeg alligevel til at læse om dengang midt i 1800-tallet, da den tids iværksættere fandt ud af, at vandet i Esrum Sø var usædvanlig rent og velegnet til vask.

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce