Parløb. Lone Hertz og Bjarne Hastrup debatterer bl.a. singlelivet. Selv om de  er enige i det meste, har Hertz ikke stor  fidus til Hastrups forslag om, at hun bør gå efter yngre mænd.
Foto: Robin Skjoldborg

Parløb. Lone Hertz og Bjarne Hastrup debatterer bl.a. singlelivet. Selv om de er enige i det meste, har Hertz ikke stor fidus til Hastrups forslag om, at hun bør gå efter yngre mænd.

Bøger

Lone Hertz og Bjarne Hastrup kommer vidt omkring i veloplagt debatbog

Visnet erotik, social skævhed og optakt til døden diskuteres i ny bog om alderdom.

Bøger

Jeg er nødt til at blive brændt, ja. Det er jeg så forbandet over. For vores familiegravsted er kun til urner. Der er ikke plads til mig i lang form«, siger Lone Hertz.

»Vi har ganske vist lige købt et gravsted ved siden af, så jeg kunne måske ligge på tværs, men det går nok ikke, for på Frederiksberg Kirkegård ligger der jernbanesveller under vores firkant«.

LÆS OGSÅ Det er Lone Hertz, skuespiller og foredragsholder og 73 år, der holder farten oppe i debatbogen ’Det mangfoldige liv’, som hun udgiver sammen med direktør for Ældre Sagen, Bjarne Hastrup, 67. På forsiden smiler hun som en fræk lille kat ved siden af Hastrups faderlige tyngde, og bogen igennem er det hende, der kommer med både de vægtigste og de mest originale synspunkter.

Ældrefordomme
De er (lidt for) enige om de meste. At samfundet putter ældre mennesker i kasser, og at ingen af de ord, der bruges om dem, duer til noget: Det grå guld, de let øvede, seniorer, mennesker i deres bedste alder.

Bjarne Hastrup foreslår, at man simpelthen bruger ordet ’voksne’. »Vi er voksne, selvstændige mennesker, som vil have samme respekt som alle andre«.Lone Hertz fortæller, at hun selv blev voksen, da hun som 28-årig mor måtte erkende, at hendes etårige søn Tomas var hjerneskadet. »Andre bliver det måske senere – eller aldrig«.

De er også fælles om at hade den nye trend, at ældre mennesker skal være rasende sunde og aktive, rejse verden rundt, bestige bjerge. »Vi vil kun tale om de friske ældre. Eller om de rige og velhavende ældre«, siger Bjarne Hastrup.

»Men vi ved, at indkomstfordelingen blandt ældre er endnu skævere end blandt andre grupper i befolkningen«. Og vi må ikke være så hoplaglade, at vi glemmer alle dem, der behøver pleje og omsorg.

Spildte stråler
Én ting er hylsteret, men sindet skal helst holdes friskt. Lone Hertz citerer den franske forfatter George Sand:

»Prøv at holde din sjæl ung og skælvende helt frem til alderdommen. At forestille dig helt frem til dødens rand, at livet blot er ved at begynde«.

De to debattører når vidt omkring: Om forholdet til de yngre generationer mener Lone Hertz, at de ældre burde aflaste dem ved delvist at erstatte dem på arbejdsmarkedet, så de fik bedre tid til småbørnene og hinanden.

Om at leve alene konstaterer hun, at der ikke er plads til nogen mand i hendes liv. Dels fordi hun er en arbejdsnarkoman, dels fordi hendes fire børn og lige så mange børnebørn fylder resten af hendes livs rum.

En graviditet tager sine ni måneder. Det naturlige for mig er også at være ni måneder om at nærme mig dødsrigetMen erotikken visner, når kvinder mister det maskuline begær, som kan få dem til at skinne.

»Det er rent energispild at udsende stråler, som ingen vil modtage«, konstaterer Lone Hertz usentimentalt. Hvortil Bjarne Hastrup generøst foreslår, at ældre kvinder finder sig nogle yngre mænd.

»Det er forjættende, Bjarne. Der er mange vidunderlige unge mænd, det indrømmer jeg, men desværre har jeg ikke fundet nogen langtidsholdbare, hvor der står mit navn på gavekortet«, lyder hendes svar.

Mindre frygt med alderen

Bogen slutter naturligt nok i mol. Forude venter alderens skrøbeligheder, som Lone Hertz allerede har taget hul på med en ødelagt ryg, og til sidst døden.

De er enige om, at frygten for døden og uviljen mod at tale om den er større hos den yngre generation end hos den ældre. »Jeg synes, at jeg har oplevet det meget smukke, at man med alderen frygter mindre«, siger Bjarne Hastrup. Det giver overskud og plads til solidaritet.

LÆS OGSÅ Lone Hertz: »Vi har ikke så meget mere, vi skal nå. Og det skaber plads til de andre«. Lone Hertz vil gerne opleve langvarig sygdom som optakt til døden: »En graviditet tager sine ni måneder. Det naturlige for mig er også at være ni måneder om at nærme mig dødsriget. Så kan man lade sit livs sol gå ned og retirere ridende på de sidste stråler«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce