Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Sangskat. På sine rejser rundt i USA som sælger opsøgte Alvin Pleasant Carter - kaldet A.P. - folk, som sang de gamle overleverede sange. Her møder han i tegneren David Laskys streg sin senere samarbejdspartner, bluesguitaristen Lesley Riddle.
Foto: Illustration fra bogen

Sangskat. På sine rejser rundt i USA som sælger opsøgte Alvin Pleasant Carter - kaldet A.P. - folk, som sang de gamle overleverede sange. Her møder han i tegneren David Laskys streg sin senere samarbejdspartner, bluesguitaristen Lesley Riddle.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Underholdende tegneserie fortæller historien om countryens pionerfamilie

Nu kommer den virkelige historie om The Carter Family som stilbevidst graphic novel.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Johnny Cash giftede sig ind i countrymusikkens kongefamilie, da han i 1968 slog kludene sammen med sangerinden June Carter.

Vildbassen Johnny kom i hellige hænder og ud af det heftige misbrug, som i perioder havde lagt ham brak.

Musikhistorisk var det et ægteskab af stor symbolsk betydning. Den unge rebelske countrysanger med smag for rock’n’roll blev knyttet sammen med The Carter Family, som med afsæt i gamle folkesange havde lagt grundstenen til countrymusikken. En cirkel blev sluttet.

’The Carter Family’ er en musik- og kulturhistorisk spændende fortælling om musik, fattigdom og kristendom, men det er også en amerikansk familiehistorie med personlige kriser og succeser, som afspejler det amerikanske samfunds op- og nedture.

LÆS OGSÅ

Mødet mellem June og Johnny er med som epilog, men hovedhistorien tager sin begyndelse i Virginia i 1893 og slutter i 1942, kort før The Carter Familys opløsning i 1943.

At Frank M. Young og tegneren David Lasky har valgt at fortælle historien i datidens sprog og som graphic novel er interessant. Et langt historisk stræk fortalt igennem en familiehistories intime prisme viser sig velegnet til genren.

Tegnestilen er ærkeamerikansk. En uformel og lettilgængelig streg, som passer til stemningen i 1920’erne og 1930’erne og minder om, at en af grundene til tegneseriestribernes oprindelige succes var et samfund med mange indvandrere, hvor analfabetisme og problemer med at forstå sproget gødede jorden. Som underholdning, oplysning og reklame.

Musik og synd
Det var hårde tider, da Young og Lasky lader historien begynde for alvor i 1911.

Tobakshøsten var slået fejl. Familien Carter var bagud med skatten, og gården var i fare. Sønnen Alvin Pleasant Carter, kaldet A.P., blev sælger for at hjælpe til. A.P. red rundt i det sydvestlige Virginia og solgte frø og stiklinger.

Som sælger var han ikke meget bevendt. A.P. spillede fiol og sang, og han blev hele tiden distraheret af de mange gamle sange, han hørte på de afsidesliggende gårde. Sange, som kun eksisterede i gamle menneskers hukommelse. A.P. begyndte at nedskrive sangene.

Tegnestilen er ærkeamerikansk. En uformel og lettilgængelig streg, som passer til stemningen i 1920’erne og 30’erneI 1915 var A.P. blevet gift med Sara Dougherty med den smukke stemme. Sammen med guitaristen og sangerinden Maybelle Addington, som blev gift med A.P.s bror Ezra, kaldte de sig The Carter Family.

Det betød ikke, at et liv som popstjerner lå lige for. Sang og musik var knyttet til det religiøse liv i kirken. At tage penge for at optræde kunne der ikke være tale om, mente man. Det lød syndigt.

Tegneserien beskriver fint, hvordan The Carter Family et forsigtigt skridt ad gangen nærmede sig en musikalsk levevej. Du milde moses, kunne man tjene penge på at synge ind i en mikrofon!

Udødelige klassikere
I 1927 indspillede The Carter Family for første gang, da pladeselskabet Victor i løbet af nogle uger foretog en række indspilninger med lokale kunstnere i Bristol på grænsen mellem Virginia og Tennessee.

Begivenheden er senere blevet kaldt ’Countrymusikkens Big Bang’. Allerede året efter udødeliggjorde Carterfamilien nogle af de sange, der siden er blevet klassikere og uløseligt knyttet til deres navn.

’Can The Circle Be Unbroken’ og ’Keep On the Sunny Side’ støbte for 85 år siden countrymusikkens fundament i lak.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Takket være skrattende lakplader, koncerter og utallige radiotransmitterede show blev The Carter Family pionerer. En slags stjerner. Countrymusikkens første. Og en ny bil blev der da også råd til af og til.

A.P. indsamlede og arrangerede gamle sange og skrev også selv en hel del.

De omkring 300 sange kom ikke bare til at udgøre The Carter Familys repertoire i årene 1927-44, men blev en amerikansk sangskat, som har haft en afgørende indflydelse på stort set alle de store navne i amerikansk country og folk og for den sags skyld rock – fra Hank Williams og Johnny Cash til Bob Dylan og Lucinda Williams.

Underholdende og oplysende

A.P. var utrættelig i sin jagt på nye gamle sange og rakkede land og rige rundt sammen med sin rejsefælle, den sorte bluesguitarist Lesley ’Esley’ Riddle.

Men A.P.s utrættelighed havde sine omkostninger. A.P. var næsten aldrig hjemme, og når de ikke var på turne, sad Sara hjemme med de stadig flere børn og de næsten altid alt for få penge.

De omkring 300 sange kom ikke bare til at udgøre The Carter Familys repertoire i årene 1927-44, men blev en amerikansk sangskat, som har haft en afgørende indflydelse på stort set alle de store navne i amerikansk country og folk

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

På et tidspunkt forelskede hun sig hovedkulds i A.P.s fætter Coy Bays, og det endte med skilsmisse og nyt giftermål. For manden, som blev kaldt countrymusikkens ’mesterkok’, endte historien med et anfald af the blues. Det lykkedes at holde sammen på The Carter Family i nogle år, selv om Sara aldrig blev begejstret for at optræde offentligt. Så da The Carter Family gik definitivt i opløsning i 1943, var det naturligt, at det blev Maybelle, der førte stafetten videre.

Siden optrådte hun med sine tre døtre som The Carter Sisters and Mother Maybelle. Hun blev en slags countrymusikkens Godmother. Og en af de tre Carter Sisters, ja hun blev så til June Carter Cash. Hende husker vi. Johnny og June. Men hvad var det nu med The Carter Family?

Nu har man altså chancen for at få hele historien. Oven i købet som en dejlig graphic novel, der i bedste tegneserietradition forener den gode historie med oplysning til borgerne om borgermusikken.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden