Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
SIMON FALS (arkiv)
Foto: SIMON FALS (arkiv)

Ombygning. Mange biblioteker har byggeplaner i tankerne

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske biblioteker bygger om i stor stil

Bibliotekarformand advarer mod at glemme kerneydelsen.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den tid, hvor et bibliotek udelukkende var et sted, hvor man gik ned og lånte bøger, er uigenkaldeligt forbi. Med stigende krav om digitalisering, kultursamarbejder og nye ønsker fra brugerne, er danske biblioteker i disse år i gang med at bygge om.

To ud af tre kommuner har planer om ombygninger på bibliotekerne – og faktisk har to ud af tre kommuner gennemført større forandringer inden for de sidste par år, viser en undersøgelse, som Kulturstyrelsen har lavet.

Samlingssted i lokalområdet
Det er selve bibliotekets rum og funktion, der ændrer sig.

»Bibliotekets fysiske rum kommer til at få en endnu større betydning som mødested og samlingssted i lokalområdet i fremtiden. Der er ikke så mange steder tilbage, hvor alle aldre og erhvervsgrupper mødes«, siger Jonna Holmgaard, chefkonsulent hos Kulturstyrelsen.

Sammen med Realdania skal styrelsen give kommunerne anbefalinger, når de laver biblioteker om – i det såkaldte ’Modelprogram for Folkebiblioteker’, der løber indtil sensommeren. I forbindelse med programmet, vandt tre jyske kommuner i går en konkurrence om arkitektbistand til deres modernisering eller nybyggeri.

Man må udvikle sig i tråd med samfundet, for ellers bliver man overflødig

Vinderne i Thisted, Billund og Sønderborg har forskellige planer med et bibliotek, og viser hvor forskellige behov, som man i dag ønsker at kombinere biblioteket med.

LÆS OGSÅ

Hvor man i Thisted skal klimarenovere og lave samarbejder med lokale kulturinstitutioner, tænker Billund biblioteket ind som en del af byens vision som ’Børnenens Hovedstad’ ligesom man udvider med en international borgerservice. Og Sønderborg skal der bygges splinternyt som en del af et multikulturhus på havnefronten.

Erfaringerne fra projekterne her skal gerne kunne bruges af landets andre biblioteker, der laver om:

»Jeg fornemmer, at der er en bølge i gang lige nu, fordi bibliotekerne nydefineres. Reoler med bøger er ikke nok alene«, siger Jonna Holmgaard.

Pas på barnet i badevandet
De tre vinderbiblioteker får hjælp til planlægge og indrette deres indre af Signal Arkitekter.

»Det kan da være, at bøgerne er på vej ud, men der er en masse på vej ind, der er meget federe. Det går fra at være et sted, hvor man opbevarede bogreoler til et sted, hvor der kommer levende mennesker ind af døren«, siger direktør Gitte Andersen.

»Vores opgave er at kigge på, hvordan vi kan tage eksisterende fysiske rammer ind i en anden tænkning uden at bruge en krig af penge«.

Det glæder man sig ganske meget over i Billund – den ene af vinderbyerne, hvor man drømmer om at udvikle et nyt bibliotekskoncept med kreativitet, leg og læring i centrum.»Et bibliotek er ikke bare en fast ensartet størrelse. Det er vigtigt, at de spiller sammen med det, der sker lokalt, siger Ole Bisbjerg, der er chef for bibliotek og borgerservice. Han ønsker at gøre biblioteket til en motor for byens vision om at være ’Børnenes Hovedsted’, som Lego-fonden også bidrager til. Desuden skal biblioteket også huse dansk og international borgerservice – en service, der kan lokke flere brugere til, mener Ole Bisbjerg.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Må ikke glemme kerneydelserne

Formand for bibliotekarforbundet, Pernille Drost, kalder forandringsbølgen for »opførelsen af bibliotekernes udgave af køkken-alrummet«, og trods sin glæde over de »ekstremt interessante muligheder«, advarer hun mod, at kommunerne glemmer bibliotekernes kerneydelser. »I hele den her omstilling er der gået inflation i at kalde det et kulturhus eller et medborgerhus. Selv om det fysiske forandrer sig markant, må man ikke glemme er, at kernen er biblioteket som lærings- og kulturinstitution«, siger hun. »Jeg synes, det skrider, når man bruger frivillige til at passe filialer. Det skrider, når man laver voldsomme integrerede biblioteker, hvor det hverken er fugl eller fisk. Eller når der går biograf og popcorn i de der samarbejder på tværs«.LÆS OGSÅ

Henrik Jochumsen, lektor fra KU’s Informationsvidenskabelige Akademi peger ligeledes på, at fremtidens bibliotekernes aktiviteter skal være i tråd med udgangspunktet om at oplyse og myndiggøre folk.

»For 15 år siden spåede man det fysiske biblioteks død, men i dag er biblioteker er så meget andet end udlån af fysiske materialer. Det er bredere kulturhuse lagt an på formidling, og hvor man nu også forsøger at lave rum, hvor brugerne selv kan skabe«, siger han.

»Man må udvikle sig i tråd med samfundet, for ellers bliver man overflødig. Men de må ikke glemme deres oprindelige udgangspunkt«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden