Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Skønsom digtsamling glæder sig over at være opfundet

Peter Nielsens nye digte dyrker feltstudier som poetisk disciplin.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er små optrin og situationer i den ydre verden, der giver anledning til digte i Peter Nielsens nye digtsamling – forfatterskabets syttende – der hedder 'Feltstudier'.

Titlen leder tanken hen på forskeren, der forlader laboratoriet eller biblioteket for at begive sig ud i verden og observere den. »Verden er et godt sted at starte«, lyder det i et digt i samlingen, der netop udfører feltstudier som en poetisk disciplin, med særligt blik for overraskelserne og tilfældighederne og alt det interessante, der sker, når man har travlt med at tro, at man styrer efter bestemte mål.

Som for eksempel i den stemningsfulde og humoristiske intro, hvor »godstogets otte minutter« opholder digteren på vejen hen til biblioteket for at erfare, at aftenens foredrag, 'Da mit liv tog en drastisk vending', er aflyst.


Konverserende
De drastiske vendinger er netop aflyst i Nielsens nye digtsamling, der foruden introen består af fire dele.

Det er slet ikke de storladne skæbneøjeblikke, de konverserende digte drejer sig om, men derimod oplevelser af, at den sociale verden og naturen – alt det, der ikke er skabt af mennesker – taler sammen på uventede og kortvarigt betydningsladede måder. »Vigtige øjeblikke er også dem/ der fortæller om det fjernes ubestandige dufte«, lyder det et sted.

Igennem samlingen foregår der en konstant trafik mellem naturens og kulturens territorier, hvor bankforretninger og gøremål på posthuset veksler brat med skarpe sansninger af alt det, der lever og gror og bevæger sig under den åbne himmel.

Digterens tilbagevendende reaktion på flygtigheden og bevægelsen er at standse op eller tøve – for at give plads og tid til undren og poetisk betagelse.

Det er ikke nye veje, Peter Nielsen betræder i sin nye digtsamling, men det behøver han heller ikke, for tonerne og temaerne tilhører i høj grad ham. Adspredtheden er, som tidligere, en kilde til både indsigt og opløftelse. »Dejligt at være opfundet«, lyder det i et skønsomt udbrud.

Den påskønnelse fortjener digtene i hans 'Feltstudier' også.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden