Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Screendump
Foto: Screendump

FANSKABT. Fan-fiktion bliver et mere og mere udbredt fænomen. Nu har Amazon sat det i system med Kindle Worlds, hvor man blandt andet helt lovligt kan udgive sine egne fortællinger i serier som 'The Vampire Diaries' (bill.)

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Amazon udgiver hobby-forfatteres versioner af kendte værker

Nu kan fans, der skriver historier i allerede etablerede, litterære universer, blive udgivet i verdens største boghandel.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fan-fiktion og internet har altid hængt sammen som ærtehalm.

Lige siden internettet gav folk mulighed for at udgive såvel litteratur som film selv, har fans brugt dette forum til at udforske kendte, fiktive universer gennem hjemmelavede film og bøger.

Nu har verdens største boghandel, Amazon sat dette i system med en fan-fiktion-afdeling af deres Internet-boghandel.

Fanskabte e-bøger og tegneserier Den nye afdeling hedder Kindle Worlds, og er som navnet antyder, en del af Kindle-økosystemet. For dem, der endnu ikke har stiftet bekendtskab med Kindle, så er det Amazons ultrapopulære ebog-læser, der også kan fås som app til iPad, iPhone, Android og Windows. Fra den kan man købe digitale bøger direkte og downloade dem med det samme.

Det gælder nu også for bøger i fan-fiktions-universet. Blandt de første serier, som Amazon har udgivet fan-fiktion i, er teenage-serierne ’Gossip Girl’ og ’Vampire Diaries’, der begge er at finde på tv, selvom Gossip Girl egentlig startede som en bogserie. På Kindle Worlds kan man således finde adskillige e-bøger skrevet af fans i de to fiktive verdener.

En anden teenage-serie, der både har været på TV og i bogform, og som nu også udgives som fan-fiktion er ’Pretty Little Liars’. Det er dog ikke kun det skrevne ord, der udgives via Kindle Worlds. Også tegneserier er der plads til, i første omgang med fan-skabte værker i tegneserie-universet fra forlaget Valiant, der blev grundlagt i 1989 af to tidligere ansatte fra tegneserie-giganten Marvel.

Amazon klarer copyrighten

Fans har i det sidste tilfælde brugt forlagets figurer til at fortælle deres egne historier i visuel form, der altså ikke udkommer i printform, men kun digitalt. Kindle Worlds præsenterer også fan-fiktion i fantasy-serien ’The Foreworld Saga’.

LÆS OGSÅ

Nu skulle man jo så tro, at disse hobby-forfattere, der bruger litterære universer og figurer, der er copyright-beskyttede, ville blive sagsøgt langt ned i helvede. Men den udfordring har Amazon løst. E-handelsgiganten har simpelthen licenseret muligheden for at udgive fan-fiktion i disse universer, og dermed bliver hobby-forfatterne beskyttet, så længe de kun udgiver via Amazon.

Amazon lover, at Kindle Worlds har mange flere licenser på vej. Der bliver skrevet masser af fan-fiktion i såvel Tolkiens ’Ringenes Herre’-univers som i ’Star Wars’-universet, så disse to ligger lige for. Indtil videre er tjenesten dog kun tilgængelig i USA, men hvis den bliver en succes, kommer den formentlig hurtigt til EU og Danmark.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden