Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Saddam. Hvis man generaliserer om diktatorers vej til magten, bliver man nødt til at begrunde, hvorfor det giver mening. Det gør Mikael Hem ikke.
Foto: AP/ASSOCIATED PRESS

Saddam. Hvis man generaliserer om diktatorers vej til magten, bliver man nødt til at begrunde, hvorfor det giver mening. Det gør Mikael Hem ikke.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Håndbog: Sådan bliver du diktator

Det lyder umiddelbart som sjov læsning. Men det er det ikke.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der udgives mange brugsbøger, men den norske journalist Mikal Hems bog 'Måske kan jeg blive diktator' er den første, der serverer opskriften på, hvordan man bliver diktator og holder på magten.

Som der står på omslaget: 'Der har indtil nu ikke rigtig været nogen overskuelige anvisninger til, hvordan man skulle kunne gribe opgaven an rent praktisk. Det er der nu'.

Jamen, det lyder jo som en frisk og original idé, hvis man skulle gå med karrieredrømme i den retning. I ti kapitler fortæller Mikal Hem om, hvordan man bliver diktator. Holder på magten. Lader sig dyrke. Bliver rig. Bruger sine penge. Og kommer væk i tide.

LÆS OGSÅ

Bogen er spækket med navne som Ceausescu, Khomeini, Papa Doc, Hussein, Gaddafi, Putin, Mao, Stalin, Milosevic, og man imponeres over Mikael Hems detailviden om diktatorernes liv og ugerninger.

Sanseapparatet sløves
Kedeligt er det ikke. Og så alligevel. Det kulørte emne og 'brugsbogsgreb' til trods, har bogen et monotont præg, fordi Mikal Hem udelukkende befinder sig på det historiske og beskrivende plan. Detaljer serveres i én lang køre, så læserens sanseapparat sløves.

Det bliver for meget med beskrivelser side op og side ned om, hvordan Samuel Doe overtog magten i Liberia i 1980, hvordan Paul Kagame overtog magten i Rwanda i 1994 etc. etc.. Historiske perioder og verdensdele blandes sammen i én pærevælling, for diktatorer er jo styret af den samme logik, ikke?

Det ville have været velgørende, hvis Mikal Hem også forholdt sig kritisk-reflekterende til stoffet. Skal man være mand for at blive diktator? Og kan man overhovedet generalisere om diktatorers vej til magten uden at forstå de historiske, samfundsmæssige baggrunde for hver diktators opståen?

Hvis man gør, bliver man nødt til begrunde, hvorfor det giver mening.

Pludselig er bogen slut

Det gør Mikael Hem ikke. Til gengæld har han masser af gode råd til 'kommende diktatorer': Du skal samle magten, du skal have udenlandsk støtte, du skal have et klart mål, du skal bruge raceteorier, start med børnene, sørg for billeder og statuer af dig selv, giv dig selv en titel, skriv en bog, del goderne med andre mv.

Hvis rådene virkelig var almene, måtte de jo også kunne bruges i Norge eller Danmark anno 2013, hvilket jo er nonsens og understreger, at en diktator opstår i en helt særlig historiske og geografiske sammenhænge. Det ville man gerne høre noget om. Men pludselig er bogen slut.

Hvorfor skulle man læse den? Havde Mikael Hem en idé med sin gimmick udover at underholde med diktatorers himmelråbende handlinger?

Tilsyneladende ikke.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden