Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JENS DRESLING (arkiv)
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

Måling. Forfatteren Anders Høeg Nissen er first mover inden for selvmåling og quantified self-bevægelsen.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ny trend: Mål dig selv og få et bedre liv

Smartphones gør det muligt at måle sig selv på alle ledder og kanter.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Anders Høeg Nissen, der til daglig er vært på teknologiprogrammet ’Harddisken’ på P1, har skrevet en bog om selvmåling.

De fleste kender til selvmåling fra den rutinemæssige tur op på badevægten, men i disse år, hvor de teknologiske muligheder er øget kolossalt med fremkomsten af f.eks. smartphones til målinger og internetsider til lagring og deling af data, sker der en revolution inden for selvmåling.

Anders Høeg Nissen er first mover inden for selvmåling og quantified self-bevægelsen. Som baggrund for bogen har han interviewet centrale aktører på området, og han eksperimenterer ikke mindst selv med at integrere selvmåling i sin hverdag. Han måler alt fra motion og bevægelsesmønster, over stressniveau og humør til kostindtag.

LÆS OGSÅ

På den måde får han en stor mængde data om sit eget liv, som han kan samkøre og bruge til at lede efter mønstre med henblik på forbedring. Selvmåling foregår ikke for sin egen skyld, men ultimativt for at man kan »nyde glæden ved at løse de udfordringer og opgaver«, vi møder, som forfatteren siger på bogens sidste side. Der er med selvmåling tale om en form for selvudvikling gennem konstant selvovervågning formidlet af teknologien.

Forfatteren fører læseren gennem en jungle af gadgets, softwareprogrammer, selvmålerfællesskaber og fremtidsscenarier om kunstig intelligens og telemedicin.

Kommer vi til at stole mere på et tal end på vores oplevelser?

Det er ofte interessant læsning, men der mangler et organiserende princip i præsentationen af de mange detaljer, og indimellem optræder også en del gentagelser. Bogen ville have vundet ved en strammere struktur samt ved en mere kritisk diskussion af den mulige bagside af selvmålermedaljen.

For teknologinørderne

Anders Høeg Nissen berører grænsen mellem selvmåling og det, der kan ligne tvangshandlinger, men uden at analysere det i en bredere samfundsmæssig sammenhæng.

Hænger selvmålingens udbredelse mon sammen med tendenser i tiden til at kvantificere alting – herunder menneskers lykke, bnp, skolepræstationer, forskningsoutput og så videre? Hvad vinder vi – og hvad taber vi – ved denne udvikling? Hvad sker der med vores ideer om kvalitet i tilværelsen, når alting gøres op rent kvantitativt?

Og hvad sker der med vores kvalitative kropsfornemmelser – af at være sultne, når vi mangler mad, trætte, når vi mangler søvn, og i alarmberedskab, når vi er stressede – når vi skal kende os selv gennem den teknologiske omvej?

LÆS OGSÅ

Kan selvmålingen føre til, at vi mister kontakten til os selv, snarere end lærer os selv bedre at kende? Kommer vi til at stole mere på et tal end på vores oplevelser? Inddragelsen af disse psykologiske og sociologiske problemstillinger kunne have løftet bogen.

Bogen er ingen manual i selvmåling, men den er heller ingen videnskabelig analyse af fænomenet.

Den er skrevet journalistisk som en lang avisartikel med udgangspunkt i forfatterens egne erfaringer med selvmåling. Der er noget for teknologinørderne, men desværre ikke så meget for de læsere, der ønsker at gå et spadestik dybere, for bogen kradser kun i overfladen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden