Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Overraskelse. Majse Njor og Fay Weldon vidste ikke på forhånd, at de skulle modtage Danners Ærespris i dag.
Foto: Jens Dresling

Overraskelse. Majse Njor og Fay Weldon vidste ikke på forhånd, at de skulle modtage Danners Ærespris i dag.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fay Weldon: »Feministerne har tilgivet mig«

Kvindelitteraturens grand old lady modtager Dannerhusets ærespris.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den britiske kvindeforfatter Fay Weldon og hendes danske kollega Maise Njor har her til aften modtaget Dannerhusets ærespris for deres samtalebog 'Livet for let øvede'.

Og kvindelitteraturens grand old lady er mere end glad for æresprisen fra det danske krisecenter for kvinder.

»Jeg er meget beæret. Det føles nærmest som om, at feministerne nu har tilgivet mig«, siger Fay Weldon med en henvisning til, hvordan hun flere gange er kommet galt af sted med udtalelser, som ikke var helt i tråd med gængse feministiske holdninger.

Folk er stadig vrede »Hvis jeg siger noget, der ikke stemmer overens med den almindelige opfattelse af feminisme, bliver folk frygtelig sure. Måske fordi de har puttet mig op på et piedestal, hvor jeg helst ikke skulle komme ned fra«, siger hun:

»Jeg har engang skrevet noget om forholdet mellem mænd og kvinder, som jeg kaldte ’Hav ondt af de stakkels mænd’ - og det gør stadig folk vrede, at jeg overhovedet kunne forestille mig en verden, hvor man skulle have ondt af mændene. Selv det jo efterhånden er kommet frem, at mange mænd også har det svært, at de bliver mere syge og dør tidligere«.

Trods sin fremskredne alder er Fay Weldon ikke færdig med at skabe røre i den feministiske andedam. Selv om det nogle gange virker som om, hun mest gør det for at provokere 'de rigtige holdninger'. Eller simpelthen bare for sjov.

»Mænd er kun involverede i deres børn, fordi de er bange for at deres koner forlader dem, hvis de ikke gør«, siger hun pludselig under interviewet og griner hjerteligt og skælmsk, så det er umuligt at regne ud, om hun mener det eller ej.

'Han kigger på jo bare sin sko'
Og senere proklamerer hun med fast stemme, at mænd IKKE skal udtrykke deres følelser.

Hvorfor ikke?

»Årh, det ved jeg heller ikke. Det var bare noget, jeg fandt på, fordi det lød godt«, siger hun og bryder ud i et decideret grineanfald, inden hun frisk fortsætter:

»Men jeg vil gerne argumentere for det. Jeg læste engang en artikel i 'The Guardian', hvor en mand skrev, at han ikke kunne forstå, at kvinder altid skulle spørge. Hvis en mand sidder og stirrer på sin sko, så spørger de, hvad føler du lige nu? Du ville få det så meget bedre, hvis du bare fortalte mig, hvordan du havde det!«, siger hun:

»Men i virkelig tænker han jo ikke på noget. Han sidder bare og kigger på sin sko«, griner hun.

Har undgået grøften af btterhed
Samarbejdet mellem Maise Njor og Fay Weldon opstod, da Maise Njor efter en hård skilsmisse søgte hjælp hos sit store idol, som tidligere i sit liv havde været igennem det samme. Det blev starten på en længerevarende mailkorrespondance om følelser og erfaringer i forhold til en skilsmisser og forholdet mellem mand og kvinde.

Fay Weldons og Maise Njors anderledes måde at gå til feminismen på er en af de ting, som Dannerhuset fremhæver i begrundelsen for at netop de to skal have årets ærespris.

»Hverken Fay Weldon eller Maise Njor er med deres kønslitteratur havnet i grøften af bitterhed, men skriver med et befriende glimt i øjet, med humor og selvironi om kvinder og mænd, når de er bedst og værst«, siger direktør for Dannerhuset Vibe Klarup Voetmann.

Forskel på mænd og kvinder

Selv om Maise Njor ikke altid er enig med Fay Weldon, så har de mange synspunkter tilfælles. Blandt andet, at kvinder skal lære at forstå, at mænd og kvinder ikke er et køn.

LÆS OGSÅ

»Mænd er så radikalt anderledes fra kvinder, og jeg mener, at kvindernes forsøg på at gøre mændene til kvinder er fatal. Vi kan lige så godt lade dem være mænd og f.eks. ikke hele tiden tvinge dem til at have følelser. Nogle gange er det som om kvinder vil helt ind i hjernen på mændene og overtage den«, siger Fay Weldon.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Ja, det er ligesom en alienfilm«, når Maise Njor at tilføje, inden Fay Weldon fyrer endnu et kanonslag af mod andedammen og drømmen om den fuldendte ligestilling.

»Kvinder i dag har svært ved at finde en mand, fordi de vil have en, der er ligesom deres veninder. Hvis de går i biografen med deres veninder har de det fantastisk. Så snakker de om filmen, og griner og fniser, men hvis de går i biografen med en mand som bare sidder og grynter, så tænker de straks, at hvorfor skulle de tilbringe resten af livet sammen med ham«, siger hun.

»Men sådan skal man ikke gå til det. Man skal vide, at mænd er helt andre skabninger og så skal man lade dem leve, sådan som de er«.

Men hvad er det så, du overhovedet kan få fra en mand?

»Sex og kammeratskab og børn, og så har de et instinkt til at passe på dig, når I først er sammen. Det vil sige, alle de ting, som Darwin gav dem«, siger Fay Weldon med et smil om læben.

Og hvad så med kærlighed?

»Det skal du ikke forvente. Det er bare en ekstra option. Hvis den kommer, er det i forbindelse med sex«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden