Prisuddeling. Det er her i Oslos spektakulært beliggende Opera, at Nordisk Råds priser skal uddeles onsdag aften.
Foto: Erik Berg/ PR-foto

Prisuddeling. Det er her i Oslos spektakulært beliggende Opera, at Nordisk Råds priser skal uddeles onsdag aften.

Bøger

Kritik af Nordisk Råds prisfest: Der er gået for meget Oscar i den

En næsten identitetsløs prisuddeling afholdes nu med pomp og pragt og »Hollywood-tilstande«.

Bøger

På den nordiske samarbejdsorganisation Nordisk Råds hjemmeside, norden.org, tæller et ur netop nu ned.

I aften går det nemlig på en helt ny, strømlinet og Oscar-lignende vis løs, når uddelingen af Nordisk Råds priser skal afvikles på scenen i Operaen i Oslo.

Nordisk Råds Litteraturpris er i forvejen en kendt størrelse, i hvert fald i Norden, men de resterende priser, der uddeles inden for film, musik, børnelitteratur og miljø, er der ikke så mange, der retter den store interesse mod.

Det skal der ændres på med aftenens show – med titlen Ny Nordisk Prisgalla – hvor svenske Sofia Hedin og norske Hans Olav Brenner byder velkommen til de fint påklædte gæster, og seere i hele norden, der kan følge med i den tv-transmitterede prisuddeling.

For hvor man før i tiden har kåret vinderne af Nordisk Råds forskellige priser i foråret, og så senere overrakt priserne til vedkommende, vil man nu lave et mere spændingsfyldt show, der minder om førnævnte Oscar, den danske Bodil-uddeling og den svenske Guldbagge-pris. Man har endda også fået designet en spritny statuette, som vinderne kan løfte i vejret.

Skader renommé Men den markante, nye måde, Nordisk Råd har valgt at uddele de årlige priser, heriblandt den vægtige Litteraturpris, på, møder kritik.

Det er decideret tåbeligt at flytte prisen

»Umiddelbart kan det virke som en god idé at skabe større medieopmærksomhed om begivenheden, men i virkeligheden er det rigtigt dårligt for Litteraturprisen og dens anseelse. Men først og fremmest er det decideret tåbeligt at flytte prisen fra foråret, hvor der ikke er mange andre litterære begivenheder at konkurrere med, til efteråret. For nu kommer Litteraturprisen til at konkurrere med Nobelprisen og alt det andet der foregår, når bogsæsonen boomer i oktober«, skriver Informations kulturredaktør Peter Nielsen i avisen om sagen.

Han fortsætter:

»For det andet skal man ikke undervurdere, hvor meget det vil skade Litteraturprisens renommé at lade den indgå i et Oscar-lignende prisshow, hvor alle de nominerede er til stede, og hvor vinderne bliver offentliggjort live på scenen«.

And the Nordisk Råds Litteraturpris goes to…
Når Nordisk Råds priser i aften fra klokken 19.45 bliver uddelt i den norske hovedstad, vil ikke bare Kim Leine og Kim Fupz og de fleste andre nominerede i år være til stede.

Det samme vil en større flok af Nordens mest fremtrædende politikere, der skal posere foran fotograferne ved Operaen, som ligger i Bjørvika-kvarteret ned til havnen i Oslo og er tegnet af det hypede arkitektfirma Snøhetta.

Sagt med andre ord handler eksperimentet om at gøre en litteraturpris, som en række ældre mænd og kvinder med stor viden på området har uddelt i 50 år, mere sexet.

Klaus Rothstein, anmelder på Weekendavisen og vært på DR, mener lige som Informations kulturredaktør, at det nye image omkring Nordisk Råds priser, er under al kritik.

Det er ikke bare skørt, det er vanvittigt

Han har skrevet en kommentar under overskriften ’And the Nordisk Råds Litteraturpris goes to…’ og her argumenterer han for, at de nordiske politikere er ude på usikker grund, når de afholder prisuddelingen under forhold, der nærmer sig »Hollywood-tilstande«.

»Når priserne skal uddeles i Operaen, er alle kandidaterne inviteret, men kun én bliver kaldt op på scenen for at modtage sin pris. Derfor skal de andre sidde og klappe pænt, mens de bider deres skuffelse i sig. Den slags er filmfolk måske vant til, men forfattere er ikke. Nogle af dem vil sikkert synes at det er skønt nok at sidde der i det fineste skrud, fordi nomineringen i sig selv er en lille triumf, men andre vil utvivlsomt finde det akavet og uværdigt«, skriver Rothstein.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ikke plads til alle
Han pointerer i sin kommentar også det besynderlige i, at der ved gallashowet i Oslo ikke er fundet plads til, at alle nominerede kan troppe op.

»Billedbøger med to ophavsmænd, må kun repræsenteres af én! Det er ikke bare skørt, det er vanvittigt, for hvad nu hvis prisen bliver vundet af en bog, hvis skønhed netop beror på det kunstneriske samarbejde mellem forfatter og illustrator?«, spørger Klaus Rothstein i Weekendavisen.

Nordisk Råd selv står dog fuldstændig ved procedurerne for aftenens uddeling af priserne, herunder litteraturprisen og filmprisen til hver en værdi af 350.000 kroner.

»Der har længe været ønsker om at løfte Nordisk Råds priser ind i en ny tidsalder og nå ud til et større publikum. Med denne ’Oscar-lignende’ prisceremoni professionaliserer vi nu afsløringen og uddelingen af Nordisk Råds priser og håber dermed at få endnu større opmærksomhed om Rådets prestigefyldte priser«, har Nordisk Råds præsident, det norske Stortings-medlem, Marit Nybakk fra Arbeiderpartiet, udtalt.

Næste år i Danmark

Det har dog ikke formået at stoppe kritikken af de nye, strømlinede Award Show-tendenser, Nordisk Råd har sporet sig ind på.

En række medlemmer af nomineringskomiteen i Nordisk Råd har, ifølge Klaus Rothstein, givet deres mening til kende og sendt et par bekymrede ord til politikerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Disse har så omvendt lovet, at de vil evaluere hele aftenens gallafest, før man lægger sig fast på, hvordan uddelingen af Nordisk Råds priser fremover skal løbe af stablen. Næste gang, selvfølgelig, i 2014. I København.

LÆS OGSÅ

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce