Prisbelønnet. Kim Leine vinder Nordisk Råds Litteraturpris for sin roman 'Profeterne i Evighedsfjorden'. Romanen har også blevet prisbelønnet med Politikens Litteraturpris, De Gyldne Laurbær og Weekendavisens Litteraturpris.
Foto: FRANDSEN FINN (arkiv)

Prisbelønnet. Kim Leine vinder Nordisk Råds Litteraturpris for sin roman 'Profeterne i Evighedsfjorden'. Romanen har også blevet prisbelønnet med Politikens Litteraturpris, De Gyldne Laurbær og Weekendavisens Litteraturpris.

Bøger

Dansker får Nordisk Råds Litteraturpris

Kim Leine belønnes med den prestigefulde pris for romanen 'Profeterne i Evighedsfjorden'.

Bøger

Nordisk Råds Litteraturpris går i år til den danske forfatter Kim Leine.

Det er netop blevet offentliggjort til gallashowet i Operaen i Oslo, hvor Nordisk Råd udover litteraturprisen har uddelt priser inden for børne- og ungdomslitteratur, natur- og miljø, film og musik.

LÆS OGSÅ

Kim Leine vandt tidligere i år Politikens Litteraturpris for romanen 'Profeterne i Evighedsfjorden', som han også har modtaget De Gyldne Laurbær og Weekendavisens Litteraturpris for.

Og nu belønnes hans roman fra 2012 med den nordiske litteraturpris, som er den mest prestigefulde af Nordisk Råds fem priser.

LÆS ANMELDELSE AF ROMANEN

Også danske Josefine Klougart var blandt de 13 nominerede til litteraturprisen, der uddeles én gang om året.

Vinder 350.000 kroner
Nordisk Råds Litteraturpris er den mest prestigefyldte af aftenens priser, og siden 1962 er den blevet givet til et forfatter bag et skønlitterært værk, som er skrevet på et af de nordiske sprog.

Både en roman, et drama, en digt-, novelle- eller essaysamling kan blive nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris, og sidste gang en dansker fik hæderen var i 2008, da Naja Marie Aidt vandt for sin novellesamling ’Bavian’.

Formålet med prisen er at øge interessen for de nordiske nabolandes litteratur og øge det nordiske kulturfællesskab, og prisvinderen modtager udover en statuette 350.000 danske kroner.

Sidste år gik prisen til norske Merethe Lindstrøm for romanen 'Dage i Stillhetens Historie'.

Danmark årets storvinder
Ikke kun med litteraturprisen, er Danmark i aften blevet prisbelønnet af Nordisk Råd. Faktisk har Danmark vundet de tre ud af aftenens fem priser.

Den danske film 'Jagten' vandt først på aftenen Nordisk Råds Filmpris, og Selina Juul vandt Natur- og miljøprisen for at stå bag bevægelsen 'Stop spild af mad'.

Musikprisen gik til den finske violinist Pekka Kuusist, og de finske forfattere Seita Vuorela og Jani Ikonen vandt Børne- og Ungdomslitteraturprisen for bogen 'Karikko'.

Et Oscar-lignende prisshow

I år er første gang, Nordisk Råd offentliggør vinderne af de fem priser til et prisuddelingsshow.

En ny statuette er blevet designet til showet, der er musikoptrædener, og de nominerede er blevet inviteret til prisuddelingsshowet i Operaen i Oslo, som under titlen 'Ny Nordisk Prisgalla' tv-transmitteres til diverse nordiske public service-kanaler.

LÆS OGSÅ

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce