Norskfødt. Kim Leine vandt i aftes Nordisk Råds Litteraturpris for sin roman 'Profeterne i Evighedsfjorden'. I sin takketale fra scenen i den nye opera i Oslo slog forfatteren over i norsk, da han skulle takke sin mor samt sin kone Bodil.
Foto: Heiko Junge/AP

Norskfødt. Kim Leine vandt i aftes Nordisk Råds Litteraturpris for sin roman 'Profeterne i Evighedsfjorden'. I sin takketale fra scenen i den nye opera i Oslo slog forfatteren over i norsk, da han skulle takke sin mor samt sin kone Bodil.

Bøger

Norge soler sig i Kim Leines danske sejr

Nordmændene trøster sig med, at litteraturprisvinderen er født og opvokset i Norge.

Bøger

»Han har reddet Norges ære«.

Det skriver blandt andre norske Aftenbladet og Bergenavisen, efter at den danske forfatter Kim Leine i aftes vandt Nordisk Råds Litteraturpris for sin roman 'Profeterne i Evighedsfjorden'.

Norge blev forbigået af Nordisk Råds bedømmelseskomité inden for samtlige fem kategorier til prisuddelingsshowet, der blev live-transmitteret fra Operaen i Oslo.

LÆS OGSÅ

Dog er der et men. For Kim Leine er født og opvokset i Norge, og det opfatter nordmændene som en trøst.

Trøster sig med Leines fortid
Mange af Norges nyhedsmedier vælger stort set konsekvent at betegne den danske forfatter som »norskfødt« i de norske nyhedsspalter.

»Nordisk Råds Litteraturpris går til dansk-norske Kim Leine«, skriver Norges næststørste avis Verdens Gang blandt andet som overskrift på deres netavis.

Og det samme gør NRK, som er den norske public service-pendent til DR.

Flere af de norske medier følger efter.

»Til trøst kan Norge sige at have nogle aktier i litteraturprisen, eftersom den danske vinderbog er skrevet af norskfødte Kim Leine. Han voksede op i Telemark, men flyttede til København som 17-årig«, skriver Norges største avis Aftenposten.

»Dansk-norske Kim Leine er ukendt i Norge. Alligevel har han reddet Norges ære, da han fik den eftertragtede pris for litteratur«, tilføjer Aftenbladet.

Vil anerkendes som nordmand
Kim Leine vil også gerne selv opfattes som norsk.

Det fortalte forfatteren til Politiken i går, efter han havde fået overrakt Nordisk Råds mest prestigefulde pris, som også udløser en check på 350.000 kroner.

»Jeg har en længsel efter, at nordmændene begynder at opfatte mig som nordmand«, fortalte den 52-årige litteraturprismodtager, der er blevet betegnet som en dansk kandidat på Nordisk Råds nomineringslister.

»Jeg plejer at sige, at jeg er 100 procent dansk. Men jeg er også 100 procent norsk«, siger forfatteren, der også har vundet Politikens og Weekendavisens Litteraturpris samt De Gyldne Laurbær.

Danmark og Finland tog det hele

Udover Norge kan også Sverige, Island, Færøerne, Grønland og Åland se tilbage på en prisfest, hvor de blev forbigået af Nordisk Råds bedømmelseskomité i kategorierne litteratur, børne- og ungdomslitteratur, natur- og miljø, film og musik.

Den danske film 'Jagten' vandt filmprisen, og Danmark blev også belønnet med Natur- og Miljøpris, der gik til Selina Juulvandt for at stå bag den danske bevægelse 'Stop spild af mad'.

LÆS OGSÅ

Nordisk Råds Musikpris samt Børne- og Ungdomslitteraturpris gik begge til finnere.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce