Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sex. Hvordan er det for forfattere at skrive sexet? Er det sværere at skrive erotik end andet litteratur? Og er det dårlig smag? Tegning: Jørn Villumsen

Sex. Hvordan er det for forfattere at skrive sexet? Er det sværere at skrive erotik end andet litteratur? Og er det dårlig smag? Tegning: Jørn Villumsen

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Prognose for bogvinteren: Det bliver lummert

Stakkevis af knaldromaner og erotica rammer julemarkedet.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tip begyndte at slikke hendes klitoris. Sødmefulde, ulidelige jag fór gennem hendes dirrende legeme. Alting sitrede. Hun bestod alene af længsel, det var, som om intet andet eksisterede end tungen og hendes utåleligt sultne krop«.

Kvinden, der lægger krop til ovenstående lesbiske sex, er ’Merete’, en folketingspolitiker, i spil til en post som ligestillingsminister og modstander af prostitution. Alligevel ender hun i sine lysters vold hos den thailandske sexarbejder ’Tip’ i Anne-Marie Vedsø Olesens bidrag til novellesamlingen ’360°’, hvori 11 danske forfattere skriver en fræk historie.

Også Morten Sabroes kommende bog har det erotiske som omdrejningspunkt:

» Manden mellem hendes ben stod som en støtte, en tinsoldat der efter tro tjeneste kunne lægges hen i kassen til de andre døde genstande. Han blev stående, mens orgasmerne bølgede gennem kvindens krop. Først da kroppen efter jeg ved ikke hvor mange minutter lå stille, trak han sig ud af hende«, står der for eksempel i den.

LÆS OGSÅ

Mens vi venter på julesalget, bliver der udgivet erotisk litteratur i hobetal. Efter den internationale gigantsucces på 70 millioner solgte bøger om de efterhånden ret berømte 50 nuancer af en smækglad rigmands grå øjne, er de danske forfattere i den grad gået om bord i genren.

Morten Sabroe udgiver 6. november den erotiske bog ’Libido’, som han har skrevet hen over sommeren i en tilstand af euforisk skriveglæde og liderlighed.

»Jeg er jo inde i min hovedperson Philip, når jeg skriver, og han har utrolig nem adgang til kvinder. Så jeg har væltet mig i kvinder hen over hele sommeren. At være forfatter er forbandet ensomt, og når man sidder dér og skriver sexscener og ser dem tydeligt for sig, bliver man godt og grundigt liderlig. Og så er det lidt af et privilegium at have fri adgang til alle slags kvinder – uden at skulle betale for det«, siger han om tilblivelsen.

Pikstatister og overlegne kvinder
I Morten Sabroes bog optræder en del liderlige kvinder, der bruger mændene som pikstatister i deres (sex)liv for så at smide dem ud med badevandet.

»I New York Times læste jeg nogle forskningsresultater om, hvor stor lyst kvinder har, men ikke til deres egne mænd. Undersøgelsen viste, at de var mere promiskuøse end mænd. Jeg har altid vidst, at kvinders lyst og hengivelse til sex er langt mere omfattende end mænds. Vi mænd, der har det med at bryste os af vores libido, er dem fuldstændig underlegne. Det er lige frem mod orgasmen, og så er det slut. Jeg syntes, det var sjovt at bruge den overlegenhed hos moderne kvinder i forhold til mændene, der på rigtig mange områder sakker bagud«, siger Sabroe.

Han troede, at han var alene om at udgive hjemlig erotik dette efterår, men føler sig lidt snigløbet af de mange andre udgivelser. Han tror dog, han er eneste mand på banen. Hans egen kone, tv-producent Do Windfeld Sabroe, har oversat hele tre erotiske bøger det seneste år, så han mener, at noget måske ubevidst er sat i gang hos ham ad den vej.»Men min bog er også en satire over 'mommyporn'-genren«, siger Sabroe, der i 'Libido' kalder genrens bannerfører '50 Shades of Grey' for »en dildo i tre bind«.

Forfatter Anne-Marie Vedsø Olesen er især kendt for sine historiske romaner, men begiver sig med novellen 'Tip' for første gang ind på det erotiske.

»Jeg har altid skrevet om begær i mine bøger. Men jeg har haft en tendens til at lukke døren, når de kom dertil, men denne gang skulle døren ikke lukkes. Den skulle forblive åben. Jeg beundrer forfattere, der kan skrive erotisk uden at skrive eksplicit, men det vigtigste for mig er at fortælle en god historie« siger Olesen.

Hun fortæller, at afsøgningen af det erotiske faktisk fik hende til at skrive mere afdæmpet, end hun plejer, fordi hun ikke mener, at det seksuelle skal iklædes et alt for svulstigt sprog.

Jeg ville egentlig skrive en feministisk 'O's historie'»Marquis de Sade er jo så forfærdelig kedelig at læse med et gumpetungt sprog og gentagelser i det uendelige, mens '1001 nat' er så sansedrivende og poetisk. Det er svært at skrive godt om sex, fordi det erotiske foregår så meget i hovedet på folk. Man skal ind i personerne og beskrive tæthed uden at forfalde til klicheer som for eksempel 'hjertebanken'«, siger Anne-Marie Vedsø Olesen.

Hun synes ikke, god erotisk litteratur skal måles på, hvor mange gange man bliver tændt under læsningen, men har ikke oplevet det som grænseoverskridende at skrive om sex.

LÆS ANMELDELSE

»Jeg er på ingen måde blufærdig. Som forfatter skal man turde skrive om alt. Og selv om jeg er helt straight heteroseksuel, prøvede jeg her at sætte mig ind i et lesbisk forhold, og så må folk tænke, hvad de vil. Det er min fornemmelse, at vi er blevet mere puritanske det sidste årti, og der tror jeg, at frigjortheden er på vej frem igen nu, hvilket er en sund reaktion«, siger Anne-Marie Vedsø Olesen om tidens mange erotiske udgivelser. Overgivelse og underkastelse


Dette efterår debuterer journalist Stephanie Caruana med romanen 'Smerten selv'; en bog, der forener krimi og erotik – to af de mest udskældte, men bedst sælgende, litterære genrer i øjeblikket.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg ville egentlig skrive en feministisk 'O's historie', hvor mændene ikke bare gør noget ved den kvindelige hovedperson ud fra nogle konventioner om kvinders seksualitet som enten luder eller madonna. Min ene hovedperson er en kvinde, der er grænsesøgende i sin seksualitet, men hverken offer eller tøjte. Hun er meget bevidst omkring vekselvirkningen mellem overgivelse og underkastelse og begår sadistiske mord«, siger hun.Caruana har også skrevet erotiske noveller og ved godt, at det nok ikke bliver set som finkulturelt, det hun skriver.

»Med min kombination af sex og mord har jeg måske skrevet mig ud af det gode selskab. Det er genrer, hvor det meget nemt kan blive plat, hvis ikke man har litterære ambitioner. Men jeg har arbejdet meget med sprog og personkarakteristik for at ramme nogle dybere nuancer af begæret og psykologien bag«, siger forfatteren, der har skrevet på sin debutroman i seks år ved siden af sit faste arbejde.Hun fortæller, at hun af flere i branchen er blevet frarådet at kaste sig så entydigt over det frække og dermed blive en slags dansk »lummerdronning«.

»Men jeg føler ikke noget statustab. Jeg har ikke taget forfatterskolevejen og er ikke en del af et litterært miljø med folk med smalle skuldre og smalle digtsamlinger. Jeg er selv inspireret af min mors paperbacksamling med Judith Krantz og Jackie Collins, som jeg læste i 80'erne med smuds og empowered kvinder, der scorede tennistræneren eller arvede et polohold – som de så knaldede«.

Stephanie Caruana ser en direkte linje fra 80'ernes erotiske romancelitteratur for kvinder til den elskede og forhadte 'Fifty Shades of Grey'.

Vi har aldrig fået så mange henvendelser fra læsere før. Det er et stort marked, der slet ikke er mættet endnu»Jeg vil til enhver tid opponere imod den bog. Den er elendigt skrevet, og den kvindelige hovedperson virker helt blank. Men at en masse kvinder har læst den og måske mærket noget, de ikke havde mærket før, kan jeg kun have respekt for. Tænk, hvis der kom en mandebog, der skabte seksuel frigørelse mænd imellem på samme måde?«. At skrive ’pik’ og ’kusse’

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Om Morten Sabroes bog 'Libido' vil skabe seksuel frigørelse for mænd, vil tiden vise, men den tager i hvert fald udgangspunkt i mandlig seksualitet, og hovedpersonen tilnærmes af lystne kvinder, hvor end han går og står, selvom egentlig helst bare vil have sin utilnærmelige kone. Undervejs bliver der gået til den på eksklusive sexklubber, i biler og på borde og stole.

LÆS OGSÅ »Jeg skriver om sex, sådan som jeg selv vil have det. Det meste af min karriere har jeg været genert over at skulle skrive 'pik' og 'kusse'. Men har man først brudt blufærdigheden, er det ikke svært. Jeg kom fra en meget alvorlig roman, ’Os’, som udkom i foråret, og havde enormt behov for at skrive noget komisk. Det er ’Libido’, men det ville den ikke være, hvis ikke den også var alvorligt ment«. I øjeblikket bliver der også udgivet læssevis af frække, oversatte bøger, hvor serierne ’Crossfire’ og ’S.E.C.R.E.T.’ leveres på store paller til supermarkederne. »Vi har aldrig fået så mange henvendelser fra læsere før. Det er et stort marked, der slet ikke er mættet endnu«, siger forlagschef Charlotte Weiss fra Politikens Forlag. Weiss er netop hjemvendt fra Frankfurt Bogmesse og kan berette, at det helt store i USA lige nu er erotisk litteratur ... om cowboys.Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden